Re: Volno na zkoušky při studiu VŠ
No zřejmě je to toto:
Na práva poskytovaná zaměstnanci podle § 232 zákoníku práce má zaměstnanec nárok tehdy, pokud zaměstnavatel rozhodl, že studium zaměstnance ke zvýšení kvalifikace, kterým se rozumí i její získání, je v souladu s jeho potřebou.
JEHO potřebou, nikoliv vaší potřebou.
...přijali mě s tím, že si vzdělání doplním...
pokud by zaměstnavatel zaměstnanci ústně toto při přijímání řekl (přijmeme vás do PP na dobu neurčitou, ale doplníte si vzdělání)a na tomto základě uzavřel PP na dobu neurčitou, dá se toto považovat za příslib, resp. souhlas se studiem?
Díky
Omlouvám se, ale ptala jsem na to proto, že mě to dost zajímá. Nevím, co a jak tazatelka měla nebo neměla domluveno, ona už nereaguje. Spíš mě zajímalo, jakou formou musí být to rozhodnutí. Z odpovědi dovozuji, že rozhodnutí musí být písemné a jednoznačné, že zaměstnavatel s nynějším studiem či s případným budoucím studiem souhlasí.
>>>>>>>Potřebovalal jsem volno na zkoušku, ale zaměstnavatel
>>>>>>>mi jej
>>>>>>>nedal, prý se k § 232 ZP, který toto řeší vztahují
>>>>>>>ještě další ustanovení a ty nesplňuji. Může mi někdo
>>>>>>>říci
>>>>>>>jaká jsou to ustanovení? Kvalifikační dohodu nemám.
>>>>>>>Děkuji
>>>>>>
>>>>>>No zřejmě je to toto:
>>>>>>
>>>>>>Na práva poskytovaná zaměstnanci podle § 232 zákoníku
>>>>>>práce má zaměstnanec nárok tehdy, pokud zaměstnavatel
>>>>>>rozhodl, že studium zaměstnance ke zvýšení
>>>>>>kvalifikace, kterým se rozumí i její získání, je v
>>>>>>souladu s jeho
>>>>>>potřebou.
>>>>>>
>
>Omlouvám se, ale ptala jsem na to proto, že mě to dost
>zajímá. Nevím, co a jak tazatelka měla nebo neměla
>domluveno, ona už nereaguje. Spíš mě zajímalo, jakou
>formou musí být to rozhodnutí. Z odpovědi dovozuji, že
>rozhodnutí musí být písemné a jednoznačné, že
>zaměstnavatel s nynějším studiem či s případným budoucím studiem
>souhlasí.
Promiňte, nevšimla jsem si, komu odpovídám. Rozhodnutí musí být prokazatelné a je v zájmu zaměstnance, aby ho měl - nejlépe písemně, v nějakém záznamu apod. Pokud se uzavírá kvalifikační dohoda, je to OK, protože ta na to rozhodnutí navazuje.
Zamýšlela jsem se nad tím, že zaměstnavatel věděl v době uzavírání PP, že není splněna podmínka vzdělání a že studium probíhá a přesto uzavřel PP na dobu neurčitou.
A i když by nebylo nic písemně, jestli ústní dohoda o tom, že bude během pracovního poměru předepsané studium dokončeno se nedá považovat za "nějaký" souhlas se studiem.
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.