Re: Ocenění nového bytu
Ano, developer se snaží na vás vydělat, banka se snaží na vás vydělat, vítejte v realitě. Když vám jejich podmínky nevyhovují, tak si vyjednejte jiné, nemusíte akceptovat všechno, co oni "stanovili". No ale jestli vám je líto pokuty 5000, když kolem lítají miliony a ušetření se počítá na statisíce, tak vám asi není ani rady ani pomoci.
Jak jsem psala, jde o to, že by mi okamžitě zrušili rezervaci bytu, to snad z textu jasně vyplívalo, nejde mi o nějakých 5 000 Kč, to v žádném případě, ale o to, že jakmile změním hypotečního asistenta, tak rezervace bytu poběží pouze 5 pracovních dní, než po mě budou chtít nevratnou zálohu 100 000 Kč.
Nejde mi tedy
>>>do hladvy, jak je možné, že odhadce má odhad na tento
>>>byt tak nízký? V čem může spočívat rozdíl oproti ceně
>>>nabízené developerem, aby se rozdíl rovnal částce 55
>>>000 Kč? Přijde mi to jako úmyslný tah odhadce jež je
>>>zpřáhnutý s KB
milá lucie, znalecký posudek banky se nikdy neshoduje s tržní cenou bytu. s tím se musí počítat. rozdíly bývají i statisícové. zkuste se podívat na zákon o oceňování majetku. je rozdíl mezi cenou obvyklou, cenou tržní....oceňuje nákladovým, výnosovým nebo porovnávacím způsobem nebo jejich kombinací....
pro různé potřeby se stanoví zcela v souladu se zákonem jiné ceny.
Určitě tajně poptat ano, to by neměla být vůbec potíž, ovšem začít řešit ne, jelikož v tu chvíli developer okamžitě stanoví lhůtu pro složení nevratně zálohy ve výši 100 000 Kč, což se mi pochopitelně prozatím příčí složit, jelikož nemám ještě schválenou hypotéku. Tím, že to vše řeším přes jejich smluvního partnera - hypotečního asistenta, tak mi byt i nadále rezervují, což nezapoměli několikrát zmínit a právě ve chvíli, kdy se obrátím na kohokoliv jiného, tak omezující lhůta pro rezervaci se rozběhne. Nevíte tedy, jestli se dá s již stanoveným odhadem ještě něco udělat? Může to znamenat, že pokud změním banku pro čerpání hypotéky, tak by se dělal odhad nový? Hypotečního asistenta si opravdu ponechat musím nebo o tenm byt definitivně přijdu a nevratnou zálohu se mi jim opravdu do chřtánu strčit nechce, když nemám zatím písemně podložené, že mi ji poskytnou.
Já vím, když to nekoupíte teď hned, mají na ten váš byt dlooouhou frontu dalších zájemců :)). Ale oni jsou děsně hodní a že jste to vy, tak vám to teda podrží. I když na tom už skoro prodělávají a jejich bambinos nebudou mít na zmrzlinu a možná ani na doktora (bé bé).
Každá banka má svoje odhadce a ti mají svoje postupy.
Můžete vyjednávat. Ať stanoví vyšší odhad a vezmete to, nebo nestanoví a z kšeftu nebude nic.
Na trhu s novými byty je velký převis nabídky nad poptávkou.
Prodejci nových bytů jsou ale opakovaně školeni, jak prodat to, o co není moc velký zájem. Jak je vidět, umí to. :-))
Běžný člověk za život nekupuje mnoho bytů a tak doporučuji "Dvakrát měř a jednou řež".
Při nákupu má mít navrh kupující, protože ten má peníze, resp. je ochoten si vzít na krk hypotéku. A ne nějaký prodejce, který za obchodem vidí jen svou provizi.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.