Vlákno názorů k dotazu Přivýdělěk-kolik lze vydělat bez odvodů od Libuše Vlasta - Re: Přivýdělěk-kolik lze vydělat bez odv >Potřeboval bych prosím...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 8. 2015 21:58

Libuše Vlasta (neregistrovaný)

Re: Přivýdělěk-kolik lze vydělat bez odv
    >Potřeboval bych prosím zjistit, jestli je možné mít
    >jako přivýdělěk následující činnost a přitom nemuset
    >zřizovat živnost. list, platit daně, sociální a zdravotní
    >pojištění. Dále jaká je fin. hranice takových příjmů.
    >Jednalo by se o překladání textů prostřednictvím
    >webových firem (možná i několika zároveň), které se touto
    >činností zabývají. Mám informaci, že pokud jsem
    >nezaměstnaný (což je můj případ), mohl bych si vydělat 15 000
    >ročně a potřebuji ji ověřit.

Nepřesná informace. Při příjmu do 15.000,-Kč v případě, že nemáte jiné příjmy ke zdanění (či nemáte povinnost podat DP), nemusíte podávat Přiznání k dani z příjmu fyzických osob.

Jde mi o to, abych
    >nemusel platit daně ani pojištění, protože zatím nevím,
    >jestli by taková činnost mohla vynášet více, než několik
    >stovek měsíčně. Mám již jeden přivýdělěk na podobném
    >principu - vyplňování online dotazníků s příjmem řádově
    >v desítkách korun měsíčně. Říkal jsem si, že je to v
    >podstatě stejný princip. Děkuju moc, za odpovědi.

Co vykonávat tyto práce na dohodu o provedení práce, uzavřené podle Zákoníku práce? Z DOPP do 10.000,-Kč / měsíc se neplatí žádné zdravotní ani sociální pojištění. A můžete si uplatnit za rok slevu na poplatníka ve výši 24 840 Kč.

• 23. 8. 2015 22:06

MartinB (neregistrovaný)

DPP nepůjde, protože to jsou zahraniční firmy, u kterých musíte pracovat na volné noze. Ale pořád si říkám, že ty dotazníky jsou přece něco podobného... Ty dotazníky provozuje TNS AISA, což je velká firma s dobrým renomé, která si podle mě nedovolí něco obcházet.

• 23. 8. 2015 22:16

Budete to provozovat samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku?

• 23. 8. 2015 22:24

MartinB (neregistrovaný)

Děkuju za reakci. Nevím přesně jestli to spadá pod tuhle definici. Provozoval bych to, jak jsem popsal výše - překládání pro firmu, u které nebudu zaměstnanec. Možná se mýlím, ale nepřijde mi žádný zvláštní rozdíl mezi tímto a těmi dotazníky.

• 23. 8. 2015 22:59

" vyplňování online dotazníků s příjmem řádově v desítkách korun měsíčně " - podle kterého zákona máte uzavřenou smlouvu? Podle Zákoníku práce, nebo podle nového Občanského zákoníku?

• 24. 8. 2015 10:40

beta (neregistrovaný)

dobrý den, vyplňuji dotazníky pro více firem, krom jiného i pro AISU, neuvědomuji si, že bych uzavírala klasickou smlouvu, určitě ne DoPP, spíše šlo asi o jakýsi souhlas, odměny jsou zasílány na můj účet po zdanění srážkovou daní 15%. Kdysi jsem to zjišťovala a měla od té firmy i v EM na základě čeho je srážena 15% daň, ale už to bohužel nemohu najít :-(

• 24. 8. 2015 11:55

beta (neregistrovaný)

dobrý den, zadařilo jsem, našla jsem odpověď z roku 2012, kdy jsem se ptala na zdaňování - společnost Ivzkumy:

Odměny z iVýzkumu není třeba ve většině případů danit ani zahrnovat do daňového přiznání, protože jde o jednorázový výdělek - viz zákon o dani z příjmu:
    § 10 Ostatní příjmy
    (1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména a) příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu, .....
    (3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000 Kč; .....

V případě potřeby se na mě prosím obraťte.

Hezký den,
    Radek Domanský
    iVyzkumy.cz
    -----------------------
    volala jsem do Datamaru, tak mi nejasně řekli, že jsem uzavřela DoPP, což si nejsem vědoma a sráží 15% na základě DoPP.

