Vlákno názorů k dotazu SMV nebo součást budovy? od Daniela K. - Re: SMV nebo součást budovy? Pokyn GFŘ"Výrobními zařízeními, zařízeními...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2015 11:04

Daniela K. (neregistrovaný)

Re: SMV nebo součást budovy?
    Pokyn GFŘ
    "Výrobními zařízeními, zařízeními a předměty k provozování služeb účelovými zařízeními a předměty, které jsou samostatnými movitými věcmi i přesto, že jsou pevně spojeny s budovou nebo se stavbou, jsou s přihlédnutím ke stavebně-technickým parametrům, funkci a účelu budovy nebo stavby zejména např.:
    - zařízení kuchyní a vývařoven pro veřejné stravování včetně chladírenského a mrazírenského vybavení,..."

(Ale nevím, co si mám představit pod tou sprchou? klasickou sprchu nebo to nějak souvisí s mycím stolem s dřezem ...)
    Hezký den.

• 15. 4. 2015 12:33

alli (neregistrovaný)

to, co citujete znám, ale našla jsem ještě v jednom článku, že základní armatury a vybavení spojené se stav. dílem (klozety, vany, umyvadla, dřezy, baterie, kuchyňské sporáky, odsavače par, osušovače rukou atd.) jsou součástí stavby; proto jsem na vážkách
    místo klasického kohoutku je u dřezu sprcha a nádobí se sprchuje

• 15. 4. 2015 14:02

Daniela K. (neregistrovaný)

...
    >to, co citujete znám, ale našla jsem ještě v jednom
    >článku, že základní armatury a vybavení spojené se stav.
    >dílem (klozety, vany, umyvadla, dřezy, baterie,
    >kuchyňské sporáky, odsavače par, osušovače rukou atd.) jsou
    >součástí stavby; proto jsem na vážkách
    >místo klasického kohoutku je u dřezu sprcha a nádobí
    >se sprchuje

Je k tomu pěkný, i když už starší judikát, který se týkal klimatizace:
    5Afs 3/2010, kde se NSS vyjádřil že: "Pokyn GFŘ tím, že nediferencuje mezi druhy staveb podle účelu a funkce, jde nad rámec zákona.
    NSS uvedl, že zpravidla věc, zařízení, které vyžaduje stavba z hlediska stavebního zákona pro funkci a daný konkrétní účel stavby, obvykle bude součástí stavby pro účely zákona o daních z příjmů. A to, co z hlediska fungování stavby k danému účelu není z hlediska stavebně technického vyžadováno a obvykle pro funkci a účel stavby to není nezbytné, zpravidla hlediska zákona o daních z příjmů nebude považováno za součást stavby. A že je nutno proto vždy pro daňové účely zkoumat hledisko funkční a účelové a je třeba individuálně určit funkci a účel stavby a teprve následně posoudit, co ten který účel stavby umožňuje.
    Zásadní pro posouzení věci jako součásti stavby je umožnění funkce a určeného účelu stavby, pevné spojení se stavbou a to, zda demontáží součásti (ne)dojde ke znehodnocení funkce a účelu stavby. Naopak za samostatné věci se považují zařízení a předměty, které se stavbou netvoří jeden funkční celek, i když jsou se stavbou pevně spojeny. Klimatizační jednotku lze považovat za samostatnou movitou věc pouze tam, kde může sloužit sama o sobě a není na ní závislý výrobní proces, tzn. není pro funkci a účel stavby nezbytná (př. rodinný domek, v němž jeho vlastník současně podniká). Naopak součástí stavby nepochybně bude např. v mrazírnách či administrativních budovách, které nejsou větratelné okny. Výdaje na ni jsou pak technickým zhodnocením."

Tak si vyberte... :(
    je to 50:50, že to určíte stejně jako kontrolor z FÚ

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).