Re: zadržování účetnictví
Na zadržování dokladů vám neodpovím... ale pohledávky přece můžete vymáhat soudně - vznikly ze smlouvy, případně z faktur, já osobně bych mu doklady nezadržovala, ale řešila své pohledávky vůči tomu klientovi soudní cestou.
Třeba vám k tomu ještě někdo něco poví...
Dobrý den, děkuji za názor. Ano, doklady jsou firmy a proto dle mého mohu aplikovat zadržovací právo. Ale jak jsem psal jeden právník říkal ano, druhý ne. Ona je potíž v tom, že ta firma je v insolvenci, resp. má povolenu reorganizaci, takže tímto nástrojem si moc nepomohu. Ještě mě napadlo to, že společník a jednatel(jedna osoba) má jednat jako správný hospodář - jedná se o s.r.o., to jsem nepsal- zejména tedy v reorganizaci, tak jim zkusit pohrozit tím, že to bude muset zaplatit ze svého, resp. exekuci přímo na něj, když věděl, že mi nebude moci zaplatit ale úkoly od něj byly každý den.
Pokud se jedná o vaše faktury za zpracování účetnictví před vstupem
do insolvence, mělo být přihlášeno do insolvenčního řízení - pak by bylo
řešeno insolvenčním správcem a pohledávka by byla uspokojena na základě výsledků insolvenčního řízení.
Pokud jde o služby provedené v době, když už je společnost v insolvenci, domnívám se, že by vám je měl insolvenční správce proplácet v plné výši (pokud nebude rozporovat výši plnění), jde o nutný výdaj k fungování společnosti. V tomto případě jednejte pouze s insolvenčním správcem, nikoliv s jednatelem.
Mé pohledávky vznikly po vyhlášení úpadku, reorganizace. Tzn. ano, jsou to tzv. pohledávky za podstatou a tudíž mi mají být hrazeny v plné výši. IS neprovádí úhrady plateb jako v běžných insolvenčních řízeních, ale pouze dohlíží na provoz společnosti a její ekonomickou situaci. Bohužel se věc dostala tak daleko, že už ani s ním pořádně jednatel nekomunikuje a dokonce se snaží IS odvolat. Mají teď nařízeno jednání u soudu a všemožně se ho snaží oddálit jen aby zabránili úpadku a někde našli peníze. Já jsem už šel s takovou nabídkou, že mi uhradí jen polovinu bude to OK. Ale on pořád vyhrožuje soudy, že mu zadržuji doklady. A já mu je zadržuji a doufám, že ho donutí termín daňového přiznání alespoň k částečnému plnění. Jak jsem psal jde o hodně peněz a hlavně, úspěšné projití do reorganizaci a veškeré práce s tím, jsem udělal já, tak nechci prostě hodit za hlavu téměř třičtvrtě roku práce a on bude vysmátej.
Nechci strašit, ale já momentálně absolvuji soudní spor s bývalým klientem ( mimochodem musím upřímně přiznat, že mě zde na fóru od té práce odrazovali, že je klient neseriózní, bohužel jsem je neposlechla). Žádné doklady jsem mu nezadržovala, protože mi vše předával naskenované mailem. Pouze jsem nepředala zpracované účetnictví, protože jsem za něj nedostala zaplaceno. A klient na mě podal žalobu , platil mi průběžně měsíční platby ( s velkým zpožděním), ale za rekonstrukci účta a za účetní závěrku mi nedal nic.
Žaloba je na vrácení těch částek, které mi průběžně platil za mzdy a DPH..... chce vše nazpět :o)
To je právě to, už jsem se s těmi penězi víceméně rozloučil, jen jsem jim chtěl ukázat, že si nemohou dělat co chtějí a s tím, že budou vyhrožovat soudem něčeho dosáhnou. Také jsem váhal jestli do toho jít, ale spolupráce od začátku fungovala výborně, později to trochu vázlo a poslední 3 měsíce nezaplatili vůbec. Ještě jsem byl osobně ujišťován, že přijde větší částka peněz a že mi vše doplatí. Na to jsem řekl, že pro ně bude pracovat dál, ale že mi budou platit zálohově vždy na měsíc dopředu. Peníze jim opravdu dorazili, řekli, že mi dají čtvrtinu ale že pro ně budu pracovat dál. Na to jsem nepřistoupil a vypověděl jsem smlouvu. A teď už se několik měsíců dohadujeme. Už ani nekomunikuji s nimi, protože už si poštou dopisuji jen s jejich právníkem, kterému zatím asi platí. Nechci paušalizovat ale projevila se naprosto jejich mentalita, jelikož jsou to cizinci z východu. Práce hodně a musí být perfektně udělaná hned, ale peníze - počkejte ještě měsíc, pak bude lépe.
