Re: Retela - elektroodpad z FVE
Já to do daňových nákladů v roce 2014 nedal, protože se podle zákona o odpadech jedná o zálohu. Z 12 kolektivních správců to 10 pochopilo, 2 to dělají blbě. Nakonec to pochopilo i MF a GFŘ. I když cca do 2/2015 přednášející tvrdili, že se jedná o § 24/2/p ZDP. No, nejedná.
V současné době je připravena novela zákona o rezervách, která by se měla přilepit k nějakému zákonu, asi zákonu o účetnictví.
Podle této novely se od roku 2015 bude na příspěvky tvořit daňová rezerva.
Hezký den!
P.S.
Všichni na MF a GFŘ stíhají kolotočové podvodníky a neumí vyložit daňový zákon. A bude hůř.
Já jsem zatím zaúčtovala jako zálohu. Již je uzákoněna možnost tvorby daňové rezervy. Hlavně nesmí jít hned do nákladů. Podle mě je na firmě, zda zaúčtuje jako zálohu nebo jako tvorbu rezervy. Ale nejsem si úplně jistá, třeba se vám ještě ozve někdo jiný.
Dobrý den, napsali jsem přímo na Retelu a bylo nám odpovězeno toto: v současnosti vstupuje v platnost novela zákona o rezervách, kde je řešeno, jak máte příspěvky postupně vkládat do daňově uznatelných výdajů a to nezávisle na účetnictví a tvorbě případné účetní rezervy.také přechodná ustanovení, pokud již máte rok 2014 v nákladech.
Pokračuji v další odpovědi:
Dobrý den, chápu správně, že na zálohách 314 mi bude hodnota příspěvku "trčet" do doby likvidace panelů (v našem případě minimálně do roku 2030)? Poté zrušíme i vytvořenou daňovou rezervu? To jako Retela bude takovou dlouhou dobu mít v přijatých zálohách naše platby??? Děkuji za objasnění, u nás v účetnictví to mám v r. 2014 a 2015 OK:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.