Re: Spolek/sdružení/SVJ
díky za reakci
našla jsem to přes or.justice, tak jsem si nevšimla, že to není or, ale je to spolkový rejstřík, jsme právní forma spolek
našla jsem "informaci k výkladu", ale mám s tím vyjádřením problém
žiji v tom, že existuje účetnictví (po staru to bylo podvojné účetnictví) a DE (zjednodušeně řečeno dříve jednoduché účto, které neexistuje a bylo zrušeno)
podle této citace, můžeme tedy vést jednoduché účetnictví a nikoli účetnictví, ale když neexistuje jednoduché účetnictví, ale pouze účetnictví, tak si pořád říkám, jak to myslí a nejsem z toho moudrá....
buď
- můžeme vést DE (nemáme příjmy nad 3mil Kč) a je to blbě napsané
- musíme vést účetnictví (je to blbě napsané a jednoduchým účetnictvím se myslí účetnictví)
- nebo tím myslí účetnictví ve zjednodušeném rozsahu (k čemuž se na základě zkoumání přikládním) a zase to je tak šalamounsky napsané, že to není pro mě moc k pochopení
děkuji za radu a hezký den
V návaznosti na výše uvedené lze shrnout, že dle právního názoru Ministerstva financí tzv. „jednoduché“ účetnictví mohou vést jak účetní jednotky vyjmenované v ust. § 38a zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, tzn. občanská sdružení, jejich organizační jednotky, které mají právní osobnost, církve a náboženské společnosti nebo církevní instituce, které jsou církevní právnickou osobou, a honební společenstva, tak spolky a jejich pobočné spolky podle nového občanského zákoníku, pokud jejich celkové příjmy za poslední uzavřené účetní období nepřesáhnou 3.000.000,- Kč.
Jano,
prosím, pokud je to možné nemažte historii příspěvků, lépe se pak odpovídá, děkuji.
V původním příspěvku jste uvedla: " jsme spolek (sdružení vlastníků bytových jednotek...)".
Než se pustíme do účetnictví, tak by chtělo vyjasnit právo tj., zda nejste SVJ.
Pokud skutečně jako jednotlivci vlastníte bytové jednotky, tak je velmi pravděpodobné, že SVJ již vzniklo podle § 9/3 zákona č. 72/1994 Sb.
Pokud nevlastníte jako jednotlivci bytové jednotky tj. nejste zapsáni v KN, tak máte matoucí název. Jednotky nevlastníte a možná vlastníte podíl na budově nerozdělené Prohlášením vlastníka na jednotky.
Jste jako jednotlivci zapsáni v KN jako vlastníci jednotek a od jakého roku?
Hezký den!
děkuji za reakci, musím mazat, příspěvky jsou moc dlouhé a odmítají se mi uložit ...
jako jednotlivci vlastníme bytové jednotky, každý z nás je v KN
Úplný výpis ze spolkového rejstříku
Datum zápisu: 1. ledna 2014
Datum vzniku: 13. února 1995
Název: "Sdružení vlastníků...."
Právní forma: Spolek
už jsem z toho jelen... :-) děkuji za radu a hezký den
Jelene Jano :-))
ptal jsem se na zápis jednotek do KN, nikoliv na zápis spolku (občanského sdružení) do rejstříku.
Pokud jste jako jednotlivci zapsáni do KN 13.2.1995, tak Vám sděluji, že k 1.7.2000 vzniklo SVJ podle čl. II./2 zákona č. 103/2000 Sb.
Jste v prodlení s konáním prvního shromáždění, nevedete jako SVJ (podvojné) účetnictví atd. Takových případů jsou asi stovky.
Vřele doporučuji to dát do pořádku.
Že vedle SVJ vzniklého ze zákona existuje nějaký spolek je nerozhodné. Ten spolek je nadbytečný. Správu domu a pozemku ze zákona vykonává SVJ.
Hezký den!
Jano,
nejdříve obecně.
Pro jakékoliv účtování je rozhodující, jaký je právní stav.
Právnická osoba nikdy nemůže vést DE. Když už, tak jednoduché účetnictví.
A nyní konkrétně.
Zjistěte si na KN, kdy vzniklo SVJ. Možná vzniklo již k 1.7.2000 (podle zákona č. 103/2000 Sb.), možná vzniklo později podle § 9/3 zákona č. 72/1994 Sb.. KN Vám vydá papír.
SVJ vznikala přímo ze zákona, členové SVJ to mnohdy vůbec netušili. Datum vzniku SVJ je první důležitá informace, kterou musíte získat.
SVJ v současné době musí vést (podvojné) účetnictví. A mělo by ho vést od svého vzniku.
Spolek, pokud nedělá nic jiného než správu domu, zrušte. Je nesmysl mít na jednu záležitost 2 právnické osoby.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.