Re: podpora po RD až po 3 měsících nebo
Jak vidíte, ani dva úředníci se nedokážou shodnout, tak co my zdejší rádci zmůžem?
Přihlášení do evidence a žádost o podporu jsou dvě různé věci. Udělejte oboje a uvidíte. (Žádosti zpracovává poněkud kompetentnější človíček než berušky co zvedají telefony.)
Nevíme na co přesně berušky odpovídaly a jak dotaz pochopily.
Pro tazatelku - Zákon o zaměstnanosti § 44a
Uchazeči o zaměstnání, kterému bylo podle jiných právních předpisů z posledního zaměstnání vyplaceno odstupné73), odbytné nebo odchodné74), se podpora v nezaměstnanosti poskytne až po uplynutí doby, která se určí podle počtu násobků průměrného výdělku nebo měsíčního služebního příjmu, ze kterých byla odvozena minimální výše odstupného, odbytného nebo odchodného stanovená jinými právními předpisy. Ustanovením předchozí věty není dotčeno poskytování podpory v nezaměstnanosti po celkovou dobu stanovenou tímto zákonem.
Trochu jinak s penězi by to bylo v případě, že by Vám zaměstnavatel odstupné nevyplatil.
"Podpora v nezaměstnanosti při nevyplacení odstupného"
http://www.mpsv.cz/cs/15218
Moc vám děkuji za odpovědi, ale moudrá z toho zrovna nejsem. To, že se musím přihlásit do 3 pracovních dnů vím, nebo bych si v práci musela vzít zatím neplacené volno. Mně šlo spíš o to, zda s tím někdo nemáte konkrétní zkušenost, protože těch co se hned po rodičovské zapíší na ÚP a obdrží od zaměstnavatele odstupné jsou mraky a já jsem klasický případ. Celou dobu jsem totiž žila s tím, že podporu 3 měsíce nedostanu a tak jsem si spočítala, že bych tak pro tento rok nepřesáhla 68000Kč pro příjem manželky a mohli bychom si s manželem tak za rok 2015 uplatnit slevu na manželku. Pokud bych však podporu dostala hned, tak už se bohužel do té částky nedostanu. Toť celé, proč to řeším. A proto potřebuji vědět, jak to bude s podporou až se přihlásím na ÚP. Ještě jednou vám moc děkuji a pokud byste zjistili něco konkrétnějšího budu moc ráda.
Odstupné bude 63 240Kč. Malému budou na začátku srpna 3 roky. Myslela jsem, že si nechám napsat do konce srpna neplacené volno, pak bude odstupné, přihlásím se na ÚP, do listopadu budu kvůli odstupnému bez podpory, za prosinec bude 3 777Kč a tak mi to vyjde do 68 000Kč. Ale poté, co mi paní na ÚP (přímo vedoucí pro podpory v nezaměstnanosti) řekla, že podpora je v mém případě hned, tak se mi můj plán celý rozhodil. A to se celý rok kvůli tomu snažím nevykázat ani korunu příjmu.
No, jestli je to vyjde s ÚP bez podpory na stejno jako být doma na neplaceném volnu nebo bez přihlášení na ÚP, tak pak je to jedno, ale zkušenosti bez ÚP ani s ÚP nemám, pouze vím, že v mém případě nemusím platit tak ani tak zatím zdravotní pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.