Re: prohlášení manželky-daň.zvýhodnění
Podpis zaměstnance na prohlášení poplatníka daně nestačí?
Max. tak může poníženě poprosit zaměstnance, zda by vám (zaměstnavateli) jeho manželka mohla napsat čestné prohlášení, že neuplatňuje daňové zvýhodnění na děti. Ale když nebude pravdivé - co si na té manželce vezmete? Ona není Vaším partnerem pro jednání.
Re: prohlášení manželky-p.Jasná
Paní Jasná, poprosím o radu od kdy napíše, že jej neuplaňuje?Když od 1.1., tak už to budu mít jako podklad v ročnímu zúčtování za r.2015, pokud od 22.6., tak mu daň.zvýhodnění dám až v 07/2015 a od 1.6. ho můžu dát hned za měsíci, ve kterém nastoupil. Jak to má být správně? Děkuji
Souhlasím, já jsem si vytvořila formulář čestného prohlášení pro ty manžele (manželky), kteří nemají zaměstnavatele, a těm to dám, ať to dají k vyplnění manželce (manželovi). Datum podpisu prohlášení dnem nástupu nebo do 30ti dnů od nástupu.
Pro zpracování mezd teď budete potřebovat prohlášení prostě že není zaměstnána a nikde neuplatňuje, může tam dodat, že ani v červnu nikde neuplatnila....
Pro RZD (kdy mu budete vyrovnávat i leden až květen) pak budete potřebovat prohlášení, že neuplatnila ani v těchto měsících. Pokud ale od něj budete mít potvrzení o zdanit. příjmech od předešlého zaměstnavatele, na kterém vyčtete, že v těchto měsících mu zvýhodnění dávali, tak už od ní žádné prohlášení potřebovat nebudete.
.
>>
>>Tady s tazatelkou rubensovou sohlasím, Taky požaduji
>>v
>>případě, že nemá zaměstnavatele čestné prohlášení,
>>protože kontroly z FÚ jej vyžadují.
>
>Souhlasím, já jsem si vytvořila formulář čestného
>prohlášení pro ty manžele (manželky), kteří nemají
>zaměstnavatele, a těm to dám, ať to dají k vyplnění manželce
>(manželovi). Datum podpisu prohlášení dnem nástupu
>nebo do 30ti dnů od nástupu.
>Pro zpracování mezd teď budete potřebovat prohlášení
>prostě že není zaměstnána a nikde neuplatňuje, může tam
>dodat, že ani v červnu nikde neuplatnila....
>Pro RZD (kdy mu budete vyrovnávat i leden až květen)
>pak budete potřebovat prohlášení, že neuplatnila ani v
>těchto měsících. Pokud ale od něj budete mít potvrzení
>o zdanit. příjmech od předešlého zaměstnavatele, na
>kterém vyčtete, že v těchto měsících mu zvýhodnění
>dávali, tak už od ní žádné prohlášení potřebovat nebudete.
Tak já naopak souhlasím s tečkou, protože v ZDP se vyžaduje pouze potvrzení od zaměstnavatele druhého popl. Pokud není zaměstnaný, nic o ČP tam nevidím.
Vím, ale mám to takto jištěné, kdyby se pak později ukázalo, že si děti uplatnila i manželka. A nestojí mně za to se s kontrolou z FÚ později dohadovat. Podle mého názoru by ani nebylo potřeba potvrzení od zaměstnavatele druhého z manželů, když bychom měli brát jako bernou minci pouze zaměstnancovo vyplněné a podepsané prohlášení.
Re: OT: už jsme zase v hluboké propasti?
>>>>Tak já naopak souhlasím s tečkou, protože v ZDP se
>>>>vyžaduje pouze potvrzení od zaměstnavatele druhého
>>>>popl.
>>>>Pokud není zaměstnaný, nic o ČP tam nevidím.
>>>
>>>Vím, ale mám to takto jištěné, kdyby se pak později
>>>ukázalo, že si děti uplatnila i manželka. A nestojí
>>>mně
>>>za to se s kontrolou z FÚ později dohadovat. Podle
>>>mého názoru by ani nebylo potřeba potvrzení od
>>>zaměstnavatele druhého z manželů, když bychom měli
>>>brát jako
>>>bernou minci pouze zaměstnancovo vyplněné a podepsané
>>>prohlášení.
>>Jištění je fajn, ale co se zam-cem, který na vás
>>zvyšuje hlas, abyste mu LASKAVĚ ukázala §, podle
>>kterého
>>POŽADUJETE čestné prohlášení od manželky, když ON v
>>růžovce vyplnil a podepsal?
>
>Mám obavu, že zacházíte do extrému. Takový
>zaměstnanec, co zvyšuje hlas asi nemá úplně čisté svědomí.
Takže člověk, který si je vědom svých práv a odmítá se podřídit diktátu účetní, který nemá ve svých požadavcích žádnou podporu v zákonu, nemá čisté svědomí?
I na
>školení vám paní z FÚ řekne, že čestné prohlášení, kdy
>z druhý z partnerů nemá zaměstnavatele, je nutné.
A ta paní z FÚ - to je zákon? Může zákon vykládat? Dosud jsem si myslela, že od toho jsou zde soudy, ne dámy z FÚ.
Je fakt, že nemusíme klopit před úředníkem uši, oni si taky mnohdy vymýšlí blbosti. Toho zaměstnance třeba štve jen ta byrokracie, papíry a samé papíry. Je fakt, že zákon čestné prohlášení nevyžaduje. Na začátku roku jsme tady o té povinnosti dokládání nebo nedokládání hodně diskutovali. A že ze zákona vlastně vyplývá, že i to potvrzení od zaměstnavatele druhého z manželů by mělo být dodáno jen v případě, že ten druhý manžel uplatňuje na některé dítě zvýhodnění. Jestliže neuplatňuje na žádné dítě, pak by vlastně na tom potvrzení nemělo být uvedeno nic, čili je zbytečné celé potvrzení. No posuďte: " jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši,".
Ono tohle všechno pochází většinou z vlastních zkušeností účetních a z praxe. Od účetní to chce notnou dávku odvahy odporovat při daňové kontrole a pokud kontrola chce doložit čestné prohlášení, pro které není opora v zákoně musí si být stoprocentně jistá svými znalostmi zákona. Také obyčejně nechceme vyprovokovat kontrolu k tomu, aby se začali šťourat úplně ve všem a raději předložíme o papír navíc. Je to všechno jenom o lidech. Některá kontrola je rozumná a dá se s nimi mluvit, někdo je arogantní a doslova si vychutnává svoji pozici. Záleží na tom, jak známe své kontrolory a víme, co od nich můžeme čekat.
Nedávno jsem někde četla o tom, jak manželka děti uplatnila u zaměstnavatele a manžel si je uplatnil jako OSVČ v DP. Ovšem nikde nebylo nic o tom, jak na to kdo přišel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.