Re: Otevřená srdce
ještě, v té obálce byly nějaké sprejíky, asi do auta podle všeho....
>Dobrý den
>
>mohu poprosit o radu, jak byste zaúčtovali fakturku.
>Je na ní psáno:
>
>Fakturujeme vám Spotřební materiál.
>
>Jde o fakturu od organizace Otevřená srdce v nás,
>z.s.
>Taková ta organizace, která rozesílá balíčky po
>telefonické domluvě na dobírku, peníze jdou na nějaké
>charitativní účely.
>
>Děkuji za rady.
>Radka
Re: Otevřená srdce
Charita je prima, ale v tomto případě je to, co se daní týká, pravděpodobně poslání peněz do černé díry.
O jaký spotřební materiál se jedná?
Kdo tento spotřební materiál objednal?
Je tento spotřební materiál k (alespoň ekonomickému) využití pro Vaši firmu?
Většinou se zjistí, že "spotřební materiál" vůbec není pro využití ve firmě a výdaj se předepíše k úhradě osobě, která provedla objednávku.
Re: Drahé "charitativní" sprejíky
Jako účetní Vám nestačí, že "tušíte" . Musíte vědět
O co přesně se jedná a k čemu je, či bude plnění (zboží, materiál) použito
To, že " peníze jdou na nějaké charitativní účely ", je pro Vás zcela nepodstatná věc. Jako dar si taková plnění odečíst nemůžete.
Jaká je cena jednoho ks oproti tomu, že "sprejíky do auta" koupíte v normálním obchodě?
No vím, že jsou to sprejíky 3 kusy, do auta. Mám je tady vedle sebe. k čemu budou? Vůbec netuším, spíš to mělo jít mimo firmu. Nicméně šéf to proplatil z firemní kasy.
A za kolik je koupím v normálním obchodě, to vůbec netuším. Nikde jsem je neviděla. Ale podobné dejme tomu stojí počítám do stovky jeden?
Jsou drahé, jasné, jen majitel chtěl udělat nejspíš "dobrou věc"...
Většina "prodejců" se postará, aby byl "zisk", který má jít na charitu", na nule.
Buď zaúčtujete jako materiál do spotřeby, to v případě, že "sprejíky" budou určeny pro vozidla v majetku firmy. Nebo jako propagační materiál, to v případě, kdy budou "sprejíky" po doplnění třeba názvu Vaší firmy určeny pro zákazníky.
Budu muset si tam napsat, že jde o voňavky do auta (služebního), a dát to do spotřeby. A šéfa poučit, že to bylo NAPOSLEDY, co něco takového udělal. Nebo ať si to hradí ze svého.
>
>Většina "prodejců" se postará, aby byl "zisk", který
>má jít na charitu", na nule.
>
>Buď zaúčtujete jako materiál do spotřeby, to v
>případě, že "sprejíky" budou určeny pro vozidla v majetku
>firmy. Nebo jako propagační materiál, to v případě, kdy
>budou "sprejíky" po doplnění třeba názvu Vaší firmy
>určeny pro zákazníky.
>
Před lety jsem řešila takto předražené vánoční pohlednice. Majitel s.r.o. si myslel, že celá částka za pohlednice půjde na charitu. Podle textu u faktury mělo jít na charitu 10% ze zisku. Dala jsem práci a zjistila, že na charitu nepůjde nic, protože prodejce je ve ztrátě a žádný zisk nemá. Majitele s.r.o. tehdy mohli omývat, nakoupil toho za hodně vysokou částku. Pohlednice firma poslala s přáním svým obchodním partnerům, takže jsem si "troufla" zaúčtovat nákup jako daňový náklad. Ale od té doby si pamatuji, že pokud na skutečnou charitu, tak jedině na adresnou.
Díky moc
By mě nenapadlo, že s tím budou problémy... Každopádně VŠEM moc děkuji za informace a za čas.
>
>Před lety jsem řešila takto předražené vánoční
>pohlednice. Majitel s.r.o. si myslel, že celá částka za
>pohlednice půjde na charitu. Podle textu u faktury mělo jít
>na charitu 10% ze zisku. Dala jsem práci a zjistila,
>že na charitu nepůjde nic, protože prodejce je ve
>ztrátě a žádný zisk nemá. Majitele s.r.o. tehdy mohli
>omývat, nakoupil toho za hodně vysokou částku. Pohlednice
>firma poslala s přáním svým obchodním partnerům, takže
>jsem si "troufla" zaúčtovat nákup jako daňový náklad.
>Ale od té doby si pamatuji, že pokud na skutečnou
>charitu, tak jedině na adresnou.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.