Vlákno názorů k dotazu OT ymezení bytu v zákoně od Pavel Jirsa - Re: vymezení bytu v Prohlášení Tomáši,záleží na tom, kdy...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 9. 2015 13:51

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: vymezení bytu v Prohlášení
    Tomáši,

záleží na tom, kdy bylo do KN vloženo Prohlášení, kterým původní vlastník rozdělil dům na jednotky.

Pokud bylo Prohlášení vloženo do KN do 31.12.2013, tak platí vymezení jednotek podle zrušeného zákona č. 72/1994 Sb.

Pokud bylo Prohlášení vloženo do KN po 1.1.2014, tak platí vymezení jednotek podle zákona č. 89/2012 Sb.

I když je NOZ v oblasti bytového spoluvlastnictví nepřehledný paskvil, tak jediné co upravuje jasně je § 3 063 podle kterého jednotky vymezené podle dřívějšího zákona budou takto vymezeny navždy.

Hezký den!

P.S.

advokátů, kteří něco tuší o bytovém spoluvlastnictví, není mnoho.

P.P.S.

můžete přesně napsat, jak zní věta, že "bytová jednotka je součást pozemku". To je hloupost.

• 11. 9. 2015 15:20

Tomiik (neregistrovaný)

Dobrý den Pavle,

moc děkuji za Vaše vyjádření. Máte pravdu, je to ten OZ, protože privatizace předchozí majitelky proběhla až po roce 2013.
    Mrzí mě, že JUDr., který mi zpracovával SSoB, na základě které pak byla sestavena KS (předpokládám, že i v původním dokumentu bylo vymezení špatně) se nyní k nápravě nehlásí. Já teď přemýšlím, jak to definovat, aby mi to zase KN nevracel po déle jak měsíci a já bydlel :). Na Katastru prý nesmí radit. I odmítli mě vyzvat k nápravě. Mějte báječný den

PS. doslovné odůvodnění bylo:
    "V předložené vkladové listině je bytová jednotka označena podle bytového zákona. To znamená, že vlastnictví je rozděleno na vlastnictví k jednotce, vlastnictví společných částí domu a spoluvlastnictví k pozemku. Vzhledem k tomu, že bytová jednotka byla vymezena podla občanského zákoníku, musí být v dikci tohoto zákona označena. Bytová jednotka je součástí pozemku a je uváděn podíl na společných částech nemovitosti."

• 11. 9. 2015 16:07

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Tomáši,

v KN je Prohlášení vlastníka. Předpokládejme, že je v pořádku. Protože máte být vlastníkem jednotky, tak Vám radím si vyžádat toto Prohlášení. To je základní dokument, něco jako rodný list. Bez něho se stejně v budoucnu neobejdete.

V Prohlášení je definice Vaší budoucí jednotky. Údaje zde obsažené pouze opíšete do kupní smlouvy. Úředníci katastru potom porovnají kupní smlouvu s Prohlášením a když nenajdou rozdíl, tak povolí vklad, možná.

Pokud již existuje v domě SVJ, tak by Prohlášení měl mít výbor. Bude levnější si vyžádat kopii u výboru než na KN.

Nerozumím Vaší formulaci "privatizace předchozí majitelky proběhla až po roce 2013." Pokud to má znamenat, že Prohlášení bylo do KN vloženo po 1.1.2014 a dosud nebylo založeno SVJ, tak můžete mít problém s § 1198 NOZ. Už samotná četba tohoto ustanovení je vypečená.

Dovolím si položit několik otázek:
    1) v jakém roce byl proveden vklad Prohlášení do KN?
    2) kolik je v domě jednotek?
    3) kolik jednotek je převedeno do vlastnictví různých vlastníků?
    4) bylo založeno SVJ?
    5) vzniklo SVJ?

Hezký den!

P.S.
    bytová jednotka nemůže být součástí pozemku, to Vám sice nepomůže, jen to svědčí o nekvalifikovanosti dotyčného pisatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).