Re: daň darovací
Daň darovací již není
Spadá to pod daň z příjmů, § 10, v tomto případě od daně osvobozeno
Zákon o daních z příjmů § 10
(3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny
c) bezúplatné příjmy
1. od příbuzného v linii přímé a v linii vedlejší, pokud jde o sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítěte manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů, ...
PS. Kamarádce a jejímu manželi takto darovali rodiče před lety dům, který sami postavili. Dnes v něm bydlí někdo úplně někdo cizí, jejich dcera je v podnájmu sto km daleko. Opravy domu ze společného, podnikání manžela, rozvod, ...
děkuji, ještě bych se chtěla zeptat, když nemusíme platit daň dědičkou, musíme podat daňové přiznání s 0,-částkou? Dneska mi jedna paní říkala, že ano. Přiznám se, že jsem moc nepochopila "PS", jako že manželovi nic? Víte, dům opravujeme, udělali jsem podkroví, z domu zbylo jen některé zdi, všechno manžel dělá sám popř. s jeho otcem, já osobně bych do toho nešla, kdyby mi drahá polovička řekla, nic nedostaneš.
Pokud nemáte z jiného důvodu povinnost podat daňové přiznání, tak kvůli osvobozenému příjmu do 5 mil. Kč nemusíte. Nad 5 mil. Kč ZDP
§ 38v
Oznámení o osvobozených příjmech fyzických osob
(1) Pokud poplatník daně z příjmů fyzických osob obdrží příjem, který je od daně z příjmů fyzických osob osvobozen a je vyšší než 5000000 Kč, je povinen oznámit správci daně tuto skutečnost do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém příjem obdržel. ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.