Re: Účtování úvěru
Varianta s rozúčtováním úroků by byla správná, jen si nejsem jista účtem 461 - protože to jsou bankovní úvěry a UC není banka, ale úvěrová společnost, já třeba úvěry na auta mám na 479. Splátky ale určitě budou rozdělené na úrok a úmor a pokud je i pojistné tak zvlášť pojistné. my máme 562-úrok, 548-pojistné a 479 úmor.
Re: Účtování úvěru
Nejdříve si musíte položit otázku jestli potřebujete výkaz C-F, protože jestli ano a program Vám ho počítá sám, tak vím od kolegyně, že veškeré nákladové a výnosové účty, kromě bankovních poplatků musí provádět přes interní doklad. Pokud ho nepotřebujete tak já to dělám prakticky tak, že se mi natáhne banka, spárují se mi automaticky úhrady a tuto položku si nechám nezlikvidovanou, zaúčtuju výpis, jdu do opravy a tam v likvidaci té položky rozepíšu tři řádky 562 , 479, 548 podle částek na splátkovém kalendáři. Náš program neumožňuje při importu výpisu z banky a jeho zaúčtování položku zlikvidovat do třech řádků, ale některý třeba může.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.