Re: Faktura z EU, poskytnuté skonto a DP
>>>>Dobrý den, obdrželi jsme od dodavatele z EU proformu
>>>>na částku 2770,36 EUR, ale je na ní vyčíslená původní
>>>>částka mn. x cena = 2856,04 EUR - 3% discount for
>>>>pre-payment = - 85,68 EUR, z toho vyjde výsledná
>>>>částka k
>>>>placení. Tu jsme uhradili a přišla nám faktura, kde
>>>>je
>>>>vyčíslená jen hodnota 2856,04 EUR. Ale nejsem si
>>>>jistá, jak je to s přiznáním k DPH. Chtěla jsem tam
>>>>dát
>>>>fakturu v plné ceně na ř. 3 a 43, skonto v přiznání
>>>>neřešit a jen zúčtovat 321/648, ale je to tak
>>>>správně?
>>>>Děkuji všem za odpovědi.
>>>a dodavatel skonto nekaceptuje, když poslal fakturu
>>>na
>>>plnou hodnotu?
>>Akceptuje, nechce nic doplatit, ale prostě to tak má,
>>míváme od něj cca 2 faktury do roka, ale chci to mít
>>správně. Co tedy radíte?
>měl vám vystavit fakturu na skutečně zaplacenou částku
>nebo by měl vystavit ODD (dobropis) na 85,68 EUR. To jsem po něm také chtěla, ale bez úspěchu, je s ním špatná, téměř nulová komunikace. Pokud se s ním nedomluvíme, asi to budu muset nechat tak, jak to je a počkat, co na to finančáci :(. Ale pokud i on dává do přiznání fakturu ve stejné hodnotě jako my, tak to snad tak velký problém nebude, nebo ano? Vážně si s tím nevím rady.
No jo, ale jak to dostat do účetního programu? To bych tam musela zapsat FAP rovnou s nižší částkou (takže nebude odpovídat faktuře, kterou mám založenou, nebo ručně opravit hodnotu v přiznání, což nerada dělám. Ale zajímalo by mě, jestli to nevadí FÚ u dodavatele, ale kdyby vadilo, tak by to asi takhle nedělal.
K faktuře bych připla proforma fakturu a účtovala na faktuře vč. skonta: .../321 zboží, 321/... skonto, 343/343 DPH, tím by mi faktura vyšla na sníženou částku, kterou jste i uhradili a nebyl by žádný problém se saldem=se spárováním a v Přiznání k DPH v ř.3 a 43 byste měli správnou částku DPH z úplaty.
Ale v jaké výši dává fakturu dodavatel ? to nevím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.