Re: OT: Další zvůle státní moci
Maminka mne učila, abych nemluvil nebo dokonce nepsal neslušně, tak jsem to nekomentoval.
Snad jen drobnost. Odůvodnění nezbytnosti vše podávat prostřednictvím EPO je lež.
Soubory ve formátu .xml se měří v kB, ale odůvodnění přílepku ze záhadných důvodů hovoří o zprávách o velikosti 10 MB. Domnívám se, že důvody jsou jinde.
Hezký den!
Souhlasím s tím, že je to lež. Soubor typu XML je normální textový soubor - žádný "rozsypaný čaj". Stejně tak je textový soubor i například soubor typu EPUB, který se používá pro elektronické čtečky. 700 stránková kniha ve formátu EPUB je soubor o velikosti cca 1 MB. Z toho mi vychází, že příslušné přiznání (bez přiložených pdf souborů) by muselo obsahovat více než 7.000 stran, aby bylo větší než oněch deklarovaných 10 MB. Žádné takové přiznání neznám (ale možná se něco chystá...;-)
Evo,
dnes Apríl není.
Ale musím se přiznat, že jsem se na Apríla dal nachytat, což se mi několik let nestalo.
Na webu jsem četl, že na nově otevřené stanici metra, kde se přestupuje na spoje na letiště, neudělali schody a že kufry budou nosit nosiči placení letištěm.
Pochválil jsem se za svou bystrost, jak jsem hned rozpoznal kachnu publikovanou na Apríla.
V dalších dnech byly ale reportáže v různých jiných zdrojích, že je to snad pravda.
Stále tomu nevěřím a chystám se tam dojet, abych to viděl na vlastní oči.
Prý chtěli ušetřit a nyní snad jezdící schody budou stavět dodatečně, což určitě bude dražší.
Hezký den!
Markoo, přemýšlela jste někdy o bezpečnosti takového postupu?
Jak dlouho bude trvat hackerům, aby nastrčili jinou stránku místo portálu EPO, a ehle, už mají přihlašovací údaje k Vaší, či jiné datové schránce uživatele.
A také, jak určíte okamžik podání finanční správě?
Myslíte si, že to na potvrzení je ten čas, datum
podání Vaší zprávy?
A co nepropustné chyby?
Nemyslíte, že jste krácena na svých právech, když Vám "nějaká aplikace znemožní úplně podání.
Není náhodou v DŘ, že správce daně musí přijmout podání?
Pak Vás samozřejmě má vyzvat, že je chyba. Ale takto, prostě Vám neumožní podat.
datum,čas přijetí podání tam je-na sekundy-stejný na chlup,kdy přes přihlášení odešlete.
ano,člověk si musí hlídat bezpečnost na internetu.
ale s tímhle přístupem by člověk dnes ani nestáhl výpis z banky.
krácená na právech se necítím.nepropustné chyby zatím nemám.a když byly,byly to opravdu chyby z přehlídnutí,překlepů-díky za to!
a pokud budu mít opravdové nepropustné chyby,udělám z nich propustné a ať pak správce vyzve,nebo se správcem před podáním domluvím a zjistím,kde je chyba.
a co e-portál ČSSZ? ta už taky najela na přihlašování přes datovku.
já to jen chválím,tu elektronizaci státní správy,EPO,e-portály a jím podobné.
ale koukám,že jsem asi jediná :-(
>
>>Markoo, přemýšlela jste někdy o bezpečnosti takového
>>postupu?
>>Jak dlouho bude trvat hackerům, aby nastrčili jinou
>>stránku místo portálu EPO, a ehle, už mají
>>přihlašovací
>>údaje k Vaší, či jiné datové schránce uživatele.
>>A také, jak určíte okamžik podání finanční správě?
>>Myslíte si, že to na potvrzení je ten čas, datum
>> podání Vaší zprávy?
>>A co nepropustné chyby?
>>Nemyslíte, že jste krácena na svých právech, když Vám
>>"nějaká aplikace znemožní úplně podání.
>>Není náhodou v DŘ, že správce daně musí přijmout
>>podání?
>>Pak Vás samozřejmě má vyzvat, že je chyba. Ale takto,
>>prostě Vám neumožní podat.
>
>datum,čas přijetí podání tam je-na sekundy-stejný na
>chlup,kdy přes přihlášení odešlete.
A jste si tím opravdu tak jista?
>ano,člověk si musí hlídat bezpečnost na internetu.
>ale s tímhle přístupem by člověk dnes ani nestáhl
>výpis z banky.
>krácená na právech se necítím.nepropustné chyby zatím
>nemám.a když byly,byly to opravdu chyby z
>přehlídnutí,překlepů-díky za to!
>a pokud budu mít opravdové nepropustné chyby,udělám z
>nich propustné a ať pak správce vyzve,nebo se správcem
>před podáním domluvím a zjistím,kde je chyba.
>
>a co e-portál ČSSZ? ta už taky najela na přihlašování
>přes datovku.
>
>já to jen chválím,tu elektronizaci státní
>správy,EPO,e-portály a jím podobné.
>ale koukám,že jsem asi jediná :-(
Protože si neuvědomujete, co vše se může stát, jak jsou osekávána práva daňových subjektů.
Máte pocit, že vše je jednoduché a nic se nemůže stát.
Tedy až do chvíle, kdy budete ve sporu se správcem daně kvůli podání/nepodání např. daňového přiznání.
>
>
Já chválím možnost el. podání která je pro mě jednodušší než jezdit na poštu nebo na FÚ, ale rozhodně nikdy nebudu chválit že je něco povinně elektronicky, a také se mi nelíbí zúžení možností elektronického podání. Já podání přes EPO používám je když zrovna ve firmě není nikdo, kdo by mohl včas zareagovat na případné došlé zprávy (kvůli různým lhůtám - odvolání atd.) a raději do DS nevstupuji. Jinak mi víc vyhovuje podání přímo z DS. A např. Daň z příjmu jsme podali z DS právě kvůli lepšímu potvrzení o přijetí.
