Re: Špatně DPH na faktuře
Hledala jsem a našla, že paní Jana postupuje správně...... já mám tendenci vždycky předpokládat, že mě bude chtít berní úředník oškubat... je to tam v odstavci 2.2.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/rezim-preneseni-danove-povinnosti/informace-gfr-a-mf-k-rezimu-preneseni-da-613
No právě - a nebudu si ji ani odvádět ani nárokovat - nebo myslíte, že je to špatně? Tak jaké je pak řešení - faktura je prostě špatně a domluvit se nedá - FÚ od nich dostane 15% dph a my si je nebudeme nárokovat - FÚ vydělá a proč by to pak měl ještě doměřovat? Nebo co si myslíte Vy? Popravdě - taková kravinka a tolik práce...
podle mě jr to nesmysl, oni vystaví faktur s daní, odvedou státu, ale protistrana nebude nárokovat. nevím proč by měli ještě jednou odvádět na ř. 10 a nedělat odpočet na ř. 43 a podávat výpis z evidence jako odběratel, když nemají přijatou fakturu v režimu přenesení
já právě lavíruji mezi Vašimi dvěma názory. Logicky by mělo platit to, co říká Jana, ale pokud budeme brát dnešní realitu FÚ a to, co říká zákon, měla by se daň odvést bez nároku na odpočet. Trochu mě uklidnil ten výše zmíněný pokyn, kde se v bodu 2.2 píše, že si nemůžu uplatnit nárok na odpočet, když obdržím doklad s DPH místo v RPDP....o odvedení daně na straně odběratele tam není ani písmeno...
, podruhé dodavateli.
>>>>>PS. Závazek dodavateli jste již uhradili?
>>>>>
>>>>Takže jsem ten pokyn pochopila blbě?
>>>
>>>podle mě jr to nesmysl, oni vystaví faktur s daní,
>>>odvedou státu, ale protistrana nebude nárokovat.
>>>nevím
>>>proč by měli ještě jednou odvádět na ř. 10 a nedělat
>>>odpočet na ř. 43 a podávat výpis z evidence jako
>>>odběratel, když nemají přijatou fakturu v režimu
>>>přenesení
>>
>>Beru to tak, že povinnost odvést DPH při PDP má
>>příjemce plnění.
>>A příjemce toto nesplnil.
>
> já právě lavíruji mezi Vašimi dvěma názory. Logicky
>by mělo platit to, co říká Jana, ale pokud budeme brát
>dnešní realitu FÚ a to, co říká zákon, měla by se daň
>odvést bez nároku na odpočet. Trochu mě uklidnil ten
>výše zmíněný pokyn, kde se v bodu 2.2 píše, že si
>nemůžu uplatnit nárok na odpočet, když obdržím doklad s DPH
>místo v RPDP....o odvedení daně na straně odběratele
>tam není ani písmeno...
výklad zákona
2.2. Porušení režimu přenesení daňové povinnosti
Pokud poskytovatel plnění nepostupuje podle daného režimu přenesení daňové povinnosti a při uskutečnění zdanitelného plnění uplatní daň na výstupu a výši daně uvede na daňovém dokladu, nemá příjemce plnění nárok na odpočet daně uvedené na daňovém dokladu, protože je podle § 72 zákona o DPH oprávněn k odpočtu daně, kterou se rozumí daň, která je stanovena podle zákona o DPH, tedy pouze té daně, kterou sám přizná.
Poskytovatel plnění postupuje v takovém případě podle obecné zásady pro opravu výše daně podle § 43 zákona o DPH
Re: Špatně DPH na faktuře / správně PDP
Logiku v daňových zákonech už dávno nehledám.
Jen se obávám toho, že pak přijde kontrola z FÚ, a se slovy "nás nezajímá, že dodavatel dobrovolně již DPH odvedl" doměří daň příjemci plnění s odkazem na porušení § 92a / 1 ZDPH
Názor daňového poradce k tomuto problému, odstavec zcela dole
http://www.dane-zahradnik.cz/poradna/odpoved.php?otazka=896&od=1
Citace z odpovědi "Nesprávné uplatnění daně poskytovatelem zdanitelného plnění by znamenalo problém především na straně příjemce zdanitelného plnění. Jednak by příjemce zdanitelného plnění neměl nárok na odpočet daně nesprávně uplatněné poskytovatelem zdanitelného plnění (§ 72 odst. 2 zákona o dani z přidané hodnoty), což by mohlo přicházet v úvahu, kdy by bytový dům využíval i jiným způsobem, jež by zakládal nárok na odpočet daně.
Jednak by správce daně mohl trvat na povinnosti přiznat daň příjemcem zdanitelného plnění (§ 92a odst. 1 zákona o dani z přidané hodnoty) bez ohledu na to, že by ten zároveň neměl nárok na její odpočet, a tuto daň mu tedy doměřit."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.