Re: Pokud dovolená prodloužena,jak správ
>>>Dobrý den, mohu se zeptat zkušených mzdových
>>>účetních,jak to udělat správně, když jsem dostala
>>>podepsaný
>>>dodatek ke smlouvě, že od 1.6. se prodlužuje dovolená
>>>ze
>>>4 týdnů na 5týdnů? Mohu to normálně tedy zapsat jako
>>>celkový nárok na rok 25dnů, i když je to v průběhu
>>>roku?
>>>Předpokládám,že ano,ale raději se ptám:)
>>>Díky za odpovědi
>>
>>To se zeptejte toho, kdo toto nařízení vydal, jak to
>>myslel.
>No ten to myslí tak, že prostě chce,aby dotyčný měl
>delší nárok na dovolenou:) Já jen nevím,zda se to nějak
>má přepočítávat nebo nemusí,aby to bylo správně.
mám za to, že definice je důležitá ..., pokud by se jednalo o celoroční nárok 5 týdnů, pak bych pokrátila
Já bych dovolenou nepřepočítávala, protože se vztahuje ke kalendářnímu roku a zákoník práce zná přepočet pouze ve vztahu ke změně rozvržení pracovní doby. Prodlužovat výměru v průběhu roku je nešikovné, zvláště pokud se prodlužuje všem zaměstnancům a někteří PP skončili předtím, než zaměstnavatel rozhodl.
riziko "nešikovného" rozhodnutí ztele ... to je pěkné, co říkáte dle ZP, tak to je, to ano, ale v praxi s tím ztel nejspíše "nevystačí" - situace je taková jaká je - ztel rozhodl zvýšit od 1.6.2015 nárok-právo na dovolenou na 5 týdnů - pokud byste nepřepočítávala, tak nerespektujete rozhodnutí zaměstnavatele ... jaké navrhujete řešení ?
Ale zaměstnavatel měl upřesnit, taky mohl od 1.6. zvýšit nárok na 5 týdnů za kalendářní rok, protože dovolená se posuzuje v rámci kalendářního roku. Takže záleží na něm. Formulace od 1.6. v tomto případě není jednoznačná a on určitě nemyslel, že budete jakkoliv dovolenou přepočítávat, protože to by rovnou mohl napsat, že se zvyšuje např. o 3 dny. Osobně bych se jen ujistila, že myslel zvýšení dovolené o týden v kalendářním roce 2015.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.