Re: Zkrácený pracovní úvazek
>>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>>chtěla bych se zeptat, zda má žena zaměstnaná u
>>>>>>>armády, která je samoživitelka a pečuje o čtyřleté
>>>>>>>dítě, zda
>>>>>>>jí musí zaměstnavatel vyhovět v žádosti o zkrácený
>>>>>>>pracovní úvazek. Nevím, jestli se zákoník práce
>>>>>>>vztahuje
>>>>>>>i na vojáky z povolání, nebo zda mají nějaké své
>>>>>>>zákony.
>>>>>>>
>>>>>>>Děkuji
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>Rozdíl je v tom, zda je ve služebním poměru nebo jako
>>>>>>občanský zaměstnanec.
>>>>>je ve služebním poměru
>>>>
>>>>Prosím moc ještě o radu
>>>
>>>pak se na ni vztahuje zákon o vojácích z povolání č.
>>>221/1999 Sb.
Hmmm, tak přesto Vám děkuji za ochotu
>>
>>Ano, zákon jsem si pročetla, ale nikde jsem nenašla
>>přímo napsané, tak jako je to v zákoníku práce §240
>>odst.2. Tady je to jasně řečené, ale v zákoně o
>>vojácích
>>to nemůžu najít.
>
>Tak zřejmě žádná taková povinnost umožnit kratší
>úvazek pro služební poměr není. Ono by to taky bylo docela
>nelogické. Služební poměr má úplně jiná specifika.
Nemohl, jak píše VH - vojáci mají svůj samostatný zákon, jak jsem vám psala. Nelze z každého zákona vyzobat jen to, co by se nám právě hodilo. Navíc, jak píšu - v ozbrojených složkách těžko můžete chybějící hodiny ze zkráceného úvazku doplnit přijetím někoho třeba na "dohodu", tak jako např. u prodavaček nebo jiných podobných profesích. Tahle profese sama o sobě má své výhody, ale také nevýhody. Obávám se, že služební poměr vojáka z povolání opravdu není pro matky samoživitelky.
Já bych ještě doplnila, že ani podle zákoníku práce není povinnost zaměstnavatele vyhovět žádosti o kratší pracovní dobu tak striktně formulována, jak asi tazatelka předpokládá (dovozuji z textu dotazu) - zaměstnavatel může žádosti nevyhovět, pokud tomu brání vážné provozní důvody. Neznám situaci v Armádě ČR, ale vážné provozní důvody bych zde předpokládala.
Předpis č. 221/1999 Sb. Zákon o vojácích z povolání
§ 25
Základní týdenní doba služby a kratší týdenní doba služby
(1) Základní týdenní doba služby činí 40 hodin.
(2) Nadřízený může stanovit vojákovi kratší týdenní dobu služby nebo dobu služby jinak vhodně upravit, požádá-li o to voják ze zdravotních nebo jiných závažných důvodů a nebrání-li tomu důležitý zájem služby. Vojákovi s kratší týdenní dobou služby přísluší měsíční služební plat odpovídající této kratší týdenní době služby
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.