Re: Účtování soukromých plateb z BÚ
§ 7b Daňová evidence
(1) Daňovou evidencí se pro účely daní z příjmů rozumí evidence pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů. Tato evidence obsahuje údaje o
a) příjmech a výdajích, v členění potřebném pro zjištění základu daně,
b) majetku a dluzích.
Z toho vyplývá co se v DE uvádí. Ve vašem případě jenom příjmy
když -je paušálista - Ostatní zaznamenávat nikde nemusíte
pokud nechcete mít o těch platbách přehlked.
Tak ještě jednou: je úplně jedno, jak to zapíšete.
Že si to pitváte je vaše věc, jak si to pitváte je vaše věc, a jak to zapíšete je taky vaše věc. Žádný "úřad" vám to kontrolovat nebude. Vy v tom chcete mít přehled (naprosto souhlasím), tak si ten přehled musíte taky sami nastavit.
Úplně vynechejte příjem do pokladny na tyto soukromé výdaje a související průběžné položky. Rovnou v bance zaevidujte výdaje jako osobní spotřebu podnikatele. Doporučuji pro vlastní potřebu nějaký text uvést, až budete hledat nějakou platbu, bude se hodit.
Ano, je to možné, můžete si o soukromých výdajích vést evidenci a účtovat ji do osobní spotřeby. Text si uvádějte, jak vám to vyhovuje, pokud budete chtít mít konkrétní přehled, na co finanční prostředky jdou, můžete uvádět i podrobnější text. Tuto evidenci vám žádný úřad kontrolovat nebude, je to čistě pro vaši potřebu. Takže, jestli vám stačí uvést pouze "osobní spotřeba", uvádějte si ji tak.
A co se vám na tom nelíbí? Píšu to tak jak to je a do čeho zapisuji:
http://www.mistrkancl.cz/tiskopisy/balousek-nepropis/danova-evidence-pro-neplatce-tis004.htm?gclid=CjwKEAjw9bKpBRD-geiF8OHz4EcSJACO4O7TdmJT5yBKVxCVFSH1J8GDqwPzUydAMrCAn_QkMEvvThoCJIbw_wcB
vím, že i plátci mohou vést daňovou evidenci + další evidenci pro účely DPH, a protože jinou evidenci (dph) nevede, vede jen DE tak je zřejmé že je tudíž neplátce, nebo ne? To ale nebylo předmětem dotazu a většina to pochopila. Nejsme účetní a nemáme ani školy ekonomického zaměření, proto jsem se ptala tady. Dotaz neměl se slovíčkem tudíž nic společného :)
Děkuji vám všem za odpovědi, vedeme DE už 8 let, začali jsme ještě, když manžel neuplatňoval paušál, tudíž se sledovali i skutečné výdaje, máme to takhle zavedené a nechceme to měnit. Chceme mít přehled o výdajích, kolik utratí za materiál a další potřeby do firmy, tudíž pokračujeme v zapisování do PD. Moje otázka byla na zkušené účetní a týkala se pouze zapsání jedné položky, to že si to mám zapsat do výdajů osobní spotřeby mi stačí. Každý si vede DE jak chce a nám to takhle vyhovuje a nehodláme to měnit. Otázka nezněla jak vést DE?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.