Re: Dohoda o provedení práce u brigádnic
Připojím se k dotazu, mám podobnou situaci, jen u mě je to student, který ukončil studium (odmaturoval) a pracuje u nás na dohodu o provedení práce. Vydělá si do 10.000,- a mě by zajímalo jestli si musí ZP zaplatit sám nebo je ještě veden jako student.
Pokud jde dále studovat na VŠ, je studentem stále a stále je zdravotně pojištěn státem, ať si vydělá kolik chce. Pokud nejde studovat dál a toto jsou jeho poslední prázdniny a v nich bude pracovat v nepojištěném vztahu, tzn. DPP do 10000 Kč, tak je považován za studenta do 31.8. (a tudíž do 31.8. ještě pojištěn státem).
Pokud podepíše Prohlášení poplatníka daně (může podepsat Prohlášení poplatníka daně), tak při této částce bude vypočtena ze závislé činnosti, ale veškerou daň pokryje sleva na poplatníka.
Pokud nepodepíše Prohlášení poplatníka daně (nemůže podepsat Prohlášení poplatníka daně), tak při této částce bude vypočtena srážková daň a tato daň bude odvedena do státního rozpočtu.
Když podepíše, tak jí při takto nízké odměně sleva na poplatníka pokryje celou daň, takže nic odvádět nebudete. Po skončení roku uděláte vyúčtování daně ze závislé činnosti.
Když nepodepíše, daň srážková, tu odvedete. Ona si ji může zahrnout do svého daňového přiznání. Vy uděláte vyúčtování srážkové daně.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.