Re: mzdová agenda - doplnění
Děkuji za rychlou odpověď. Já po nich chci právě hned po výplatním termínu býv. zaměsntavatele potvrzení o zdanitelných příjmech pro případ, kdyby chtěli udělat RZD a rok 2015. Vím že je to hodně dopředu, ale na jednu stranu si říkám, že už je v lednu 2016 vidím, jak honí potvrzení rok zpět, na druhou stranu zase nemám/neseženeš potvrzení=neudělám RZD... Jak to děláte vy? Protože s tím RZD je fakt práce že by se z toho jeden picnul, nejradši bysme jim všem rozdali PoZP a nazdar bazar...
Potvrzení o zdanitelných příjmech od nich požaduji až při žádosti o RZD. Oni si přece o RZD ani žádat nemusí. Mohou třeba podávat přiznání. Nebo taky může ukončit pracovní poměr a to potvrzení pak musíte vytáhnout z jeho složky a vrátit mu ho. Prostě kdo chce RZD, tak ví, že má k tomu to potvrzení od všech předešlých zaměstnavatelů přiložit (a já si na tom potvrzení ověřím, jestli se fakt jedná o zálohovou daň při podepsaném prohlášení). Kdo takové příjmy měl a potvrzení nedoloží, tak pochopitelně mu RZD neuděláte. Iniciativně sama od sebe ani v průběhu roku ho končícím zaměstnancům nevydávám, protože má zkušenost je taková, že ho pak stejně po skončení roku chtějí znovu. Když si ho vyžádá, vystavím, protože mi to zákon přikazuje.
Jestli si vzpomínáte na r. 2008, tak tam byla změna, že se na potvrzení o zdanitelných příjmech neuvádělo pojistné za zaměstnavatele, ale za zaměstnance. Takže kdo donesl v předstihu, měl špatně vyplněné, vracelo se, zaměstnaci nevrlí, že musí zase něco znovu dokládat. A jelikož u nás se musí pořád něco měnit, vyžaduji potvrzení až při podpisu prohlášení na další rok. Nedodá, RZD neprovedu, jednoduchá rovnice.
Ta vaše poslední věta se mi líbí nejvíce... :-) Jasný, v potrvzení si o RZD žádají, jenže mi právě přijde děs to pak shánět třeba i rok zpětně. Já vím, že to není úplně náš boj, ale kdo je má pak poslouchat, že... Právě že se nám stalo - pár zaměstnanců přišlo z firmy, která krachla, pozp jim už neměl kdo vydat, potom přišli třeba v průběhu měsíce, my měli výplatní termín dřív než oni u bývalé firmy, domluvili jsme se, že mi uplatníme slevu na dani a pak zjistíte, že oni ji uplatnili taky... Takže přemítám, zda je lepší poslouchat, že jim neudělám rzd, a následně odpovídat na otázky jak vyplnit dp, nebo požadovat hned (a případně pak vracet s výpovědí)
Na jedné straně vás chápu, ale na druhé - stále si stěžujeme, že nás někdo "řídí", přikazuje, nařizuje, stanoví kvóty na kdeco, ale přitom i tam, kde je to výsostní právo zaměstnance, máme tendence je pořád upozorňovat, vést za ručičku atd. Už si přece musíme všichni zvyknout na to, že tam, kde je naše právo rozhodování, tam bude i naše zodpovědnost, když to neuděláme, nebo uděláme blbě, bude to náš prohraný boj, ne mzdové účetní. Mzdová není osobní asistentka každého zaměstnance .
Jak říkáte.. Jenže když se na vás nahrne kupa dělňasů, že nemají potuchu jak se dělá dp, jak to mají asi udělat když tomu vůbec nerozumí a dívají se, jako byste je chtěli o něco okrást. Ale asi bude lepší použít rovnici paní Jasné a vydržet ty kecy. ;-)
Dobrý den, kolik těch "dělňasů" máte? :-)
Já byla z vlastní iniciativy také taková "hodná", která upozorňovala (třeba - narodilo se Vám dítě, budete ho uplatňovat v daních? - přičemž narození dítěte jsem se dozvěděla z paragrafu na převoz manželky do porodnice), trpělivě jsem žádala doklady ... než jsem pro zaměstnance byla "zvědavá baba". :-))
Teď jen na nástěnce upozorním na novinky (třeba školkovné), trpělivě vyčkám na vypsání žádosti o RZD, ale jinak se připojuji k ostatním v diskusi = nemáš včas doklady, nemáš RZD.
Média nás každoročně dostatečně masírují informacemi o blížících se daních, takže každý o nich ví.
Právě že RZD se za rok týkalo 60lidí.. :-/ Teď vám řeknu perličku - přijímali jsme nového zaměstnance, poslala jsem k podpisu prohlášení, vrátilo se mi zpět s doplněné o jména dětí. Pošlu zpět s tím, že potřebuju jejich rodné listy, do chlívku vyplnit pořadí a zaslala jsem také potvrzení zaměstnavatele druhé z poplatníků s již vypsanými dětmi. A víte co se mi vrátilo? Rodné listy - bingo! Místo čísel 1 a 2 v chlívku Uplatňuji nárok ve výši... podpisy zam-ce (u každého dítěte jeden). Potvrzení druhého z poplatníků... dole vlastnoruční podpis zam-ce. Takže si v potvrzení požádá o bonusy a dalším ho zruší. No a teď si to znásobte... Mě z nich normálně práskne...
>Právě že RZD se za rok týkalo 60lidí.. :-/
60? :-)) To se máte fajn, já mám těch oveček každoročně plus mínus 200.
>Teď vám
>řeknu perličku - přijímali jsme nového zaměstnance,
>poslala jsem k podpisu prohlášení, vrátilo se mi zpět s
>doplněné o jména dětí. Pošlu zpět s tím, že potřebuju
>jejich rodné listy, do chlívku vyplnit pořadí a zaslala
>jsem také potvrzení zaměstnavatele druhé z poplatníků s
>již vypsanými dětmi. A víte co se mi vrátilo? Rodné
>listy - bingo! Místo čísel 1 a 2 v chlívku Uplatňuji
>nárok ve výši... podpisy zam-ce (u každého dítěte jeden).
No to je hezký, ne? Taky tam mohly být podpisy těch dětí. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.