• 24. 8. 2015 12:06

>>>>Děkuju za reakci. Nevím přesně jestli to spadá pod
    >>>>tuhle definici. Provozoval bych to, jak jsem popsal
    >>>>výše
    >>>>- překládání pro firmu, u které nebudu zaměstnanec.
    >>>>Možná se mýlím, ale nepřijde mi žádný zvláštní rozdíl
    >>>>mezi tímto a těmi dotazníky.
    >>>
    >>>
    >>>" vyplňování online dotazníků s příjmem řádově v
    >>>desítkách korun měsíčně " - podle kterého zákona
    >>>máte
    >>>uzavřenou smlouvu? Podle Zákoníku práce, nebo podle
    >>>nového Občanského zákoníku?
    >>>
    >>dobrý den, vyplňuji dotazníky pro více firem, krom
    >>jiného i pro AISU, neuvědomuji si, že bych uzavírala
    >>klasickou smlouvu, určitě ne DoPP, spíše šlo asi o
    >>jakýsi
    >>souhlas, odměny jsou zasílány na můj účet po zdanění
    >>srážkovou daní 15%. Kdysi jsem to zjišťovala a měla
    >>od
    >>té firmy i v EM na základě čeho je srážena 15% daň,
    >>ale už to bohužel nemohu najít :-(
    >dobrý den, zadařilo jsem, našla jsem odpověď z roku
    >2012, kdy jsem se ptala na zdaňování - společnost
    >Ivzkumy:
    >
    >Odměny z iVýzkumu není třeba ve většině případů danit
    >ani zahrnovat do daňového přiznání, protože jde o
    >jednorázový výdělek

Ano, jednou - dvakrát za rok - lze považovat za příjem z jednorázové činnosti

Ale odpověďte si sama, zda každoměsíční činnost lze považovat za JEDNORÁZOVOU činnost ...
    ....................

- viz zákon o dani z příjmu:
    >§ 10 Ostatní příjmy
    >
    >V případě potřeby se na mě prosím obraťte.
    >
    >Hezký den,
    >Radek Domanský
    >iVyzkumy.cz
    >-----------------------
    >volala jsem do Datamaru, tak mi nejasně řekli, že jsem
    >uzavřela DoPP, což si nejsem vědoma a sráží 15% na
    >základě DoPP.

http://on-line.datamar.cz/faq
    Daňová povinnost vyplývající z odměn za vyplněné dotazníky je zcela na členech panelu.
    ..............

• 24. 8. 2015 12:24

beta (neregistrovaný)

proto na datamaru byl pan účetní tak nepříjemný ..., napíšu jim :) a ohledně příležitostné činnosti - vím, napsala jsem p. Domanskému, zda jeho info stále platí, protože různé dotazníkové společnosti používají různé způsoby zdanění/nezdanění. Ohledně příležitostné činnosti - vím, že je to zpochybnitelné ..., otázkou je, zda skutečně může dotazníková společnost se takto oznámením na FAQ (datamar) zbavit odpovědnosti za odvod daně ...? ale to už odbíháme od původního dotazu, který byl vložen, je zřejmé, že to není tak jednoduché, pokud by to mělo být správně dle zákona ošetřené ... děkuji za reakci tečko :) napsala jsem ještě do AISY, uvidím, co odepíší

• 24. 8. 2015 15:12

beta (neregistrovaný)

nevím, zda vás to vůbec zajímá, různé dotazníkov společnosti mají různé "zdaňování" , odeslala jsem dotaz další dotazníkové společnosti - GFK, zde jejich odpověď:
    Dobrý den,
    Jedná se o náhodnou činnost a proto GfK tuto částku nedaní.
    Respondent je tudíž povinen tuto částku zdanit, pokud:
    1. celkový výdělek za rok (všech jeho příjmů) přesáhne v roce 2015 částku 15tis. Kč.
    A nebo
    2. pokud má zaměstnání (závislá činnost) a jeho ostatní roční příjem přesáhne částku 6tis. Kč
    Tedy nesmíte ostatní činností( OKLUB, pronájem , DPP, smlouva o spolupráci, atd..) vydělat v roce 2015 víc než 6tis Kč , jinak by jste musela podat daňové přiznání a příjmy dodanit.
    S pozdravem
    Online klub GfK

• 24. 8. 2015 15:25

mirka..p (neregistrovaný)

z toho, co píšete, iVyzkumy a GfK mají stejnou metodu ( podle mě špatnou) protože to není opravdu příležitostný, ale pravidelný příjem...a dobře postupu Datamar se srážkovou daní a DPP.

• 24. 8. 2015 15:35

beta (neregistrovaný)

