Re: Podpis prohlášení - 2x
Je to špatně. Sice jste vyplnila kolonku 2015 "neuplatňuje", ale ta se vztahuje na neuplatnění slevy na poplatníka.
Vůbec jste neměla Prohlášení u druhého souběžného zaměstnavatele podepsat, takto budete mít 2x sraženou zálohovou daň v případě, kdy u DOPP jste měla mít sraženou srážkovou daň.
Klidně je ale také možné, že tato účetní po napsání do prohlášení že neuplatňuje, daní normálně srážkovou nebo zálohovou daní podle výše odměny DPP.
Je odměna za měsíc menší než 10000,- Kč? Pokud ano je vám srážena srážková daň?
Nic to ale nemění na tom, že vyplnění prohlášení je špatně.
ale kdeže,tato mzdová si myslí, že když se napíše neuplatňuji, platí to stejné jako když nepodepíše vůbec viz:
Při podpisu dohody mi nabízeli podepsat už předvyplněné prohlášení - to jsem odmítla s tím, že mám podepsáno u zaměstnavatele, paní ale trvala na tom, že se tedy vyplní kolonka rok 2015 - neuplatňuje
Při podpisu dohody mi nabízeli podepsat už
>>>>>>>>předvyplněné prohlášení - to jsem odmítla s tím, že
>>>>>>>>mám
>>>>>>>>podepsáno u zaměstnavatele, paní ale trvala na tom,
>>>>>>>>že
>>>>>>>>se tedy vyplní kolonka rok 2015 - neuplatňuje a
>>>>>>>>podepíše. Tak jsem podepsala.
>>>>>>>>Myslím ale, že takový postup je špatný nebo se pletu?
>>>>>>>>Prosím o objasnění. Děkuji.
>>>>>>>
>>>>>>>Je to špatně. Sice jste vyplnila kolonku 2015
>>>>>>>"neuplatňuje", ale ta se vztahuje na neuplatnění
>>>>>>>slevy
>>>>>>>na
>>>>>>>poplatníka.
>>>>>>>Vůbec jste neměla Prohlášení u druhého souběžného
>>>>>>>zaměstnavatele podepsat, takto budete mít 2x sraženou
>>>>>>>zálohovou daň v případě, kdy u DOPP jste měla mít
>>>>>>>sraženou
>>>>>>>srážkovou daň.
>>>>>>
>>>>>>Děkuji za odpovědi, myslela jsem si to, ale paní mě
>>>>>>přesvědčovala o opaku. Tím pádem budu muset podat DP?
>>>>>
>>>pokud má podepsané daň. prohl., tak je zálohová daň
>>>to by jinak nepodepisovala, přece mzdová nemůže jen
>>>tak si říci, jakou dá daň, ta se musí řídit zákonem
>>
>>ale kdeže,tato mzdová si myslí, že když se napíše
>>neuplatňuji, platí to stejné jako když nepodepíše
>>vůbec
>>viz:
>>
>>Při podpisu dohody mi nabízeli podepsat už
>>předvyplněné prohlášení - to jsem odmítla s tím, že
>>mám podepsáno
>>u zaměstnavatele, paní ale trvala na tom, že se tedy
>>vyplní kolonka rok 2015 - neuplatňuje
>>
>v tom případě nechápu, proč jí ho dává podepisovat
>přece, kdyby přišla kontrola z FÚ a viděla podepsané
>daň. prohl. a k tomu srážkovou daň, tak by to přece
>musela dát do zápisu, že to dělají špatně
A vy víte, že by ho předložila kontrole z FÚ? Třeba si takto podepsané prohlášení založí někde zvlášť a bránila by se s ním v případě, že by jí některý zaměstnanec obvinil z toho, že ho chtěl podepsat, ale nedala mu ho.
Nevím, co má mzdová v hlavě, jenom se snažím přijít na to, co tím měl autor (účetní) na mysli.
Nevím, co má mzdová v hlavě, ale přišla mi tato odpověď:
K Vašemu dotazu: podpisem prohlášení k dani a zaškrtnutím volby, že si nepřejete uplatňovat slevu na dani, se Vám neuplatní sleva na dani a odměna z dohody o provedení práce se vám zdaní srážkovou daní. Viz. text a odkaz níže. Tudíž se nemusíte bát, slevu na dani Vám neuplatníme. V prohlášení k dani jsme zaškrtli, že si slevu nepřejete uplatňovat.
"Zaměstnanec může uplatňovat slevy na dani jen u jednoho zaměstnavatele. Kdo si přivydělává a dostane k podpisu prohlášení u dalšího zaměstnavatele, musí v něm zaškrtnout volbu, že neuplatňuje odpočitatelné položky a slevy na dani. Protože jde o dva paralelní pracovní poměry, nezúčtuje daň hlavní zaměstnavatel, ale zaměstnanec musí sám podat přiznání a uplatnit v něm další odpočty, třeba úroky z hypotéky či dary na dobročinné účely," vysvětkuje Ondřej Homolka ze společnosti bpv Consulting.“
Zdroj: http://finance.idnes.cz/dane-z-prace-na-dohodu-0tp-/p_dane.aspx?c=A140218_2035566_p_dane_zuk
Mohla bych Vás poprosit o nějaký §, kterým bych jí toto mohla vyvrátit? Děkuji.
ZDP § 38k
Uplatnění nezdanitelných částek ze základu daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti, slevy na dani podle § 35ba a daňového zvýhodnění
(4) Plátce daně srazí zálohu podle § 38h odst. 4 a přihlédne k měsíční slevě na dani podle § 35ba a k měsíčnímu daňovému zvýhodnění, podepíše-li poplatník do 30 dnů po vstupu do zaměstnání a každoročně nejpozději do 15. února na příslušné zdaňovací období prohlášení o tom,
b) že současně za stejné zdaňovací období ani za stejný kalendářní měsíc zdaňovacího období neuplatňuje nárok na slevu na dani podle § 35ba u jiného plátce daně a že současně na stejné období kalendářního roku nepodepsal u jiného plátce prohlášení k dani, ....
A Vy jste měla současně na stejné období podepsané prohlášení k dani u jiného plátce ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.