Re: úmrtí, doprovod k lékaři
>dobrý den,
>ještě bych poprosila o radu¨
>1, co musí zaměstnanec donést za doklad, když jde na
>pohřeb rodičů? úmrtní list? musím to po něm vyžadovat,
>už tak je to pro něho smutná událost. Ptám se proto,
>aby to případná kontrola nenapadla.
pohřební služba vydává na vyžádání potvrzení o účasti i o tom, kdo pohřeb zařizoval
>2, jestliže zaměstnanec doprovází matku k lékaři,
>náhradu mzdy má jen v případě, že lékař určí, že doprovod je nezbytný?
>děkuji moc za rady
ano, lékař napíše na propustku, že doprovod byl nezbytný
Je to smutné, ale pro toto neplatí ZP § 206 ?
(1) Je-li překážka v práci zaměstnanci předem známa, musí včas požádat zaměstnavatele o poskytnutí pracovního volna. Jinak je zaměstnanec povinen uvědomit zaměstnavatele o překážce a o předpokládané době jejího trvání bez zbytečného průtahu.
(2) Překážku v práci je zaměstnanec povinen prokázat zaměstnavateli. Ke splnění povinnosti podle věty první jsou právnické a fyzické osoby povinny poskytnout zaměstnanci potřebnou součinnost.
Ano, žádný zákon neukládá co přesně se má doložit, ale ukládá zaměstnanci to prokázat. Nechápu, proč byste požadovala zrovna pitevní zprávu nebo objednání uren. Bohatě stačí potvrzení pohřební služby, jak jsem psala výše. Některé to rozdávají automaticky, jiné na požádání.
Zaměstnanci to nosí úplně běžně i v takovýchto těžkých životních situacích.
Klidně stačí parte. Nebo nic, pokud zaměstnavatel doložení nepožaduje, protože to prostě ví. Ještě jsem se nesetkala s tím, že by nějaká kontrola požadovala po soukromém zaměstnavateli předložení dokladu od zaměstnance, na základě kterého zaplatil tomu zaměstnanci náhradu mzdy. To mně přijde naprosto absurdní.
Přesně, to je ono.
Proč jeden papír ano a druhý papír ne? Kdo to rozhodne? Jak jsem psala, v žádné zákonu není uvedeno, který papír je ten správný.
a) zaměstnanec vyrozumí zaměstnavatele o překážce. Takže je určitě na místě sdělit zaměstnavateli, jdu vyřizovat pohřeb, nebo jdu na pohřeb, nebo jdu na obřad, kdy namísto pohřbu bude rozhozen popel do větru / do moře / do oblíbené říčky / ...
b) zaměstnanec je povinen prokázat překážku - ale v žádném zákonu není uvedeno, jak. Co myslíte, stačil by odkaz např. na zprávy v televizních novinách, kde byla reportáž o úmrtní rodičů s obrázky rozmixovaného auta?
c) fyzické a právnické osoby jsou povinny poskytnout součinnost ZAMĚSTNANCI - ale jak či jakým způsobem není nikde uvedeno.
A zase, je to součinnost zaměstnanci, ne zaměstnavateli.
Takže jakákoliv kontrola, která bude kontrolovat zaměstnavatele ohledně poskytnutí pracovního volna zaměstnanci, co může chtít?
>>>>Ano, žádný zákon neukládá co přesně se má doložit,
>>>>ale
>>>>ukládá zaměstnanci to prokázat. Nechápu, proč byste
>>>>požadovala zrovna pitevní zprávu nebo objednání uren.
>>>>Bohatě stačí potvrzení pohřební služby, jak jsem
>>>>psala
>>>>výše. Některé to rozdávají automaticky, jiné na
>>>>požádání.
>>>>Zaměstnanci to nosí úplně běžně i v takovýchto
>>>>těžkých
>>>>životních situacích.
>>>
>>>Klidně stačí parte. Nebo nic, pokud zaměstnavatel
>>>doložení nepožaduje, protože to prostě ví. Ještě jsem
>>>se
>>>nesetkala s tím, že by nějaká kontrola požadovala po
>>>soukromém zaměstnavateli předložení dokladu od
>>>zaměstnance, na základě kterého zaplatil tomu
>>>zaměstnanci
>>>náhradu mzdy. To mně přijde naprosto absurdní.
>>
>>Takže jakákoliv kontrola, která bude kontrolovat
>>zaměstnavatele ohledně poskytnutí pracovního volna
>>zaměstnanci, co může chtít?
>>
>Přesně podle výše uvedeného výkladu tedy určitě
>nepožadujete žádné doklady při návštěvě lékaře, při
>doprovodu k lékaři, při stěhování, při svatbě nebo při
>vyhledávání nového zaměstnání, že?
Spíš, že by se tazatelka neměla dle mého názoru obávat, že by jí případná kontrola napadlo to, že doklad v případě úmrtní rodičů od zaměstnance nevyžadovala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.