Re: Bankovní rezervy a postoupení pohled
Dobrý den, u postoupení jste v jaké pozici??? Postupitel, postupník či dlužník???
Postupitel prodává pohledávku za dlužníkem (účtuje odpis pohledávky, plus tržbu z prodeje pohledávky - odpis je daňový jen do výše výnosu plynoucího z postoupení plus pokud byla tvořena daňová opravná položka k pohledávce)
Postupník nakupuje od postupitele pohledávku za dlužníkem, takže mu vzniká pohledávka za dlužníkem 315 a oproti tomu vzniká závazek uhradit postupitely úplatu 325. Plus zaúčtuje úhradu 325/221 (211).
Dlužník - tomu se dostává do ruk oznámení o postoupení a znamená to pouze změnu v osobě věřitele, tedy analyticky přeúčtujete z věřitele A na věřitele B, nic jiného neúčtujete.
Re: Bankovní rezervy- nevím jak na ně
U postoupení pohledávek jsem takto účtovala. Zpracovávám jak postupitele tak postupníka. Postupitel tedy 321/325 a postupník 315/325.
Spíš si nevím rady s tou bankovní zárukou. Jak ji dostat do účetnictví dlužníka?
Jak pak jako ručitel dostat do účetnictví celou výši záruky na kterou mám splátkový kalendář? Nebo účtovat jen jednotlivé splátky a kam?
Děkuji moc
JaZ
Postupitel - účtuje odpis pohledávky 546/311 a druhým řádkem tržba za prodej 315/646.
Postupník - nákup pohledávky v účetnictví v kupní ceně 315/325 (do podrozvahy nominální cenu- pokud je kupní jiná než nominální)
K té bankovní záruce, co k tomu máte za smlouvu, solidární dlužník - tedy ten který zaplatí za původního dlužníka dluh??? Chápu to správně? Přičemž dlužník bude dlužit solidárnímu dlužníku (nemáte k tomu náhodou něco jako Smlouvu o přistoupení k dluhu ???)
Veronika
Jsem z toho už zmatená postupitel postoupil závazky a ne pohledávky takže bude účtovat 321/646? A u postupníka jsem přidala k ostatním dluhům této firmy na účet 378/325.
K bankovní záruce mám smlouvu o přistoupení k dluhu, ale nevím jak vůbec to čerpání dostat k dlužníkovi do účetnictví aby správce konkurzní podstaty o tomto závazku věděl ani jak zaúčtovat u postupníka nebo jak se mu v tomto případě říká :o(
Moc děkuji za trpělivost.
JaZ
Dobře, takže k první věci (omlouvám se, ale slyším prvně, že postupitel postoupil závazek - dluh, ani nevím zda je to možné, spíše někdo přistoupil k jeho závazku, tedy zavázal se zaplatit za dlužníka) Většinou postupuje věřitel - A, tedy postupitel novému věřiteli - B- postupníkovi ... svou pohledávku za dlužníkem - C.
- Napište mi prosím ten případ s těmi závazky s nějakými čísly. tedy uveďte příklad.
Pokud PETR hradí za MILANA dluh: (pro příklad píšu jména)
Pokud PETR (solidární dlužník) hradí za dlužníka (MILANA) např. z titulu přistoupení k závazku (dluhu) tak se zavazuje zaplatit za dlužníka a tedy PETR účtuje: 315 (pohledávka za PAVLEM) / 221 na bankovním účtu odcházejí peníze na účet specifikovaný v přistoupení k závazku (např. na úvěrovou splátku dlužníka).
Prosím, příklad velice zjednodušuji, ale snad se již pochopíme.
PAVEL - má dluh, který má platit, platí sice někdo jiný PAVEL, ale závazek vůči bance se sníží, ale vzniká a roste závazek vůči PAVLOVI.
Veronika
Přesně je to tak že např.Petr hradí za Milana (dlužné nájemné a jiné služby) aby mohl Petr dále setrvat ve dříve společných prostorách. ( mám k tomu smlouvu od dodavavatele na postoupení pohledávek) Jelikož Milan dluží Petrovi peníze již z předchozí doby a ty jsou účtovány na 379 u Milana a 378 u Petra účtovala jsem toto postoupení u Milana 321/379 a u Petra jsem si závazek dala 378/325, úhradu pak 325/221. Doufám že takto je to v pořádku.
Nevím ale jak navést do účetnictví u Milana bankovní rezervu, není to dluž který by byl na některém z bankovních účtů vidět, ale do účetnictví kvůli správci ji dostat potřebuji.
Petr jako ručitel Milana dostal od banky smlouvu o přistoupení k dluhu a splátkový kalendář dle kterého teď splácí.
U Petra jsem si celý dluh ze záruky do účetnictví dala jen analytikou aby se mi dostal na účet dluhů Milana 378/378 a jednotlivé splátky které bance hradím pak 378/221.
Bude moci Petr v letošním roce něco z těchto převzatých dluhů dát do daňově uznatelných nákladů nebo bude muset vyčkat na ukončení insolvenčního řízení, které se může táhnout léta?
Díky moc
JaZ
Ještě jedne dotaz Milan i Petr vedou každý své účetnictví že ano?
Je tedy důležité opravdu tyhle dva případy od sebe oddělit a účtovat odděleně.
Petr je v roli věřitele, jelikož hradí dluhy za Milana. Takže věřím, že PETR koupil od člověka, který panu Milanovi pronajímá nebytové prostory phledávky za MILANEM.
1) měl by účtovat o nákupu pohledávky
315,378 (anal. MILAN)/ 325,379 (Pronajímatel prostor)
následně pronajímateli (postupiteli) dlužné nájemné ve výši xy uhradil a tedy 325,379/221.
Následně bude bance zasílat dle dohody o přistoupení k dluhu peníze místo MILANA, do ,,podrozvahy,, zanesete celou hodnotu dluhu (bankovní záruky)
V účetnictví bych pak následně dle splátkového kalendáře a úhrady účtovala 378 (anal. MILAN)/221 a v ,,podrozvaze snížila hodnotu dluhu vůči bance.
Tohle je tedy pouze Petr, pochopila jsem správně?
Bohužel Vám nezbývá nic jiného, než se řádně účastnit insolvenčního řízení a tvořit opravné položky k pohledávkám dle zákona o rezervách, pokud jste se řádně přihlásili do IŘ, opravné položky k pohl. jsou daňově účinné.
Milan - pouze změna věřitele tedy 321/379.
Veronika
Petr i Milan vede účetnictví samozřejmě odděleně. Děkuju vám mockrát za rady. Jen mi přijde u Petra dost nepraktické vést bankovní záruku na podrozvahových účete a každý měsíc dle splátky její výši měnit, nelze když už se záruka splácí zaúčtovat na nějakou 379?
JaZ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.