Vlákno názorů k dotazu Obědy od Daniela K. - Re: Obědy Účtování OK, ale mám k tomu čtyři...

  • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 9. 2015 15:28

    Daniela K. (neregistrovaný)

    Re: Obědy
    Účtování OK, ale mám k tomu čtyři pozn.:
    1.) 55% a 45% bych počítala z DZ, ne vč. DPH (na 1obědě to vyjde u DZ a DPH haléřově jinak, v součtu vč. DPH 56 Kč/1oběd)

    2.) tři obědy majitele máte bez DPH? a majitel si obědy neplatí? alespoň to nikde nevidím zaúčtované, tudíž by měli být vč. DPH
    (není DPH na výstupu, nemůže být ani na vstupu)

    3.) účet 588 ne, raději např. 528/321 168 Kč
    (tři obědy majitele vč. DPH)

    4.) tím se vám sníží o ty 3 obědy i nárokované DPH z FP
    DPH 15% na vstupu z jen 90 obědů 343/321 657 Kč.
    (Protože pokud byste si nárokovali DPH u bezúplatného plnění, museli byste pak i DPH odvést 528/343)
    Snad jsem nic nepřehlédla.

  • 9. 9. 2015 8:55

    maja III (neregistrovaný)

    Re: Obědy
    Dobrý den paní Danielo K., moc Vám děkuji za vyčerpávající odpověď - moc si toho cením - za váš čas i pomoc.
    Jen bych se ještě zeptala, kdybych nechala 25 Kč za oběd pro ZC, tak by to také nebylo v rozporu se zákonem, že ne? Akorát místo 55 % by to bylo 48,67 % a místo 45 % (51,33%). O tom ale musí rozhodnou majitel.
    A jak by se prosím postupovalo, kdyby měl ZC objednaný oběd a ráno by nahlásil dovolenou, tudíž by oběd musel zaplatit v plné ceně nebo to záleží na zaměstnavateli, jestli to bude tolerovat a doplácet?

  • 9. 9. 2015 14:55

    Daniela K. (neregistrovaný)

    Re: Obědy
    Dobrý den,
    Je zcela na rozhodnutí majitele za jakých podmínek a v jaké výši bude zaměstnancům poskytovat příspěvek na stravování. Nic nebrání tomu, aby byl ve výši v jaké majitel rozhodne. 55% ceny jídla za jednu směnu, max. do výše 70% stravného při trvání PC 5-12h,.... viz §24j/4 je pouze horní daňově uznatelná hranice.
    Vytvořte si pro stravování směrnici, kde to bude uvedeno. Jen v tomto případě, tam neuvádějte %, ale přímo výši příspěvku v Kč +uvést podmínky, které zaměstnanec musí splnit, aby mu byl zaměstnavatelem tento příspěvek poskytnut.

    Předpokládám, že objednaný oběd je nepřenosný na jiný den a pokud by zaměstnanec nesplnil dané podmínky - zák. je dáno, že zaměstnanec musí být přítomen v práci během stanovené směny aspoň 3 hodiny, tudíž by zaměstnanec měl oběd zaplatit v plné ceně.
    Můžete si sice ve vnitřním předpise stanovit i něco jiného a nad rámec daný ZDP, ale pak budete muset řešit daňové dopady dle ZDP a ZDPH, které to bude mít. Doporučuji stanovit si pravidla jasně a jednoduše, ať vás "stravenková agenda" zatěžuje po stránce organizační, účetní i daňové, co nejméně.
    Hezký den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).