Re: Sleva na poplatníka v DP
>>>Dobrý večer,můžu se zeptat,když můj zaměstnavatel mi
>>>ve výplatě upatňuje slevu na poplatníka 2070 Kč
>>>měsíčně,kam se to píše v DP až ho budu dělat.Píše se
>>>to do
>>>řádku 76 DP? děkuji
>>Od zaměstnavatele dostanete potvrzení o výdělcích. V
>>DP vyplníte řádky 31 až 34. slevu na poplatníka ve
>>výši 24840 dáte na ř. 64,
>>zálohovou daň sraženou pokud je na ř. 84.
>
>děkuji,ale zamtel mi ve výplatní pásce již odečítá SLP
>2070?,-Kč měsíčně,takže toto potřebuji vědět kam
>napíšu.Nemůžu přece uplatnit SLP 24800 v DP za celý rok,když mi to zamtel dělá měsíčně,jak je to tedy prosím
A nebo je to úplně jinak, za příjem 56400 měla být čárka, potom by ale stejně nemohla být srážena žádná daň, protože sleva na poplatníka by z měsíčního příjmu 56400:10 pokryla daň a nebo další varianta je, že není uplatňována sleva na poplatníka, přesto, že v dotazu to je zmíněné,je to celé pomotané. Dokud tazatelka neupřesní údaje jak to skutečně je, nemá cenu odpovídat.
Pokud by se jednalo v dotazu o chybu v desetinné částce, tak by to bylo od tazatele hloupé, aby neuplatnil v zaměstnání daňové zvýhodnění na dítě. Lehce se může stát, že např. po část roku bude mít měsíčně nárok na bonus na dítě, ale v případě že podá DP tak při nízkém celoročním příjmu již nárok na bonus na dítě mít nebude.
>>>>>Proč za 10 měsíců? Rok má 12 měsíců. Nebo to nebude
>>>>>práce za celý rok? Kromě toho z měsíční hrubé mzdy
>>>>>56400 nemůže být tak malá daň.
>>>>
>>>>A nebo je to úplně jinak, za příjem 56400 měla být
>>>>čárka, potom by ale stejně nemohla být srážena žádná
>>>>daň,
>>>>protože sleva na poplatníka by z měsíčního příjmu
>>>>56400:10 pokryla daň a nebo další varianta je, že
>>>>není
>>>>uplatňována sleva na poplatníka, přesto, že v dotazu
>>>>to
>>>>je zmíněné,je to celé pomotané. Dokud tazatelka
>>>>neupřesní údaje jak to skutečně je, nemá cenu
>>>>odpovídat.
>>>
>>>Myslíte, že by někdo s takovým měsíčním příjmem
>>>nedokázal dát dohromady kloudnou větu?
>>
>>asi
>>ano
>>viz.
>>
>>http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=1292162
>
>Pokud by se jednalo v dotazu o chybu v desetinné
>částce, tak by to bylo od tazatele hloupé, aby neuplatnil v
>zaměstnání daňové zvýhodnění na dítě. Lehce se může
>stát, že např. po část roku bude mít měsíčně nárok na
>bonus na dítě, ale v případě že podá DP tak při nízkém
>celoročním příjmu již nárok na bonus na dítě mít
>nebude.
Tak já myslím, že 56400 je překlep a že to má být 16400 Kč. A daň z toho vychází po odečtení slevy na poplatníka 1230 Kč.
Takže pokud měla po celý rok každý měsíc takto stejně, dostane vratku daně, která se bude rovnat slevě na dítě (tj. 13404 Kč) + něco navíc kvůli měsíčnímu zaokrouhlování. Pokud ten příjem měla např. jen 10 měsíců a 2 měsíce byla bez příjmů, pak dostane vratku ještě o 2 slevy na poplatníka vyšší.
>
Trošku se to zamotalo.56400 je roční výdělek (obrazně,přesnou částku nevím,pracuji od března,proto 10 měsíců a jedná se o DP za r.2015 až ho budu počítat.)a měsíčně mi strhává dan 1200-1300.
Jde mi o to,jestli mám nárok při takovém výdělku na vrácení daně(což bude nějakých 12.000,-Kč a bonus na 1 dítě.
V první větě vašeho dotazu píšete:
....zaměstnavatel mi ve výplatě uplatňuje slevu na poplatníka 2070 Kč měsíčně...
v takovém případě by vám ale nemohla vycházet ke srážce žádná záloha na dani, protože ta by byla z příjmu 5640/měsíc cca 1140 a tu by úplně pokryla sleva na poplatníka, tak že by vám nebylo co vracet, žádnou daň byste sraženou neměla.