Asi už si tu na to nikdo nebude pamatovat, je to dlouho,ale ptala jsem se na radu, jak postupovat, když nemám od klientqa všechny podklady a jeho bývalý účetní nekomunikuje...Mělo mě to varovat...proč asi nekomunikuje..... ale byl to bratrův kamarád v nouzi a mně se ho zželelo......
Vůbec jsem to tu původně nechtěla psát, protože no je mi stydno, jak jsem byla blbá... ale jestli by moje varování někomu pomohlo... tak je to fajn :o)
Všem děkuji za rady a názory, celá věc s doklady se vyřešila sama. Přišla výzva od policie k předání veškeré účetní dokumentace. Takže to předám policii a mám vystaráno. Firmě nevrátím notebook, to je movitá věc, kterou budu zadržovat a pak se uvidí. Ale vypadá to, že už z nich nedostanu ani korunu. Dle mého míří do úpadku. Pak už jen snad žaloba přímo na společníka a jednatele v jedné osobě, že se nechoval jako správný hospodář a aby mi byla pohledávka uhrazena např. nařízením exekuce na jeho osobní majetek. Jenže to je myslím běh na strašně dlouho trať s nejistým koncem.
Jak jsem psal, z počátku vše běželo v naprostém pořádku. Ale samozřejmě jsem udělal několik chyb. První, že jsem přistoupil na jejich sliby a požadavky a odmítl jsem několik menších klientů, protože mi práce pro tohoto zabírala nejvíce času a ostatní bych prostě nezvládal, nebo zvládal ale ne v takové kvalitě, jak bych si představoval. Druhá byla, když přestaly chodit pravidelné platby a začali se vymlouvat, okamžitě jsem měl udělat dodatek ke smlouvě, kde by mi prostě platili na měsíc dopředu a když by nezaplatili, tak bych pro ně nedělal. Nikomu toto nepřeji, protože díky tomu, že jsem se primárně zaměřil na tohoto klienta a jeho odkládáním plateb jsem se posléze já sám dostal do finančních problémů, ze kterých se hrabu dodnes. Nejvíce člověka pak štve jejich arogance a pocit, že neplatit je v pořádku. Když ty doklady mohu dát jinému a on jim je za nějaké peníze zpracuje. Nešlo jen o to klasické zpracování účetnictví ale primárně ty služby kolem celého ekonomického provozu firmy, a když jsem vše nastavil, vyjednal a zařídil, tak už mě prostě nepotřebovali.
Mám pocit, že s podobným jednáním se ve své praxi potká spoustu účetních.... já jsem měla cca před 10 lety nově vzniklé s.r.o., zpracovávala jsem jim účetnictví, DPH, mzdy a samozřejmě radila různé "vychytávky" a daňové optimalizace. Klienti platili, ale po 1,5 roce přišli s tím, že už to tedy okoukali, jak to dělám a budou si nadále účtovat sami..... ani jsem jim už nevysvětlovala, že při stále se měnící legislativě jim to bude za rok za dva na kouby, že nemůžou jet donekonečna podle nějakého vzoru..... stejně by si mysleli, že je chci jen odradit.
Re: OT. zadržování účetnictví
Dobrý den Tečko,
zotavuji se po delší nemoci, tak jsem na čas přestala přispívat.
ALE! Na Váš dotaz velmi ráda odpovím. Zatím to nedopadlo nijak, pouze jsem přišla o veškeré iluze stran českého soudnictví. Tomu klientovi jsem zpracovávala účto + dělala rekonstrukci pro jeho dně s.r.o. Na začátku jsem podala žalobu na vymožení nezaplacených odměn za účetnictví a rekonstrukci účta. S prvním s.r.o. začal soud cca v 11/2014 a dodnes se nic nerozsoudilo, mimochodem už přes rok čeká soud na vyjádření znalce z oboru účetnictví a s druhým s.r.o. bylo první stání toto pondělí :(...ano až po dvou letech od doby, kdy jsem podala žalobu.
A klient mezitím ( vím to od společných známých) pěkně tuneluje svoje s.r.o. a převádí činnost na jinou společnost v jiném státě a jestli soud vyhraju, společnost už bude uspaná, bez obratu, bez majetku, bez prostředků.......
Je to pro mě velké poučení. Noví klienti platit předem a musím velmi pružně reagovat na změny v chování klientů a už nikdy se nechci soudit. Hrozně mě to stresuje..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.