Vlákno názorů k dotazu Dovolená po rodičovské - prosím o radu od Kara - Re: Dovolená po rodičovské - prosím o ra Pokud...

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 10. 2015 13:35

Kara (neregistrovaný)

Re: Dovolená po rodičovské - prosím o ra
    Pokud pro ni bude mít zaměstnavatel práci a její místo nebylo zrušeno, tak jí přece nebude dávat výpověď a platit jí odstupné. Pokud ona nechce nastoupit do práce, pak je na ní, aby ona dala včas výpověď (pak skončí vždycky poslední den v měsíci, tedy třeba 31.12. nebo 31.1. nebo 29.2. - to by po zbytek února po skončení nepl. volna buď pracovala nebo vyčerpala tu zbylou dovolenou) nebo se na skončení dohodnou a pak skončí dohodnutým dnem. Samozřejmě bez odstupného.
    Co se týká dovolené, tak v roce 2009 ji vznikl celoroční nárok na dovolenou, který se nekrátil, protože doba MD se považuje za dobu odpracovanou. Takže jestli jí zbývalo k vyčerpání 17 dnů a ona si ji po té první MD nevyčerpala, má ji schovanou. Za rok 2010 a pravděpodobně ani v 2011 jí nárok nevznikl (záleží na tom, kdy přesně nastoupila na tu druhou MD). Za rok 2012 jí nárok vznikl, ale bude pokrácený (opět záleží na tom, od kdy do kdy MD trvala). Předpokládám, že ani tehdy si mezi MD a RD dovolenou nevyčerpala.
    Za rok 2013, 2014 a 2015 jí nárok na dovolenou nevznikl.
    Takže napište přesná data MD a zda si po MD nějakou dovolenou čerpala nebo hned byla na rodičovské dovolené (zjistíte to ze mzdového listu). A taky jaký máte celoroční nárok ve firmě (20 nebo 25?). A jestli mívala rozvržení pracovní doby od pondělí do pátku nebo nějak nepravidelně. A až zjistíme, kolik dní dovolené jí zůstává schovaných, tak tyto by buď čerpala do návratu do práce nebo by se jí proplatily v měsíci, kdy skončí poměr.

• 15. 10. 2015 13:48

BP (neregistrovaný)

Jé vy jste hodná, moc děkuji. Já jsem účto převzala letos, ale podle dostupných info:
    firma platí 20 dnů dovolené, prac. doba po-pá, ona konkrétně 6 hodin denně
    První porod 18.5.2009, nasposledy pracovala v dubnu 2009, odpracovala 3 dny, dle výplatního lístku nevyčerpaná ŘD 17 dnů. Mezi dětmi vůbec nenastoupila do práce, protože první rodičovská měla být do května 2012, ale už 22.února druhý porod. Žádnou dovolenou mezi tím nečerpala. Nemám tu zkušenost, tak neumím vypočítat, jestli má nárok na dovolenou za rok 2012. Co se týká konce PP, tak zam-tel souhlasí s dohodou. Myslím si správně, že by měla nastoupit 21.2.2016?
    Moc moc děkuji ještě jednou. BP

• 15. 10. 2015 13:59

Kara (neregistrovaný)

Neptala jsem se na to, kdy porodila, ale na to, od kdy do kdy přesně měla 1. MD a pak 2. MD. Já teď musím odejít, zatím napište, třeba ´Vám to mezitím vypočítá někdo jiný nebo se na to mrknu později. A pokud má dohodnuté neplacené volno do 20.2., tak by měla nastoupit do práce 21.2.

• 15. 10. 2015 14:06

katka2 (neregistrovaný)

Za 2012 nárok určitě bude, celoroční mínus krácení za zameškané dny. Zameškané jsou ty, co byla na 1.RD plus 2. RD. Takže vemte kalendář 2012 a počítejte.

