Re: účtování skladové uzávěrky v Money S
Jak jsem psala, já zásoby na konci měsíce ani roku nikam nepřeúčtovávám. V tomto ohledu nepovažuji MONEY za spolehlivý program, takže tam automatickou akci "měsíční přepočet skladů" nebo jak se to jmenuje vůbec nepoužívám.
A z účetního pohledu je to zbytečný účetní zápis...
No mně to jeden technik z Money tvrdil taky...... nebudu zde zveřejňovat jeho jméno, ale říkal i spoustu dalších řekněme polopravd. Když jsem pak hovořila s jeho nadřízeným, ten to upřesňoval, že se to tak může dělat, ale že i bez těchto operací samozřejmě MONEY funguje ............................................... Podívám se vám, jak by se to dalo obejít.
Nevidím tam nikde možnost, jak tam změnit datum té naskladňovací příjemky......
pak máte tři možnosti:
1) účtovat tu výdejku i příjemku 132/132
2) v nápovědě ke skladové uzávěrce se píše, že se dá použít pro zaúčtování podrozvahový účet:
Skladový účet – lze buď Převzít ze zásoby nebo je možné Použít jiný globálně definovaný účet pro všechny zásoby. Tuto možnost využijete v případě, kdy si nepřejete, aby uzávěrkové doklady vstoupily do účetní závěrky a použijete tedy některý z podrozvahových účtů.
3) zavolat znovu na podporu MONEY a trvat na tom, že chcete popsat postup, jak mít k poslednímu dni účetního období na účtu 132 zůstatky skladů.
No já bych řekla, že takovéto účtování je v rozporu s účetními standardy - máte přece dané přesné metody účtování i skladových zásob i účtování na účet 702. Pokud si vytvoříte své postupy, musíte to domyslet do konce, aby to fungovalo, takhle se přeci účet 702 nepoužívá. Maximálně můžete použít účet 395 jako meziúčet mezi dvěma správnými účty. V Money S3 mi jejich technik nastavil účtování podle našich požadavků a vždy to bezchybně fungovalo. Dejte si pozor, ať nedostanete pokutu z FÚ za chybné účetní postupy.
Dívala jsem se do skladové uzávěrky v MS3, který tazatelka používá... a bohužel, je výrobcem tato předkontace nastavená.....
Je to špatně, i v nápovědě k této problematice v software je tento špatný účet uveden. Takže když je někdo méně znalý, nebo nepozorný, snadno se mu povede zaúčtovat na 702
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.