Re: Daň z výplaty prac. úrazu
Je to zálohová daň a zaměstnanec bude POVINEN podat daňové příznání (dva příjmy zdaněné zálohovou daní).
Kooperativa mu v lednu/únoru příštího roku pošle Potvrzení o zdanitelných příjmech a Vy mu dáte potvrzení z Vaší firmy.
Srážková daň to není, ta je jen u DPP do 10.000 Kč při nepodepsaném Prohlášení.
děkuji za odpověď. je to zajímavé, protože v roce 2014 jsme měli 3 prac. úrazy a ani jeden zaměstnanec nedonesl žádné potvrzení od kooperativy. (ohledně té srážkové - myslela jsem to tak, že se podá pouze vyúčtování, ale zaměstnanec už nic nepodává)
Kooperativa to posílá automaticky. Předpokládám, že zaměstnanci ani netušili, co s tím mají udělat.
Dělali jste jim RZD? :-))
Já jsem ta iniciativní kr..., která, máme-li pracovní úraz, si vyúčtování z kooperativy, které jako zaměstnavatel dostaneme, zakládám do Prohlášení zaměstnance a až dojde na podpisy žádosti RZD, upozorním zaměstnance na povinnost podat DP. Ale to je jen moje vlastní iniciativa, nikoli zákonná povinnost.
>>Já jsem ta iniciativní kr..., která, máme-li pracovní
>>úraz, si vyúčtování z kooperativy, které jako
>>zaměstnavatel dostaneme, zakládám do Prohlášení
>>zaměstnance a
>>až dojde na podpisy žádosti RZD, upozorním
>>zaměstnance
>>na povinnost podat DP. Ale to je jen moje vlastní
>>iniciativa, nikoli zákonná povinnost.
>Co je iniciativního na tom, že odmítnu udělat RZD ?
Promiňte, asi jste mou odpověď nepochopila správně - v žádném případě jsem nenapsala, že odmítnu udělat RZD. :-)
Já jsem iniciativní jen v tom, že si založím doklad o skutečnosti, že zaměstnanec je povinen podat DP. Ale pokud požádá o RZD a povinnost podat DP ignoruje, pak RZD provedu. On si zodpovídá za správnost vyplněných a doložených dokladů.
Dobré ráno, ano RZD jim bylo uděláno. Jsem také jedna z těch, které vše připomínají, prosí atd... a kolikrát, když se už na to konečně člověk vyprdne tak ještě držkují. A ještě jeden dotaz prosím - úraz se stal v prosinci a ukončení nem. s veškerým vyúčtováním až po rzd. musí se udělat opravné dp?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.