Re: Ážijo
Jedná se o a.s.?
A.II.I. Ážio /+/
Laicky řečeno, při emisi akcií je dána jejich nominální hodnota, pokud se při emisi prodávají za cenu vyšší než je tato hodnota, vzniká emisní ážio.
Ážio /-/ je tzv. disážio: rozdíl mezi nominální hodnotou cenného papíru a jeho nižší tržní cenou
A.V.2. Rozhodnuto o zálohách na výplatu podílu na zisku /-/
Ale nevím, jestli jsem váš dozaz správně pochopila.
>>Prosím zkušenější a zeptám se jako amatér.
>>V pasivech rozvahy je stejná částka v A.II.I. a v
>>A.V.2.
>>Obě částky jsou mínusem.
>>Dá se nějak jednoduše napsat, jaká účetní operace se
>>odehrála.
>>Děkuji.
>
>Jedná se o a.s.?
>A.II.I. Ážio /+/
>Laicky řečeno, při emisi akcií je dána jejich
>nominální hodnota, pokud se při emisi prodávají za cenu vyšší
>než je tato hodnota, vzniká emisní ážio.
>Ážio /-/ je tzv. disážio: rozdíl mezi nominální
>hodnotou cenného papíru a jeho nižší tržní cenou
>
>A.V.2. Rozhodnuto o zálohách na výplatu podílu na
>zisku /-/
>
>Ale nevím, jestli jsem váš dozaz správně pochopila.
>
>Jedná se o s.r.o. a já se mám narychlo zorientovat v rozvaze a jelikož jsem se s tím nikdy nesetkala, tak tápu.
není mi jasné proč je stejná částka na těchto účtech.
To rozhodnutí o výplatách na výplatu podílu, pokud má zůstatek
k 31.12.2014 tak bylo na základě loňské valné hromady a účtovalo se 432/364 ? A mělo by být do 30.6.2015 vypořádáno ?
364/221 ? A pokud by nebylo, tak původní zápis - ?
Moc Vám děkuji.
>
s.r.o.? Emisní ážio vzniká u a.s., které akcie vydávají (emitují).
Máte přístup do jejich účetního sw? Tam nejlépe zjistíte, jaké účty mají navázané na ten který řádek Rozvahy a posléze, co bylo na těchto účtech zaúčtované a z čeho se skládá KZ. Nebo z dokladové inventarizace účtů.
(A.II.I., A.V.2.: psala jsem vám, co má být na těchto ř. Rozvahy dle Přílohy k vyhl. č. 500/2002 Sb.)
Jste moc hodná, ale celá situace je nepopsatelná.
Účetní zemřel, z účetnictví se zachovaly neúplně prvotní doklady,
není žádný sw, sestava, inventury, takže jediné co je opis daňového přiznání včetně výkazů z FÚ. Jsou tam podle mě nesmyslné údaje
i v položkách běžných a právě tyto fondy jsou mi zcela neznámé.
Dělám jinou s.r.o. a nikdy jsme neměla problém, že by mi nějaký výkaz nesouhlasil.
Hlavní problém bude, že opravdu nepůjde navázat a to nevím co s tím.
A.II. O emisní ážio u s.r.o. určitě nepůjde, odhaduji nejspíše zák. rezervní fond účet 421? ale proč mínusem? nevím - nebo snad oceňovací rozdíly k přecenění majetku, závazků....?
A.V. VH běžného účet. období /-/ ztráta účet 431?
Zkuste ještě nerozluštěné řádky R porovnat s výkazem předchozího roku. Z toho se také dá hodně vyčíst. Ale spíše by to chtělo
udělat za tyto roky rekonstrukci účetnictví a z takto rekonstr. účetnictví zhotovit nové výkazy a zkusit to pak napasovat na ty původní, abyste zjistili, co nejspíše v těch původních výkazech bylo uvedeno. Ale to je hodně náročná práce, jejíž finanční ohodnocení je nedoceněné.
Re: OT: rekonstrukce účetnictví
A ani neuvidíte, jedina věc je vzít doklady, které jsou a pokusit se to naúčtovat znovu.
Kdo někdy takovou zakázku Vám řekne zhruba totéž:
1. neskutečně časově náročná práce
2.pořád Vám budou scházet doklady, vysvětlení. Většina majitelů, podnikatelů se k tomu postaví tak, že je obtěžujete, když pořád po nich něco chcete.
3. Řada z nich nakonec nezaplatí za zakázku ani zlomek toho, co Vás o stálo úsilí.
4. Až to dáte jakž takž do pořádku vymění Vás podnikatel za někoho jiného, protože jste moc "akurátní", pořád po něm něco chcete, jen vy s tím máte pořád problém, jiní (myslí tím jiné účetní) spoustu věcí neřeší a nějak to udělají.
atd...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.