Re: KH elektronicky-odpověď p. Pavla
Počítač to zpracuje automaticky, ale pokud se vaše data nespárují s hlášením vašich odběratelů nebo dodavatelů, tak stejně někdo bude řešit rozdíly. Ale snad by nemělo dojít k tomu, že teď musíme dokazovat každý neobvykle větší nadměrný odpočet (pokud se najde příslušný doklad v hlášení našeho dodavatele). Bojím se, že na nespárované položky právě bude počítač automaticky odesílat zpochybnění a teprve když si budeme stát na svém, tak to bude řešit nějaký úředník. Zajímavé asi bude, když někdo bude uplatňovat DPH na vstupu z dokladů před r. 2016.
No právě, vše automaticky, ale vyzývat by měl FU na základě vygenerovaných nesrovnalostí z centrály v Pardubicích. Ale mě pořád zajímá ta cesta výzev pro mé klienty - resp.jak je taky do toho zapojit, aby věděli, že se něco děje. Když to nechám vše přes sebe, tak to asi neuhlídám - hlavně jde o těch 5 dní. Takže jakým způsobem a co bude uvedeno jako kontakt v KH, pořád nikdo neví. Ta případná DS, jak psáno výše, by nás trochu zachránila, ale obávám se, že těch max 10 dní na otevření nebude. Ale to jsou jen spekulace.
A dovedete si představit to množství výzev, když já jednu fakturu třeba nedám, nebudu mít - až příští měsíc, doba doručení a UZP,
doklady do 10000 - budou v tom i malé faktury za hotové?
Kdo odvede a já dám bez DIČ do pokladny...
Tedy to nikdy nemůže na kříž sednout......
taky by mne zajímalo jak se bude řešit - uplatnění dph / DPH nyní můžeme uplatńovat ve lhůtě 3 let/
- co se vše bude dávat do KH ??!! daň. faktura vydaná v lednu a
ja jako účetní jí obdržím v 10. měsíci a až nyní si uplatním DPH
- paní s FU nám na školení nedokázala nic k tomuto problému říct, že oni budou školení v 1/2016 a že nás bude schopna informovat až v 4/2016
- chvílemi bych chtěla být náš vševědoucí poslanec - nic nemusí umět, vědět - hlavně, že o všem rozhoduje................
Ano, podobně a jediný co mi na FU sdělili s určitostí, byly sankce. Ty jsou jasný, ostatní neví, oni se v tom taky budou plácat. Hlavně nikdo neví, co udělá server, až se vždycky zahltí. My to prostě do půlnoci neodešlem a 1000 pokuta je okamžitě.... tak uvidíme dál...
Párovat by se snad mělo až když někdo uplatní DPH na vstupu a systém by to měl umět najít zpětně - určitě budou i plnění na výstupu, ke kterým nikdo DPH na vstupu neuplatní -např. vystaveno pro neplátce (proto také zadávání data vystavení došlé faktury).
Jinak k té paní na FÚ snad ani není co dodat - proč tedy dělá školení a nenechá to na někom kdo si dokáže sehnat lepší informace?
Z domova můžete odesílat do půlnoci (to se snad večer uvolní) ale co takoví jako já, kteří dojíždějí do práce a v určitou hodinu musí odejít? Ještě to nakonec bude dopadat tak, že si budu to co se nepovedlo odeslat posílat mailem domů a odesílat večer z domova...
dle ing. Fitříkové si uplatníte nárok na odpočet až obdržíte DD (např. v 10/15) a dle DIČ, evidenčního čísla DD si ten "chytrý" software najde protistranu - DPH na výstupu
a pozor VS se nerovná evidenčnímu číslu DD (např. některé společnosti uvádějí na DD var. symbol a úplně jiné ev. číslo DD)
Aha, takže ještě hlídat správný VS... resp. ev.číslo DD.
Ale jesli si to chytrý systém spáruje, to by šlo. Ale stejně,
jak dlouho bude čekat? Vždyť můžu uplatnit 3 roky zpětně...
(samozřejme výjimečně). To co proběhlo už najde, ale vzniknou nesrovnalosti - jak časově? Bude čekat?:-)
Systém je nastaven tak, aby při NÁROKU na odpočet našel u protistrany toto DPH na výstupu. Pokud nenajde (třeba kvůli špatnému čísu dokladu), tak bude výzva na obě strany.
Takže časově - po dobu nároku na odpočet - 3 roky.
Jestli se ptáte, za jak dlouho přijde výzva - to netuším.
ano, ale všechny zjednodušené DD do 10 tis. dáte souhrnně do 1 řádku - viz
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/predbezne-informace-k-vyplneni-kontrolniho-hlaseni.pdf
http://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/Prehled-zmen-v-predbezne-informaci-k-17_7_2015.pdf
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.