• 15. 10. 2015 14:40

BP (neregistrovaný)

První mateřskou zahájila 4.4.2009 (resp. 3.4. byla naposledy v práci, nemám k dispozici mzdový list, jen výplatní lístek za duben). V roce 2012 vůbec nebyla ani jeden den v práci, protože ta první rodičovská jsem myslela, že měla trvat do 17.5.2012 - nebo se pletu? Ale ona na tu druhou mateřskou nastoupila dle mzdového listu 13.1. a ukončila ji 26.7. Jo ale teď mě napadá, že doba mateřské dovolené je odpracovaná, takže za to by měla mít nárok, že? Tedy jestli vyvozuji správně, že "odpracovala" alespoň 60 dnů, náleží jí poměrná část dovolené. A teď - leden se považuje že "bezprostředně navazuje" ? Znamená to, že leden je jakoby odpracovaný celý a červenec ne? To by byl nárok za 6 měsíců, tj. 10 dnů. Nebo v tomto případě musím skutečně odpočítat každých 21 dnů? Nezlobte se, je to "moje" první mateřská. Moc díky.

• 15. 10. 2015 14:59

BP (neregistrovaný)

Ještě asi jinak - teď čtu to od Katky - takže dnů v roce 2012 je 252, z toho zameškaných (1 RD + 2. RD) je 170. Takže nárok 20 dnů, mínus prvních 100 dnů 1/12, to je 1,5 dne, dále mínus 70:21 = 3, takže budu krátit jen čtyři a půl dne? Tedy nárok na 15,5 dne?
    Jsem za debila, ale ať to mám v pořádku. Moc díky. BP

• 15. 10. 2015 15:05

Líba (neregistrovaný)

To jako "ano", že je za debila? Proč ji blbnete, vždyť počítá kalendářní dny místo pracovních.

• 15. 10. 2015 15:07

dann (neregistrovaný)

Ano, já to nepřepočítával, píše, že je to její první mateřská, nikoliv že naprosto netuší, jak se dovolená počítá. A 252 dnů v roce , je tuším , pracovních. Takže jednou pracovních, jednou kalendářních ? Hm

• 15. 10. 2015 15:14

Líba (neregistrovaný)

Já to taky nepočítám, střílím od boku, ale když byla 1/2 roku na mateřské, tak půl roku zameškala na rodičovské. Což by odhadem mohlo být 125 pracovních dnů.

Jestli vyšlo 170, tak to počítá 365 - 196, tj. kalendářní dny.

• 15. 10. 2015 15:18

dann (neregistrovaný)

>>>>
    >>>>>>navazuje" ? Znamená to, že leden je jakoby
    >>>>>>odpracovaný
    >>>>>>celý a červenec ne? To by byl nárok za 6 měsíců, tj.
    >>>>>>10
    >>>>>>dnů. Nebo v tomto případě musím skutečně odpočítat
    >>>>>>každých 21 dnů? Nezlobte se, je to "moje" první
    >>>>>>mateřská.
    >>>>>>Moc díky.
    >>>>>
    >>>>>Ještě asi jinak - teď čtu to od Katky - takže dnů v
    >>>>>roce 2012 je 252, z toho zameškaných (1 RD + 2. RD)
    >>>>>je
    >>>>>170. Takže nárok 20 dnů, mínus prvních 100 dnů 1/12,
    >>>>>to
    >>>>>je 1,5 dne, dále mínus 70:21 = 3, takže budu krátit
    >>>>>jen čtyři a půl dne? Tedy nárok na 15,5 dne?
    >>>>>Jsem za debila, ale ať to mám v pořádku. Moc díky.
    >>>>>BP
    >>>>
    >>>>ano
    >>>
    >>>To jako "ano", že je za debila? Proč ji blbnete,
    >>>vždyť
    >>>počítá kalendářní dny místo pracovních.
    >>
    >>Ano, já to nepřepočítával, píše, že je to její první
    >>mateřská, nikoliv že naprosto netuší, jak se dovolená
    >>počítá. A 252 dnů v roce , je tuším , pracovních.
    >>Takže
    >>jednou pracovních, jednou kalendářních ? Hm
    >
    >Já to taky nepočítám, střílím od boku, ale když byla
    >1/2 roku na mateřské, tak půl roku zameškala na
    >rodičovské. Což by odhadem mohlo být 125 pracovních dnů.
    >
    >Jestli vyšlo 170, tak to počítá 365 - 196, tj.
    >kalendářní dny.

Já četl tohle

eště asi jinak - teď čtu to od Katky - takže dnů v
    >>>>roce 2012 je 252, z toho zameškaných (1 RD + 2. RD)
    >>>>je
    >>>>170.

