investor přistaví budovu-pokračování
1. Jakým způsobem vyfakturovat ten jeden milión, aby naše firma nebyla v tomto roce znevýhodněna na daních? Oni totiž vymysleli, že to vyfakturují jako reklamu, která by však letos zvýšila zisk firmy o milion. Mně napadlo leda vyfakturovat zatím zálohu na budoucí převod pozemku na nového majitele, ke kterému by došlo, až by se to předávalo, takže v roce prodeje. Tato varianta mi přijde mnohem pravdivější a zároveň lepší z pohledu daní, avšak nevím, jestli je to správné a možné.
2. Jak je vhodné tuto celou transakci ošetřit ve smlouvě, když FO investor bude přistavovat na našem pozemku budovu, kterou však vlastníme stále ještě my, ale nebudeme mít žádné doklady spojené se stavbou a tudíž se nebude asi budova u nás napřímo technicky zhodnocovat? Nevíte, jak je vhodné toto vyřešit a ošetřit ve smlouvě? Kdo to tedy bude odepisovat? Já osobně mám takový dojem, že to celé provede to "stavební" s.r.o. tak, že si bude tento materiál a práci na budově odepisovat na jiné zakázky a tudíž na té naší přístavbě bude min. nákladů. Celé mi to však přijde dost okaté a nevím, jak to ošetřit, aby naše s.r.o. na tom případně nebyla nijak sankciována.
3. Jak je to prosím s odpisem budovy, v případě, že to vlastní FO osoby, které to budou pronajímat? A o jaké podnikaní by se jednalo, když budou dvě fyzické osoby pronajímat jednu budovu, výnosy i náklady budou půl na půl. Nemělo by se jednat o "sdružení"?
Tak to je prozatím celé. Doufám, že se mi někdo ozvete, abych byla aspoň nějak navedena na způsob, jak by se to dalo vyřešit. Moc děkuji za případné reakce.
Re: investor přistaví budovu-pokračování
Děkuji za příspěvek. Vím, že to budeme muset dořešit s daňovým poradcem, spíše jsem chtěla znát i pohled jiných, abychom věděli, jakým směrem se spíše ubírat. Víc hlav, víc ví. Přece jenom i daňový poradce je jenom člověk a pokud by se našel někdo, kdo podobný problém řešil byť by znal odpověď jenom na část dotazu, věděli bychom tak už dopředu, že je něco hloupost a co naopak by mohlo být částečným řešením. Rozhodně jsem nečekala, že někdo bude znát odpověď na všechno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.