Re: DPP-exekuce Tři tečky
Teď jsem Vás bohužel nepochopila :-)
U samostatné DPP se sráželo jenom pokud došla exekuce přikázáním jiné peněžité pohledávky. V tom případě se sebrala celá odměna. Exekutorská komora říká, že od září se má na základě tohoto exekučního příkazu "přikázáním" srážet stejně, jako se sráží srážka ze mzdy na základě exekuce srážkami ze mzdy a jiných příjmů. Prostě že se tento příkaz "přikázáním jiné peněžité pohledávky", který byl k DPP doručený třeba na jaře, přetransformoval na příkaz srážkami ze mzdy a jiných příjmů.
A Tři tečky zase říká, že ne, že DPP se stále má srážet celá.
A další můj dotaz na exekutorskou komoru zněl: když má člověk jen DPP a byl zaměstnavateli doručen příkaz srážkami ze mzdy, tak do srpna se na něj vůbec nevztahoval. Tři tečky říkal, že vůbec nenabyl účinnosti a že by po 1.9. musel být doručen znovu. Ale odpověď exekomory jsem pochopila tak, že když už byl jednou takový příkaz doručen, tak se sice DPP na základě něho srážet nemohla, ale od 1.9 už ano.
Nechci věřit, že takové bláboly vám přišly z pera právníka.
Totálně mimo je odpověď, že exepříkaz srážkami ze mzdy doručený třeba v lednu 2015 stále "spí" a čeká na svou budoucí chvíli až se projedná, schválí a nabude účinnosti novela zákona. Exepříkaz postihující právo, které ze zákona takto postihnout nelze, nemůže vyvolat právní účinky a je třeba ho zrušit.
Bylo by jednodušší, kdyby se exepříkaz přikázáním pohledávky transformoval od 1.9. na exepříkaz srážkami ze mzdy (jako je tomu je u § 299/1kl OSŘ). Bohužel zákonodárce se v přechodných ustanoveních věnuje pouze nově přidaným písmenům k) a l) (které se dříve také postihovali odváděním 100%) a na DPP zapomněl. Z exekuce přikázáním pohledávky u DPP před 1.9. se proto sráží 100% až do úplného uhrazení. Je to bordel, počkejme si, co přinese budoucnost.
Důležité je datum vydání exepříkazu (nikoli doručení či pravní moc exepříkazu).
Pokud dáte mail, mohu poslat článek JUDr. Šubrta k tématu, na internetu najdete i čtivější články. Někdo tady postoval článek z www.podnikatel, ten se o problém otřel ale jen trochu.
Ale ano, překopírovala jsem tam přesně odpovědi, které mi zaslal Mgr. Jan Kubizňák, právník Exekutorské komory.
Pomiňme teď tedy ten nesmysl, že příkaz srážkami ze mzdy spí a pro DPP se aktivuje od 1.9.
Takže Vy říkáte, že jestliže zaměstnavatel měl zaměstnance pouze na DPP a obdržel na něj do 31.8. Usnesení přikázáním jiné peněžité pohledávky a srážel dosud celou odměnu, tak musí srážet dál celou odměnu? A pokud toto Usnesení obdrží po 31.8., už se bude srážka počítat s použitím nezabavitelné částky? A vůbec - může vůbec být po 31.8. vystaveno usnesení přikázáním jiné peněžité pohledávky? Nemá to být už jen přikázání srážkami ze mzdy a jiných příjmů, aby bylo možno u DPP uplatnit nezabavitelnou částku?
Prosím o zaslání odkazu na Linakocka1@seznam.cz. Děkuji
Postižení DPP exepříkazem přikázáním pohledávky (poukázání 100%) vydaný po 1.9.2015 nemůže vyvolat právní účinky, je třeba ho zrušit a postihnout DPP srážkami ze mzdy. Je to obdoba stavu před 1.9.2015, kdy se postihovala DPP chybně srážkami ze mzdy a jiných příjmů, přičemž DPP nebyla uvedena mezi jinými příjmy.
Důležité je datum vydání exekpříkazu, nikoli jeho obdržení.
Článek poslán.
Tak sorry s posláním článku, i po druhém pokusu mi přišla tato odpověď:
Doručení těmto příjemcům nebo skupinám se nezdařilo:
Linakocka1@seznam.cz
Při doručování této zprávy došlo k chybě komunikace. Pokuste se ji znovu odeslat později. Pokud potíže potrvají, obraťte se na helpdesk.
Následující organizace odmítla zprávu: mx1.seznam.cz.
Omlouvám se, trochu jsem to promazala a zkuste prosím ještě jednou a nenapsala jsem velké K, takže LinaKocka1@seznam.cz.Moc děkuji. Ale ještě dotaz ohledně srážek ze mzdy manželce povinného - od 1.7. je změna v OSŘ. Když takový příkaz mám, musím srážet dál a počkat, až exekutor pošle zastavení této exekuce? A když ještě takový příkaz nemám a teď by mi přišel, musím srážet nebo už tento nemůže být účinný (tzn. exekutor by vůbec takový příkaz neměl vydat)?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.