Re: přesčasové hodiny
Má smluveno, že základní mzda je např. 20 tis. a osobní ohod. 0-5.000,- Takže nikde ve výplatě je evidovat nebudu. Např. měsíc bude mít 20 dní, tedy uvedu, že pracoval 160 hod a např. 20 h přesčasů už nikde ve mzdě, ale např. někde ve svoji tabulce. Je to tak?
Re: přesčasové hodiny-co na to ostatní?
Ano, pokud by měl zaměstnanec nějaký průšvih, něco zanedbal nebo neplnil svoji práci, tak potom by dostal 0 Kč osobního ohodnocení. Teda musela by mu samozřejmě část zůstat, pokud by měl nárok na nějaké ty příplatky. Ale jinak mu bude vyplacena samozřejmě vrchní hranice osobního ohodnocení.
Já nad tím pořád přemýšlím. Základní mzda je podle tabulek pro danou práci pořád vyšší. A osobní ohodnocení je stanoveno v rozmezí 0-... Kč. Tedy pokud bych evidovala ve mzdě veškeré příplatky (přesčas, víkendy, svátky, noc....) a osobní ohodnocení dopočítala do maximální částky např. těch 5 tis., potom by to byl taky problém? Např. 20 tis zákl. mzda, přesčasy a např. práce o víkendu by dalo v součtu např. 1000Kč a potom dát 4000 OH? Tak by to bylo špatně?
Základní mzda zaměstnance je např. 20 tis. Podle zařazení je to i tak vyšší částka na tuto práci. Osobní ohodnocení 0-např. 5.tis. S tím, že v sobotním ohodnocení jsou propláceny veškeré příplatky. Tedy zaměstnanec si vydělá např. 25 tis. i když odpracuje více nebo daný počet hodin v měsíci. Když je ve smlouvě uvedeno, že OH 0-5 tis. může dostat za měsíc i OH 0 Kč. Bere se to jako taková motivace pro zaměstnance - pokud bude pracovat svědomitě a nebude se flinkat, dostane celých 5 tis. Pokud bude mít ale zaměstnanec přesčas a já bych tedy tu hodnotu přesčasu odečetla z toho OH, potom by se mu snížila výpočet na náhradu např. dovolené. Tedy to chci nějak ošetřit, aby byla spokojenost na obou stranách. Snad jsem to napsala trochu srozumitelně.
Nechápu, proč odečítáte hodnotu přesčasu od OH. Osobní hodnocení u nás dáváme v případě, že si zaměstnanec plní své povinnosti řádně a svědomitě. To je jedna věc a ano, má motivovat zaměstnance. Ale když dělá zaměstnanec přesčas, je to další složka mzdy a musíte ji zaplatit bez ohledu na OH. Pokud mu ji platit nechcete, udělejte to jak se tady již psalo, zapracovat do prac. smlouvy, že uvedená mzda je s přihlédnutím k příp. práci přesčas a jen si povedete v tabulce a 150 h nebudete ve mzdě nijak řešit. OH budete dále posuzovat podle odvedené práce.
No, ona ta výše OH byla stanovena zaměstnavatelem právě s přihlédnutím ke všem těmto příplatkům + ještě něco navíc. Dříve se to nikde neevidovalo, proto to bylo takhle stanoveno. Teď se to ve mzdě uvádí (jednotlivé položky za práci v noci, víkend, přesčas...) a o to se jim OH snižuje. V konečně fázi má pořád stejně, i když nemá v měsíci na příplatky nárok žádný, ale díky těm přesčasům se jim snižuje průměr na dovolenou. A o tom dodatku ke smlouvě jsem psala. Tím by se jim zvedl průměr a 150 h určitě nepřesáhne.
No já to chápu, ale je to špatně, píšeme to všichni pořád dokola. Tak ale pokud to tak chcete dělat. Sjednejte jen mzdu, o OH nemluvte a je to. Ale nespojujte OH s příplatky. Měli jsme kontrolu z OIP a můžu Vám říct, že o OH se dost zajímali. Když se dopátrají k tomu, že pokud má zaměstnanec nárok na příplatek, vy jim ho oficiálně ve mzdě proplatíte, ale zároveň o to snížíte OH, tak budete mít problém. A navíc vy to máte přímo ve smlouvě (pokud jsem to dobře pochopila) a smlouvy po Vás případná kontrola bude chtít určitě a bude průšvih.
adní mzda zaměstnance je např. 20 tis. Podle
zení je to i tak vyšší částka na tuto práci.
obní
ocení 0-např. 5.tis. S tím, že v sobotním
ocení
pláceny veškeré příplatky. Tedy zaměstnanec
si
ělá např. 25 tis. i když odpracuje více nebo daný
et hodin v měsíci. Když je ve smlouvě uvedeno, že
H
0-5 tis. může dostat za měsíc i OH 0 Kč. Bere se to
domitě a nebude se flinkat, dostane
elých
5
is. Pokud bude mít ale zaměstnanec přesčas a já bych
dnotu přesčasu odečetla z toho OH, potom by
e
počet na náhradu např. dovolené. Tedy to
>>>chci nějak ošetřit, aby byla spokojenost na obou
>>>stranách. Snad jsem to napsala trochu srozumitelně.
>>
>>Nechápu, proč odečítáte hodnotu přesčasu od OH.
>>Osobní
>>hodnocení u nás dáváme v případě, že si zaměstnanec
>>plní své povinnosti řádně a svědomitě. To je jedna věc
>>a
>>ano, má motivovat zaměstnance. Ale když dělá
>>zaměstnanec přesčas, je to další složka mzdy a musíte
>>ji
>>zaplatit bez ohledu na OH. Pokud mu ji platit
>>nechcete,
>>udělejte to jak se tady již psalo, zapracovat do
>>prac.
>>smlouvy, že uvedená mzda je s přihlédnutím k příp.
>>práci
>>přesčas a jen si povedete v tabulce a 150 h nebudete
>>ve mzdě nijak řešit. OH budete dále posuzovat podle
>>odvedené práce.
>No, ona ta výše OH byla stanovena zaměstnavatelem
>právě s přihlédnutím ke všem těmto příplatkům + ještě něco
>navíc. Dříve se to nikde neevidovalo, proto to bylo
>takhle stanoveno. Teď se to ve mzdě uvádí (jednotlivé
>položky za práci v noci, víkend, přesčas...) a o to se
>jim OH snižuje. V konečně fázi má pořád stejně, i když
>nemá v měsíci na příplatky nárok žádný, ale díky těm
>přesčasům se jim snižuje průměr na dovolenou. A o tom
>dodatku ke smlouvě jsem psala. Tím by se jim zvedl
>průměr a 150 h určitě nepřesáhne.
Jen k tomu, jak píšete,"že se to dříve nikde neevidovalo " (různé příplatky ) - velká chyba. Vždy se to evidovalo,i za totáče:-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.