A jestli někdo umí sčítat nebo považuje za zameškané dny i ty, kdy pracovat neměl, tak pak by to neměl dělat vůbec a má odpověď asi fakt byla jen na tu první část dotazu.

• 15. 10. 2015 16:30

Líba (neregistrovaný)

Kdybych měla opustit každé zaměstnání, kde jsem udělala početní chybu, tak už žiju 40 let pod mostem.

Já někdy nevím ani kolik je 2 + 2.

• 15. 10. 2015 15:02

Líba (neregistrovaný)

A možná i první dovolená.

Počítejte to tak, jak vám radila Katka. Spočítejte dny do nástupu na PP, tj. od 1.1. do 12.1., a po skončení MD od 27.7. do 31.12.

Vezmete celoroční nárok a pokrátíte klasicky za 100 dní o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12. Odhaduji to na 2/12. Já to odhaduji, ale vy to skutečně musíte počítat.

• 15. 10. 2015 16:05

BP (neregistrovaný)

Ano, naprosto blbě jsem předtím počítala kalendářní dny, takže znova - vychází mi 124 zameškaných dnů (svátky počítám jako dny pracovní - a skoro se to bojím napsat, aby to zas nebylo špatně). V tom případě mi vychází 100 dnů = 1/12, dalších 21 = 1/12. Tři dny nic.
    Skláním se před vámi, že to víte odhadem, evidentně to máte v malíčku.

Tak jen poprosím o potvrzení správnosti výpočtu, je lepší být za blbce tady před Vámi, než mít problém s úřady :-)
    Hezký zbytek dne. BP

• 15. 10. 2015 16:23

Líba (neregistrovaný)

Vůbec se nestyďte zeptat, lepší než udělat chybu, která se pak špatně opravuje. A zaokrouhluje se na půldny, takže krácení o 3,5 dne.

Odhaduje se mi dobře, mám v podvědomí zaryto, že měsíc má v průměru 21,74 pracovních dnů.

• 15. 10. 2015 16:29

BP (neregistrovaný)

Moc děkuji, další moment, kdy jsem šťastná za tento server, už mnohokrát jsem tu čerpala informace. Mějte moc krásný zbytek dne a ještě jednou díky. Všem.

• 15. 10. 2015 16:32

Líba (neregistrovaný)

Vám také.
    >>>>Počítejte to tak, jak vám radila Katka. Spočítejte
    >>>>dny
    >>>>do nástupu na PP, tj. od 1.1. do 12.1., a po skončení
    >>>>MD od 27.7. do 31.12.
    >>>>
    >>>>Vezmete celoroční nárok a pokrátíte klasicky za 100
    >>>>dní o 1/12 a za každých dalších 21 dnů o další 1/12.
    >>>>Odhaduji to na 2/12. Já to odhaduji, ale vy to
    >>>>skutečně
    >>>>musíte počítat.
    >>>
    >>>Ano, naprosto blbě jsem předtím počítala kalendářní
    >>>dny, takže znova - vychází mi 124 zameškaných dnů
    >>>(svátky počítám jako dny pracovní - a skoro se to
    >>>bojím
    >>>napsat, aby to zas nebylo špatně). V tom případě mi
    >>>vychází 100 dnů = 1/12, dalších 21 = 1/12. Tři dny
    >>>nic.
    >>>Skláním se před vámi, že to víte odhadem, evidentně
    >>>to
    >>>máte v malíčku.
    >>>
    >>>Tak jen poprosím o potvrzení správnosti výpočtu, je
    >>>lepší být za blbce tady před Vámi, než mít problém s
    >>>úřady :-)
    >>>Hezký zbytek dne. BP
    >>
    >>Vůbec se nestyďte zeptat, lepší než udělat chybu,
    >>která se pak špatně opravuje. A zaokrouhluje se na
    >>půldny,
    >>takže krácení o 3,5 dne.
    >>
    >>Odhaduje se mi dobře, mám v podvědomí zaryto, že
    >>měsíc
    >>má v průměru 21,74 pracovních dnů.
    >
    >Moc děkuji, další moment, kdy jsem šťastná za tento
    >server, už mnohokrát jsem tu čerpala informace. Mějte
    >moc krásný zbytek dne a ještě jednou díky. Všem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).