Re: Účtenka - do faktur nebo pokladna
Nemám ABRA, ale pro tyto případě mám v ostatních závazcích extra řadu pro výdaje (náklady), placené platební kartou.
Pokud budete účtovat do faktur a budete mít měsíčně 100-200 paragonů placených kartou, tak to budete mít dle mého názoru nepřehledné
Nevím, kde se to dá vyčíst, sama jsem v začátcích chodila ke kamarádce-účetní pomáhat s prací a ona mě na oplátku zasvětila do tajů účetnictví.
Taky jsem přemýšlela vytvořit si v ostatních závazcích řadu např. Ostatní výdaje, a účtování předpokládam že bude třeba 501/325 a po uhrazeni 325/221. Já právě okolo sebe nemám účetní spolupracuju tak namatkove se známou mé známe, takže je to poněkud složitejší, jelikož nechci otravoat s každou blbinou, Bylo mi řečeno, že je i možné dát pod jeden doklad více účtenek z jedné firmy s tím, že duzp bude datum poslední účtenky, je to tak??bylo mi to řečeno od paní co děla i na FÚ, tak jestli si to taky takhle zjednodušujete
Účtování OK
základ DPH 5xx / 325
odpočet DPH 343 / 325
Více paragonů pod jeden doklad bych nedoporučila, ztěžuje to (a hodně) pak likvidaci v bance. A od příštího roku už vůbec ne, kvůli kontrolnímu hlášení jednotlivých plnění DPH na FÚ.
to bude lepsi dát každý zvlášt,Mám ještě dotaz, pokud uhradíme jako firma jen částečně fakturu a další měsíc zbytek musí se to nějak speciálně účtovat??nebo stačí když pak spáruji dvě platby s jednou fakturou se stejným účtováním jako při celkové platbě?
Pro plnění, u kterých se neuplatňuje odpočet DPH, se nic nemění. U plnění s odpočtem DPH bude záležet na tom, jak se s limitem 10.tis.Kč u "nasčítaného" dokladu vypořádá účetní SW.
Více info najdete na
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2015Predbezne_informace_vyplneni_KontHlas.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.