Navíc si přečtěte co psala paní dvě tečky (..) o tom, že by pro vás bylo lepší so zvýhodnění na dítě uplatňovat měsíčně u zaměstnavatele, protože by se klidně mohlo stát, že byste v daňovém přiznání nemusela mít na bonusy nárok, pokud by náhodou váš příjem za celý rok byl menší než 55200.
Nárok na bonusy mít budu,mám příjem ještě z pronájmu,mě jde ale hlavně o to,že se mi má výplata moc nezdá.A navíc já růžový papír nepodepsala,protože jsem chtěla si daně udělat sama zároveň s pronájmem a zaměstnavatel mi řekl,že ani bonusy a dítě počítat neumí,nicméně mi SLP 2070 do výpl.pásky počítá.Děkuji za radu,podívám se co paní-pán psal.
určitě, protože jednou napíšete:
...můj zaměstnavatel mi ve výplatě uplatňuje slevu na poplatníka 2070 Kč měsíčně - což odpovídá podepsanému prohlášení a nemohla by se vám srážet žádná daň
podruhé napíšete:
...měsíčně mi zaměstnavatel sráží daň kolem 1200-1300 ,-Kč čili za 10 měsíců zaplatím daň 12 000,-Kč
což odpovídá nepodepsanému prohlášení a neuplatnění tedy slevy na poplatníka
tak že vlastně nikdo neví z vašich slov co je a není sráženo a uplatňováno
Tady je opis pásky
Dobrý den,prosím o kontrolu výpočtu mzdy,nejsem si
jistá,že můj zaměstnavatel ji vypočítal správně.
Mám poloviční úvazek a částečný invalidní
důchod,podepsala jsem růžový papír.Ve výplatní pásce mám toto:
základní mzda 5000,-Kč
odměny 2160,-Kč
SHM 9031,-Kč
HM 7160,-Kč
ČM 6653,-Kč
Základ zdravot.pojištění je 901,-Kč
Základ sociál.pojištění je 7160,-Kč
sociální pojištění 466,-Kč
zdravotní pojištění 41,-Kč
SLP 2070,-Kč
sleva na dani -společná 1365,-Kč
takže s tou daní jsem to asi popletla,to se omlouvám,není to daň,ale sleva na dani,nicméně znova bych ráda řekla,že jsem růžový papír nepodepsala,co mám teda zaměstnavateli říct,když slevu uplatňuje?
Když nemám podepsaný růžový papír měla bych platit daň je to tak?
Prosím přečtěte si co píšete.
První odstavec:
...Mám poloviční úvazek a částečný invalidní důchod,
p o d e p s a l a jsem růžový papír.
poslední odstavec:
...znova bych ráda řekla, že jsem růžový papír
n e p o d e p s a l a,
Tak podepsala jste nebo ne?
Jinak pokud byste nepodepsala, musela by vám být srážena zálohová daň. Protože vám ale žádná daň srážena není, v případném daňovém přiznání byste si mohla uplatnit jenom bonusy na děti za předpokladu, že splníte podmínku zdanitelného příjmu za rok 2015 55200,-.
Pokud jste skutečně nepodepsala prohlášení poplatníka musíte se zaměstnavatele zeptat, na základě jakého dokladu vám uplatňuje slevu na poplatníka, protože by ji uplatňoval neoprávněně a byla by to jeho chyba.
Jinak výpočet mzdy máte, až na tu daň (kde máte uplatněnu slevu na poplatníka o které píšete, že by být neměla), správně. Zřejmě jste zaměstnaná u zaměstnavatele zaměstnávajícího víc jak 50% osob se zdravotním poškozením, že? Proto je vyměřovací základ na ZP snížený.
Je možné, že pokud neumí počítat daňové zvýhodnění na dítě, tak neumí ani spočítat a poslat daň při nepodepsaném prohlášení. Pro vás je celkem jedno, jestli podepíšete nebo ne, protože si stejně budete podávat daňové přiznání sama. Buď si slevu budete čerpat průběžně během roku nebo ji uplatníte najednou při podání DP.
Podepsala jste prohlášení poplatníka daně a uplatnila slevu na poplatníka? Protože pokud ano, tak byste neměla mít sraženou při tomto výdělku vůbec žádnou daň ze mzdy.
Pokud za rok odvedete na daních méně jak 24.840,-Kč, tak se Vám daň z příjmu FO vrátí.
Ale o bonus na dítě (daňové zvýhodnění) můžete, jak jsem již psala, velice lehce přijít v případě, že si ho budete chtít uplatnit až v daňovém přiznání. Stačí, když jeden měsíc budete nemocná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.