Re: Ukončení PP a mateřská
>Dobrý den.
>
>Jsem zaměstnaná na určito do 31.8.2015. V listopadu
>mám termín porodu. Na MD můžu nejdříve začátkem října
>2015.
>Mám několik dotazů:
>1) Když bude PP ukončen ke konci srpna, mám nárok na
>MD, když nebudu zaměstnaná? Nebo dostanu pouze ode dne
>porodu RD?
MD=mateřská dovolené
RD=rodičovská dovolená.
Jelikož je tam slovíčko dovolená a vy nebudete mít zaměstnavatele, pak nemůžete mít ani dovolenou. Vám se jedná o PPM (peněžitá pomoc v mateřství) a RP (rodičovský příspěvek). Na PPM budete mít nárok, pokud máte v posledních 2 letech pojištěných 270 kalendářních dní.
>2) Pokud bych na MD nastoupila jako zaměstnaná
>(zaměstnavatel mi nabídl prodloužení PP o 1-2 měsíce), bude
>PP ukončen po uplynutí doby určité nebo až po ukončení
>rodičovské dovolené?
PP by byl ukončen uplynutím doby určité.
>
>Velice děkuji za informace.
Velice děkuji za reakce.
Za poslední dva roky mám pojištěno více než 270 dní (jsem v pracovním poměru od října 2014).
Takže jen jestli jsem to dobře pochopila. Pokud ukončím PP v termínu dle pracovní smlouvy 31.8.2015 a v říjnu nastoupím na PPM, tak se nic nemění a já mám nárok na mateřskou a následně na rodičovský příspěvek?
Na tomto se asi nic nezmění, pokud bych v době zaměstnání nastoupila na nemocenskou (dr. mě přesvědčuje, že bych měla, ale zatím se mi nechce, když se zdá vše OK).
Pracovní poměr uplyne ke konci srpna, dostanu zápočtový list a potvrzení o příjmech. Musím si udělat DP sama nebo poslední zaměstnavatel?
Jestli nemáte z jiného důvodu povinnost podávat DP, tak můžete požádat o RZD posledního zaměstnavatele v roce. Potvrzení o příjmech zatím nepotřebujete, nemusíte o něj žádat. Žádost o PPM donesete současnému zaměstnavateli, musí vám vyplnit přílohu. Při výpočtu výše PPM se bude postupovat, jako kdyby nástup na PPM byl v den, který následuje po dni ukončení PP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.