Re: auto v podnikání
Pokud si automobil zahrnete do obchodního majetku, můžete si uplatňovat pohonné hmoty i DPH, ale jen v poměrné výši (jen tu část, kterou používáte k podnikání). Pak si můžete v poměrné výši uplatnit i odpisy. Musíte tedy pečlivě vést knihu jízd.
Pokud automobil nemáte záhrnutý v obchodním majetku (což je předpokládám Váš případ), pak, jak bylo psáno výše, pohonné hmoty si dle účtenek neuplatňujete (běžná praxe - ale dalo by se o tom polemizovat), ale uplatňujete tzv. cestovní náhrady. Z těch si DPH neuplatňujete. V podstatě si spočítate kolik jste ujela za dané období km k podnikatelským účelům a vynosobíte náhradama za PHM a opotřebení vozu (zjednodušeně řečeno - neberte mě uplně doslova).
Pokud se Vám nechce počítat cestovní náhrady, máte ještě možnost uplatňovat si daní (daň z příjmů) měsíční paušál 4.000 Kč.
Re: auto v podnikání
Moc děkuji, auto v podnikání mám a právě jsme vždycky psali knihu jízd a měsíčně si dali kilometrovné do nákladů. To stejné bychom teď právě chtěli dělat s tím, že bychom si do nákladů dávali v poměrné výši právě ty doklady o tankování, kde máme možnosti si i nárokovat DPH. Jen nevím, jestli jsem to právě pochopila správně a můžeme to takto jako podnikatelé FO dělat nebo jestli je to jen pro PO. děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.