Vlákno názorů k dotazu Elektronický daňový doklad "naruby" od Ondřej Drbal - Re: Elektronický daňový doklad "naruby" A oni Vám jenom...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 10. 2015 0:17

Ondřej Drbal (neregistrovaný)

Re: Elektronický daňový doklad "naruby"
    A oni Vám jenom poslali souhlas, nebo napsali, že to vyžadují? A jaký vůbec požadují formát? isdoc, edi, xml, nebo co?

• 2. 10. 2015 14:21

Ricco (neregistrovaný)

Dobrý den, omlouvám se, že můj první příspěvek neobsahoval samozřejmost jakou je pozdrav.
    V podstatě klientovi oznámili, že od 1.10. přijímají daňové doklady pouze elektronické, emailem, v needitovatelném PDF formátu avšak neuzamčené a bez hesla. Odhaduji tedy něco jako PrintScreen? Zřejmě však takto budou Fa i archivovat, o dodatečném tisku nic neuvádějí.
    Obecně se PDF za el. doklad nepovažuje, obvykle si protistrana Fa vytiskne a je z ní (téměř) tatáž papírová jakoby přišla poštou. problém ale je, že poštou nepřišla a jakožto jakýkoliv elektronický doklad se obávám, že dle platné legislativy i PDF faktura musí být opatřena náležitostmi auditní stopy.
    Předem děkuji za jakékoliv reakce na toto téma.
    Ricco

• 2. 10. 2015 14:38

Já si zase právě myslím, že pdf dokument nemusí mít žádný podpis...

• 6. 10. 2015 16:32

Ricco (neregistrovaný)

...

>>>A oni Vám jenom poslali souhlas, nebo napsali, že to
    >>>vyžadují? A jaký vůbec požadují formát? isdoc, edi,
    >>>xml, nebo co?
    >>
    >>Dobrý den, omlouvám se, že můj první příspěvek
    >>neobsahoval samozřejmost jakou je pozdrav.
    >>V podstatě klientovi oznámili, že od 1.10. přijímají
    >>daňové doklady pouze elektronické, emailem, v
    >>needitovatelném PDF formátu avšak neuzamčené a bez
    >>hesla.
    >>Odhaduji tedy něco jako PrintScreen? Zřejmě však
    >>takto
    >>budou Fa i archivovat, o dodatečném tisku nic
    >>neuvádějí.
    >>Obecně se PDF za el. doklad nepovažuje, obvykle si
    >>protistrana Fa vytiskne a je z ní (téměř) tatáž
    >>papírová
    >>jakoby přišla poštou. problém ale je, že poštou
    >>nepřišla a jakožto jakýkoliv elektronický doklad se
    >>obávám,
    >>že dle platné legislativy i PDF faktura musí být
    >>opatřena náležitostmi auditní stopy.
    >>Předem děkuji za jakékoliv reakce na toto téma.
    >>Ricco
    >
    >Já si zase právě myslím, že pdf dokument nemusí mít
    >žádný podpis...

Bohužel ani stanovisko GFŘ nedává jednoznačnou odpověď, byť se velmi blíží oběma závěrům :-)
    http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2013_Informace_GFR_k_fakturaci.PDF
    Tzn. skutečnost, že je PDF posílán z/na konkrétní emailové adresy může být bráno jako součást auditní stopy, ale auditní stopu samo o sobě nenahrazuje. Lze tím sice spolu s ostatními doklady prokázat auditní stopu, tedy zajistit věrohodnost původu, bez elektronicckého podpisu však (nejspíš) nesplní podmínku zajištění neporušenosti obsahu.
    R.

• 6. 10. 2015 16:49

Já ale zastávám názor, že faktura v pdf není fakturace v elektronické podobě.

• 7. 10. 2015 9:31

Ricco (neregistrovaný)

...

>>>
    >>>Já si zase právě myslím, že pdf dokument nemusí mít
    >>>žádný podpis...
    >>
    >>
    >>Bohužel ani stanovisko GFŘ nedává jednoznačnou
    >>odpověď, byť se velmi blíží oběma
    >>závěrům
    >>:-)
    >>http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/2013_Informace_GFR_k_fakturaci.PDF
    >>Tzn. skutečnost, že je PDF posílán z/na konkrétní
    >>emailové adresy může být bráno jako součást auditní
    >>stopy,
    >>ale auditní stopu samo o sobě nenahrazuje. Lze tím
    >>sice spolu s ostatními doklady prokázat auditní
    >>stopu,
    >>tedy zajistit věrohodnost původu, bez elektronicckého
    >>podpisu však (nejspíš) nesplní podmínku zajištění
    >>neporušenosti obsahu.
    >>R.
    >
    >Já ale zastávám názor, že faktura v pdf není fakturace
    >v elektronické podobě.

Podle výše uvedeného vyjádření GFŘ je elektronickou fakturou jakákoliv forma vyžadující k přímému čtení VŽDY technický prostředek (XML prohlížeč, počítač s Acrobatem...). Za přímo čitelnou je považována tedy jen papírová (brýle nepotřebuje každý).
    Existuje i extrémnější výklad, že jiné než elektronické faktury (s výjimkou přímo psaných rukou) neexistují, neboť jsou vždy vytvořeny v PC např. v účetním programu. Do analogové formy (výtisk) jsou pak převáděny jen z důvodu zjednodušení jejich čitelnosti, originál je ale vždy elektronický.
    Bohužel všechny tyto i jiné výklady jsou možné jen zásluhou "velmi kvalitně sepsaného zákona".

• 7. 10. 2015 9:57

O tom to asi bude. Každý průměrně počítačově gramotný člověk ví, jaký je rozdíl mezi PDF a formáty jako je XML, ISDOC, atd. Kdy PDF prohlížeč bude PDF dokument interpretovat tak, jak vypadá originál, kdežto ostatní formáty použité pro el. výměnu informací obsahují pouze informace a nelze z nich vytvořit grafickou ani žádnou jinou podobu listinného dokumentu. Ale to se pánům na GFŘ těžko vysvětluje, když teprve nedávno pochopili (a tím si ještě nejsem zcela jistý) princip veřejných a soukormých klíčů...

• 7. 10. 2015 10:01

OT
    Mimochodem, ten, kdo psal ten dokument, byl opravdu génius. Píše se tam: "... , nelze jinak zajistit daňový doklad proti antidatování či jiné úpravě."

Dokáže mi někdo vysvětlit, co znamená slovo antidatování dokladu? Můj mozek to nějak nepobírá...

Už toto napovídá o autorovi, jaký paskvil dokázal sepsat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).