na FAQ (datamar) zbavit odpovědnosti za
    >>>odvod daně
    >>>...? ale to už odbíháme od původního dotazu, který
    >>>byl
    >>>vložen, je zřejmé, že to není tak jednoduché, pokud
    >>>by to mělo být správně dle zákona ošetřené ... děkuji
    >>>za reakci tečko :) napsala jsem ještě do AISY,
    >>>uvidím,
    >>>co odepíší
    >>
    >>nevím, zda vás to vůbec zajímá, různé dotazníkov
    >>společnosti mají různé "zdaňování" , odeslala jsem
    >>dotaz
    >>další dotazníkové společnosti - GFK, zde jejich
    >>odpověď:
    >>Dobrý den,
    >>Jedná se o náhodnou činnost a proto GfK tuto částku
    >>nedaní.
    >>Respondent je tudíž povinen tuto částku zdanit,
    >>pokud:
    >>1. celkový výdělek za rok (všech jeho příjmů)
    >>přesáhne
    >>v roce 2015 částku 15tis. Kč.
    >> A nebo
    >>2. pokud má zaměstnání (závislá činnost) a jeho
    >>ostatní roční příjem přesáhne částku 6tis. Kč
    >>Tedy nesmíte ostatní činností( OKLUB, pronájem ,
    >>DPP,
    >>smlouva o spolupráci, atd..) vydělat v roce 2015 víc
    >>než 6tis Kč , jinak by jste musela podat daňové
    >>přiznání a příjmy dodanit.
    >>S pozdravem
    >>Online klub GfK
    > z toho, co píšete, iVyzkumy a GfK mají stejnou metodu
    >( podle mě špatnou) protože to není opravdu
    >příležitostný, ale pravidelný příjem...a dobře postupu Datamar
    >se srážkovou daní a DPP.
    Dobrý den, Mirko, s tím souhlasím, jen s Datamarem jsem neuzavřela žádnou písemnou dohodu, nemám žádný výtisk a bez písemné smlouvy je dohoda neplatná, takže ...? Proto si myslím, že to bylo tehdy dáno u nich na webu nějakým souhlasem, ale už je to spousta let a mám zato, že dříve dohody o PP nebyly povinné písemně ze zákona, kdežto dnes ano a ve spolupráci s Datamarem se nic nezměnilo, určitě jsem novou DoPP s nimi neuzavírala, takže suma sumárum, Datamar sice sráží srážkovou daň, ale není uzavřená písemná dohoda o PP.

• 24. 8. 2015 17:47

MartinB (neregistrovaný)

Re: Přivýdělěk-shrnutí+dodatečné info
    Díky za reakce. Z toho, co tu píšete, mi vyplývá, že těch 15 tisíc by mělo být jen pro neplánované příjmy typu nadúroda meruněk. Na to překládání, kde se zaregistruji a čekám až mi přijde práce (což by mohlo být i několikrát týdně, v závislosti na poptávce) by to tedy nejspíš uplatnit nešlo (?) Pokud se s mojí situací ještě někdo chcete zabývat, tak jsem zjišťoval, že by se možná vyplatilo zřídit živnosťák, protože dálkově studuji a podle odkazu níže bych snad v této situaci nemusel platit sociální pojištění. http://www.cssz.cz/cz/casopis-narodni-pojisteni/archiv-vydanych-cisel/clanky/studenti-a-podnikani.htm Nicméně je to možná už zastaralý text a nevím, jak by to bylo s dalšími odvody (zdravotní, daně...). Pokud bych musel odvádět víc jak tisícovku měsíčně, tak bych to nejspíš ani nezkoušel.

• 24. 8. 2015 19:07

Studujete střední nebo vysokou školu?

• 24. 8. 2015 19:38

MartinB (neregistrovaný)

Vyšší odbornou - ale to by snad mělo být jedno, když mi není víc jak 26.

• 24. 8. 2015 20:11

U slevy na dani na studenta není nárok v případě, že by student střední školy ( u dálkového, distančního, večerního nebo kombinovaného studia ) byl v době takového studia výdělečně činný nebo by měl v době takového studia nárok na podporu v nezaměstnanosti nebo podporu při rekvalifikaci.

• 25. 8. 2015 17:52

MartinB (neregistrovaný)

Našel jsem nové informace. Pokud stále platí informace z následujících článků, které jsou z roku 2011, tak si o překládání můžu nechat tak leda zdát. Jako student dálkového studia VOŠ bych musel cálovat jako všichni ostatní.
    http://diskuse2.jakpodnikat.cz/viewtopic.php?id=8129
    http://www.vzp.cz/otazky-a-odpovedi/pojistne-na-zdravotni-pojisteni/256/jsem-student-vyssi-odborne-skoly-tuto-skolu-studuji-dalkovou-formou-soucasne-se-studiem-podnikam-je-za-me-platcem-pojistneho-stat-musim-jako-osvc-hradit-zalohy-na-pojistne-alespon-v-zakonem-stanovene-minimalni-vysi

• 25. 8. 2015 18:08

>Našel jsem nové informace. Pokud stále platí informace
    >z následujících článků, které jsou z roku 2011, tak si
    >o překládání můžu nechat tak leda zdát. Jako student
    >dálkového studia VOŠ bych musel cálovat jako všichni
    >>>>>>ostatní.

>http://www.vzp.cz/otazky-a-odpovedi/pojistne-na-zdravotni-pojisteni/256/jsem-student-vyssi-odborne-skoly-tuto-skolu-studuji-dalkovou-formou-soucasne-se-studiem-podnikam-je-za-me-platcem-pojistneho-stat-musim-jako-osvc-hradit-zalohy-na-pojistne-alespon-v-zakonem-stanovene-minimalni-vysi
    Prošla jsem jednotlivé §§ zákonů, kterých se to dotýká a také mi to vyšlo pro Vás tak špatně. Ale nebyla jsem si jista. Odpověď na stránkách VZP mi to nyní stvrdila.

• 25. 8. 2015 18:16

MartinB (neregistrovaný)

Nicméně díky za pomoc, teď v tom mám snad jasno a nemusel jsem nic platit. A můžu zkusit nějaké ty další dotazníky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).