Vlákno názorů k dotazu Čerpání dovolené od katka2 - Re: Čerpání dovolené Vy si asi moc neuvědomujete, že...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 7. 2015 10:59

katka2 (neregistrovaný)

Re: Čerpání dovolené
    Vy si asi moc neuvědomujete, že o poskytnutí či neposkytnutí dovolené rozhoduje zam-tel. Né že si zam-nec zavolá a dostane. Sama od sebe nemůžete zpětně něco měnit.

• 29. 7. 2015 11:11

xJ (neregistrovaný)

Měnit to budete určitě, protože když má nárok 20 dnů a 18 už vyčerpal, tak mu nemohl snad vedoucí odsouhlasit 10 dnů. Mohl max. 2 a na další dny si měl požádat o neplacené volno. Jestli mu zaplatíte 10 dnů, vznikne za 8 dnů přeplatek, ten se mu bude muset srazit a na 8 dnů se dá stejně neplacené volno. Vedoucí nemá aktuální přehled čerpání dovolené, aby věděl, když za ním někdo přijde žádat, kolik může povolit?

• 29. 7. 2015 13:14

mimi (neregistrovaný)

děkuji, určitě změním na neplacené volno dokud to jde zachytit. No vedoucí to prostě neřešil, bohužel.

• 29. 7. 2015 14:02

mimi (neregistrovaný)

Já jsem to asi trochu zmotala, takže rada kterou jsem od vás dostala je, že měnit budu, ale těch 18 dnů vyčerpaných je včetně těch 10 co měl v červenci. Ale stejně do konce července by měl mít tedy nárok jen na 12 dnů a pokud můžu očekávat, že má zrovna nestabilní pracovní období a může se stát, že bude končit, stejně by vznikl přeplatek. Nebylo by tedy lepší, aby dostal pouze 4 dny dovolené a ostatní neplacené volno. Problém je, že přes vedoucího má tu dovolenou povolenou.

• 29. 7. 2015 14:17

RenataH (neregistrovaný)

No to jste teda zmotala dost a navíc se staráte o to, do čeho vám osobně nic není. Pokud má prac.smlouvu min. do konce r.2015, pak má nárok na 20 dní (vás nezajímá, že v červenci jenom na 12) a pokud mu vedoucí odsouhlasil 10 dní dovolené, zaplaťte mu 10 dní dovolené. Pokud jste jenom mzdovka a ne vedoucí, nemáte právo rozhodovat o tom, zda mu dáte 2 dny dovolené a zbytek neplacené volno, s tím by musel souhlasit.

• 29. 7. 2015 14:25

Líba (neregistrovaný)

Jeho vedoucího informujte, kolik mu zbývá dovolené. O neplacené volno musí požádat písemně a předem. Zaměstnavatel nemusí žádosti vyhovět.

• 29. 7. 2015 14:27

mimi (neregistrovaný)

No děkuju, jsem jenom mzdovka, pracovník má smlouvu na dobu neurčitou, ale pokud například v srpnu dojde k
    ukončení pracovního poměru, pak to tedy můj vedoucí vytkne mně, že k tomu došlo, nehledě na to, že mi ten přeplatek klidně předepíše k náhradě. Tak co s tím? Proto se o to starám.

• 29. 7. 2015 14:34

RenataH (neregistrovaný)

To vás tedy dost lituju, protože váš vedoucí vám nemůže vytknout ani předepsat k náhradě dovolenou, kterou vedoucí "nařídil" resp. odsouhlasil zaměstnanci. Vy zpracováváte mzdy podle nějakých podkladů, a pokud je schválená dovolenka, nemůžete jen tak samovolně zúčtovat neplacené volno. Pokud budete mít od zaměstnance žádost o neplacené volno schválenou vedoucím, pak můžete zúčtovat neplacené volno, jinak si pro změnu koledujete o sankce z inspektorátu práce při případné kontrole.

• 29. 7. 2015 14:37

mimi (neregistrovaný)

Tak děkuji, prostě budu jen zpracovávat podle podkladů mzdy, ať si to vyřídí "vedoucí" co dovolenku schválil. A kdyby něco, budu se bránit zuby nehty. hezký den

• 29. 7. 2015 14:38

xJ (neregistrovaný)

Příště musíte psát dotaz srozumitelně a přesně, jinak se dočkáte v lepším případě nedostatečné a v horším případě chybné odpovědi, viz odpověď moje.
    Zatím o žádném ukončení PP není ani zmínka, tak že nemůžete řešit coby kdyby. Pokud by přece jenom došlo k ukončení PP během zbytku roku, tak přeplatek dovolené můžete zaměstnanci srazit i bez jeho souhlasu.
    Zákoník práce § 147
    Zaměstnavatel smí srazit zaměstnanci jen
    e) náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na niž zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo, a náhradu mzdy nebo platu podle § 192, na niž zaměstnanci právo nevzniklo.

Tomu kdo rozhoduje o dovolené dejte včas přehled o vyčerpané dovolené, tedy přehled o tom kolik komu zbývá.

• 29. 7. 2015 14:42

mimi (neregistrovaný)

Re: děkuji všem za odpovědi
    >>>>od vás dostala je, že měnit budu, ale těch 18 dnů
    >>>>vyčerpaných je včetně těch 10 co měl v červenci. Ale
    >>>>stejně do konce července by měl mít tedy nárok jen na
    >>>>12
    >>>>dnů a pokud můžu očekávat, že má zrovna nestabilní
    >>>>pracovní období a může se stát, že bude končit,
    >>>>stejně
    >>>>by
    >>>>vznikl přeplatek. Nebylo by tedy lepší, aby dostal
    >>>>pouze 4 dny dovolené a ostatní neplacené volno.
    >>>>Problém
    >>>>je, že přes vedoucího má tu dovolenou povolenou.
    >>>
    >>>odsouhlasil 10 dní dovolené, zaplaťte mu 10 dní
    >>>dovolené.
    >>>Pokud jste jenom mzdovka a ne vedoucí, nemáte právo
    >>>rozhodovat o tom, zda mu dáte 2 dny dovolené a zbytek
    >>>neplacené volno, s tím by musel souhlasit.
    >>
    >>No děkuju, jsem jenom mzdovka, pracovník má smlouvu
    >>na
    >>dobu neurčitou, ale pokud například v srpnu dojde k
    >> ukončení pracovního poměru, pak to tedy můj vedoucí
    >>vytkne mně, že k tomu došlo, nehledě na to, že mi ten
    >>přeplatek klidně předepíše k náhradě. Tak co s tím?
    >>Proto se o to starám.
    >
    >Příště musíte psát dotaz srozumitelně a přesně, jinak
    >se dočkáte v lepším případě nedostatečné a v horším
    >případě chybné odpovědi, viz odpověď moje.
    >Zatím o žádném ukončení PP není ani zmínka, tak že
    >nemůžete řešit coby kdyby. Pokud by přece jenom došlo k
    >ukončení PP během zbytku roku, tak přeplatek dovolené
    >můžete zaměstnanci srazit i bez jeho souhlasu.
    >Zákoník práce § 147
    >Zaměstnavatel smí srazit zaměstnanci jen
    >e) náhradu mzdy nebo platu za dovolenou, na niž
    >zaměstnanec ztratil právo nebo na niž mu právo nevzniklo, a
    >náhradu mzdy nebo platu podle § 192, na niž
    >zaměstnanci právo nevzniklo.
    >
    >Tomu kdo rozhoduje o dovolené dejte včas přehled o
    >vyčerpané dovolené, tedy přehled o tom kolik komu zbývá.

>

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).