(dobrá zpráva klientům bank - naše pobočka ČS bere toto potvrzení v pohodě místo razítka podatelny).
Markaa,
zprávy jsou Vám fuk, protože asi netušíte technické problémy, kterou tato nová zvůle státu přinese.
Např.
1)datová zpráva ve formátu *zfo je v datové schránce 90 dnů, během kterých je možno ji archivovat nebo při použití speciálního aplikačního SW (Datovka, Recommando ad.) je rovnou kopie zprávy na lokálním disku k archivaci; z EPO si po odeslání musí daňový subjekt stahovat soubor potvrzení, pokud toto daňový
subjekt neudělá do 30 minut, nemá potom absolutně žádné potvrzení, že něco podal, ani kopii podání
2)propustnost podání není upravena zákonem, ale libovůlí nějakého IT pracovníka. Např. je znám případ, kdy orientační číslo v adrese "5a" způsobilo nepropustnou chybu, i když skutečnost byla taková. Jen nějaký programátor něco blbě naprogramoval. To je samozřejmě v rozporu s daňovým řádem. Ale co je státu do nějakých zákonů, že
3)nyní se může podávat datovou schránkou a pomocí EPO. Až si státní moc prosadí zakázání jednoho kanálu, tak co budete dělat v případě nějaké poruchy? Asi Vám to bude fuk
4)jsou stanovena nějaká pravidla pro projednávání návrhů zákonů. Ta byla jednoznačně porušena, v návrhu zákona o EET nic takového nebylo předloženo do veřejného připomínkového řízení
5)k návrhu není zpracována RIA, která by odůvodňovala nezbytnost navrhované regulace
6)domnívám se, že MF pouze zkouší, co ty ovce vydrží a když se jim to povede, půlmozci to asi schválí, tak zakážou podávat prostřednictvím datovek i jiná tvrzení
7)Váš postoj mi připomíná legendární žábu, která si plavala v hrnci, pod kterým se topilo. Vše jí bylo fuk, hlavně, že bylo teploučko. Plavala tak dlouho, až se uvařila.
Hezký den!
ja si vsechny duvodu uvedomuji a chapu je.jen uplne stejne jsme vsichni reagovali s povinnosti datovek a povinnosti el.podani a vysledek? vsichni to pouzivame a prizpusobili se.
oni pani nahore,co nevi,jak to chodi v praxi,zase za nejakou dobu vymysli neco noveho a bude to stale dokola.tak proste statni sprava funguje,neptaj se nas obycejnych lidi dole.v tom se vsemi souhlasim.
povime si priste u jineho OT topicu,jak nam tuto ted novinku zas zmenili ;-)
>>proč neposíláte DPH přes EPO přihlášením do datové
>>schránky?
>>já tak dělám a tyhle zprávy jsou mi fuk
>>;-)
>
>Markaa,
>
>zprávy jsou Vám fuk, protože asi netušíte technické
>problémy, kterou tato nová zvůle státu přinese.
>
>Např.
>
>1)datová zpráva ve formátu *zfo je v datové schránce
>90 dnů, během kterých je možno ji archivovat nebo při
>použití speciálního aplikačního SW (Datovka, Recommando
>ad.) je rovnou kopie zprávy na lokálním disku k
>archivaci; z EPO si po odeslání musí daňový subjekt stahovat
>soubor potvrzení, pokud toto daňový
>subjekt neudělá do 30 minut, nemá potom absolutně
>žádné potvrzení, že něco podal, ani kopii podání
>
>2)propustnost podání není upravena zákonem, ale
>libovůlí nějakého IT pracovníka. Např. je znám případ, kdy
>orientační číslo v adrese "5a" způsobilo nepropustnou
>chybu, i když skutečnost byla taková. Jen nějaký
>programátor něco blbě naprogramoval. To je samozřejmě v
>rozporu s daňovým řádem. Ale co je státu do nějakých
>zákonů, že
>
>
>7)Váš postoj mi připomíná legendární žábu, která si
>plavala v hrnci, pod kterým se topilo. Vše jí bylo fuk,
>hlavně, že bylo teploučko. Plavala tak dlouho, až se
>uvařila.
>
>Hezký den!
>
Pavle, přesně na tu žábu jsem myslela, když jsem psala odpověď.
Navíc je Markaa asi mladší ročník, ve mě všechny takové akce okamžitě evokují "utahování šroubů" za minulého režimu.A na to jsem velmi citlivá. k
nakonec jsme ale ty zaby vsechny,prece. pokud mate moc a silu to zmenit,zmente to.
ja ji nemam.
ackoliv mladsi,uz nejsem nejmladsi.a i za tu kratkou dobu clovek zazil hoodne zmen,jak to v Cechach v zakonech a jinych predpisach byva
Mimo to, že se mi vrchnostenské omezování mé svobody nelíbí, tak mne štve, že vrchnost co nám vládne, obchází vlastní předpisy a lže.
Neznám formulář v .xml, který by měl 10 MB. Kdo to tvrdí je osoba neznalá problému nebo to tvrdí po požití něčeho v množství nikoliv malém.
A to nemluvím o tom, že neexistuje obecně závazný právní předpis, který by vůbec používání .xml nařizoval.
Už je jedna kauza u NSS, snad budou mít soudci rozum a vzepřou se těm neználkům, kteří pouze zneužívají mocenských nástrojů.
http://www.epravo.cz/zpravodajstvi/danovi-poradci-kritizuji-novelu-omezujici-datove-schranky-97565.html
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.