Re: vyřazení z obchodního majetku _DPH
vozidlo bylo registrováno před 1.4.2009, kdy byl zákaz uplatnění DPH. Pořízeno bylo ale až po tomto datu, tedy bych měl asi odvést DPH. A jak je to s jiným majetkem, například tiskárna stará dva roky, neuplatněno DPH při nákupu. Jsem toho názoru , že se i zde musí odvést DPH z ceny obvyklé ?
pokud jde o vozidlo reg. před 1.4.2009 a koupil jste ho od neplátce, tak jde pořád o osvob. plnění dle §62 - viz §13 odst. 5 ZDPH
jinak je to u tiskárny, tam jste mohl uplatnit nárok na odpočet, ale nevyužil jste toho, takže byste měl odvést DPH na výstupu - viz stejné ustanovení §13
Tedy pokud vozidlo má první registraci po 1.4.2009 a zakoupeno po tomto datu od neplatce, musím odvést DPH(či plátce) z ceny obvyklé při vyřazení. Tak jest i s jiným majetkem, kde jsem mohl uplatnit DPH. Pochopil jsem dobře ?
Děkuji za váš čas.
Shrnutí :
Vozidlo poprvé koupeno po 1.4.2009, od tohoto neplátce koupeno v 2011. Musí se odvést DPH(ať je pořízeno od neplátce , či plátce), to samé např. u tiskárny.Při vyřazení se musí odvést DPH. Nebo se použije §13 odst. 5 ZDPH a DPH se neodvádí, když nebylo uplatněné?
Děkuji
Máte to v odpovědi od alli v 9:57.... AUTO registrované před 1.4.2009 - dph se neodvádí, protože nebyla možnost nárokovat odpočet, AUTO koupené po 1.4.2009 + ostatní majetek - DPH se odvádí, protože byla možnost nárokovat odpočet ( i když ve skutečnosti třeba nebyl odpočet uplatněn)
paní Mirko, myslíte, že moje 1. odpověď byla správně?
tazatel mě už tak domotal, že si už nejsem vůbec jistá, když v §13 odst. 5 ZDPH se uvádí: "....pokud byl u tohoto majetku nebo jeho části uplatněn odpočet daně." Tazatel si ho ale neuplatnil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.