Re: zapomenutý předpis daně z příjmu
Dobrý den, moc děkuji za radu. Uzavřený rok už mám, ale mohu ho zase otevřít. Ještě jsem dnes mluvila s paní, co nás má na FÚ jako firmu a říkala mi, že by mi asi případně vyměnila tu výsledovku i rozvahu, ale u toho přiznání by pravděpodobně mělo být dodatečné (ještě se ozve, ještě na naše přiznání nekoukala). Ale pokud by bylo řešení to, co píšete, tak by to bylo samozřejmě nejlepší.
V případě, že bych dělala to dodatečné, tak tam předpokládám musím navýšit řádek deset o tu daň a pak ji zase ponížit v tabulce s nedaňovými náklady a to by asi mělo být vše, protože daň se ani nezvýší ani nesníží + vyplním tabulku pro dodatečné přiznání IV.oddíl. Je to tak?
Moc vám děkuju za reakci. Pokud by však to, co píšete nebyl pro případnou kontrolu nějaký problém, budu ráda, když se do takových oprav nebudu muset pouštět, zvlášť, když to na konečný zisk případně ztrátu z pohledu daní nebude mít vliv.
>Dobrý den, moc děkuji za radu. Uzavřený rok už mám,
>ale mohu ho zase otevřít. Ještě jsem dnes mluvila s
>paní, co nás má na FÚ jako firmu a říkala mi, že by mi asi
>případně vyměnila tu výsledovku i rozvahu, ale u toho
>přiznání by pravděpodobně mělo být dodatečné (ještě se
>ozve, ještě na naše přiznání nekoukala). Ale pokud by
>bylo řešení to, co píšete, tak by to bylo samozřejmě
>nejlepší.
>V případě, že bych dělala to dodatečné, tak tam
>předpokládám musím navýšit řádek deset o tu daň
???
To snad ne
a pak ji
>zase ponížit v tabulce s nedaňovými náklady a to by asi
>mělo být vše, protože daň se ani nezvýší ani nesníží +
>vyplním tabulku pro dodatečné přiznání IV.oddíl. Je to
>tak?
>Moc vám děkuju za reakci. Pokud by však to, co píšete
>nebyl pro případnou kontrolu nějaký problém, budu
>ráda, když se do takových oprav nebudu muset pouštět,
>zvlášť, když to na konečný zisk případně ztrátu z pohledu
>daní nebude mít vliv.
Dobrý den, děkuji i za tento příspěvek, vždy jsem účtovala pouze o ztrátě (několik let), zisk je pro mě úplně nová záležitost včetně účtování o dani z příjmu, takže se zatím spíše jedná o teoretizování, zároveň jsem nikdy ani nedělala dodatečné daňové přiznání, nebylo zatím potřeba, takže vše jsou to pro mě nové věci. Pokud mi poradíte, budu jedině ráda.
Myslela jsem, že se do řádku 10 vždy uvádí zisk nebo ztráta z výsledovky a že daň z příjmu je nedaňový náklad, o který se tedy případný zisk navyšuje. Takže se omlouvám za mé základní neznalosti. Účetnictví dělám již několik let bez problémů při kontrolách, ale někdy se holt něco dělá poprvé a ne zrovna dobře.
>Dobrý den, děkuji i za tento příspěvek, vždy jsem
>účtovala pouze o ztrátě (několik let), zisk je pro mě
>úplně nová záležitost včetně účtování o dani z příjmu,
>takže se zatím spíše jedná o teoretizování, zároveň jsem
>nikdy ani nedělala dodatečné daňové přiznání, nebylo
>zatím potřeba, takže vše jsou to pro mě nové věci.
>Pokud mi poradíte, budu jedině ráda.
>Myslela jsem, že se do řádku 10 vždy uvádí zisk nebo
>ztráta z výsledovky
Ve výsledovce jsou pro hospodářský výsledek řádky dva. Jeden pro účetní zisk před zaúčtováním daně, druhý pro účetní zisk po zaúčtování daně.
a že daň z příjmu je nedaňový
>náklad, o který se tedy případný zisk navyšuje. Takže se
>omlouvám za mé základní neznalosti. Účetnictví dělám již
>několik let bez problémů při kontrolách, ale někdy se
>holt něco dělá poprvé a ne zrovna dobře.
Nejvyšší čas nechat dělat daňové přiznání osobě, která bude za jeho zpracování zodpovídat a bude ho zpracovávat v souladu se zákonem. Ve Vašem případě už s ohledem na NOZ § 5 a § 2950
Děkuji za radu a zároveň i kritiku, je skutečně na místě, je to neomluvitelné.
Pokud jsem to tedy pochopila správně, tak daňové přiznání se tedy měnit nebude, protože se do něj dává "výsledek hospodaření před zdaněním" (rozvaha a výsledovka je tím pádem pak rovna v zisku po zdanění).
Snad již toto tvrzení je konečně správné.
Pokud je to tak a nemáte již námitek, moc vám děkuji za pomoc.
Opravdu vám moc děkuju za pomoc. Výkazy vyměním a bude to v pořádku. Každopádně příště už na to určitě nezapomenu!!! A co se týče těch daňových poradců tak by se mi někdy hodily, místo toho pak sháním info po účetních, které znám a bohužel ne vždy jsou jejich rady dobré a hlavně se často liší, takže pak mi nezbývá nic jiného než hledat na internetu a po "všech čertech". Hezký večer.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.