Re: OČR - smlouva od 2.10.2015
Zrušit PP lze kdykoliv, ale bohužel i matky musí někdy pracovat, nebyla bych tak tvrdá a ještě chvíli bych s tím zrušením počkala...
A výpočet:
§18 ZNP
(5) Jestliže sociální událost u zaměstnance vznikla v kalendářním měsíci, v němž vzniklo pojištění zaměstnance, je rozhodným obdobím období od vzniku pojištění zaměstnance do konce tohoto kalendářního měsíce a pokud zaměstnání netrvalo do konce tohoto kalendářního měsíce, do dne, kterým doba zaměstnání skončila zaměstnání skončilo.
(6) Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 7 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ. Rozhodné období podle věty první začíná nejdříve dnem vzniku pojištění zaměstnance. První předchozí kalendářní rok se zjišťuje postupně od roku, v němž vznikla sociální událost.
To máte pravdu, ale jestliže si nemůže zajistit hlídání ani první týden po nástupu do zaměstnání, tak v tom vidím velký problém. A bohužel mě, jako personalistu, hodnotí nadřízený nikoliv za nepřítomnost zaměstnanců, ale za to, že přijmu lidi, kteří budou pracovat, ne že budou na výplatní listině.
Také jsem měla problémy s nemocí dítěte, stejně jako asi všechny matky, ale aspoň pro ten začátek by třeba mohl ošetřovat tatínek, nebo kdokoliv z rodiny. Toť má letitá zkušenost. Také se mi podařilo prošvihnout zkušební dobu u ženy, která u nás odpracovala cca 2 měsíce a potom byla 6 let doma s dětmi a zaměstnavatel platil jen za dovolené ....Ale samozřejmě záleží na jednotlivých případech a okolnostech.
Jj, leckdy člověk neodhadne...
já také posuzuji z vlastní zkušenosti-když jsem před lety byla samoživitelka, s dětmi jsem nemohla sehnat práci. Sehnala jsem ji až v momentě, kdy jsem si vymyslela "hlídací babičku".A co čert nechtěl, desetiletý synek týden na to dostal pásový opar, babička 100 km daleko a já s ním také musela zůstat doma. V práci mě naštěstí nechali a já měla ošetřovačku vždycky tak 1x do roka...
Máte pravdu, mě toto potkalo naštěstí až po návratu z mateřské, ne ve zkušební době. Ale za ty 2 roky se vyměnilo celé vedení firmy, takže na mě koukali dost divně. A u syna jsme nedávno také ocenili, že ho jiná firma nepropustila při nemoci v ochranné lhůtě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.