Re: Prodej auta - řádek DPH Pohoda
>>Dobrý den, prodáváme vůz, u kterého bylo při pořízení
>>uplatněno DPH. Do jakého řádku přiznání mám uvést
>>jeho
>>prodej? Myslela jsem 50,51, tedy zkratku UKosv ale to
>>mi Pohoda nechce vzít, jen UK... Děkuji
>
>Jen OT: Máte u vybraného plnění DPH ve členění DPH
>zatrženo "nabízet" ?
Ano mám, když dám pak uložit doklad píše to, že pro zvolený typ plnění nelze uvádět DPH.
>
já se nepovažuju za odborníka na DPH a do ř. 51 prodej DM uvádím, možná je to zbytečné, ráda se nechám poučit, kde najdu, že ř. 51 se vyplňuje jen, když mám osvob. plnění
pokyny - ř. 51 Hodnota plnění nezapočítávaných do výpočtu koeficientu
– ve sloupci „S nárokem na odpočet“ se uvede součet částek bez daně za uskutečněná plnění s nárokem na odpočet daně uvedená v ř. 1 a 2 (sloupec „Základ daně“) a ř. 20 až 26 (sloupec „Hodnota“), která se nezapočítávají do koeficientu podle § 76 odst. 4.
Já osobně jsem právě také pro řádek 51. Tohle jsem našla na živnostníkovi:
27.8.2009, Bc. Jana Nesrstová, Zdroj: Verlag Dashöfer
Spol. s r. o. (plátce DPH) prodává do šrotu stroje, které vedla jako DHM (PC byla vyšší než 40 000 Kč). Prodejní cena do šrotu činí u jednotlivých strojů max. 10 000 Kč bez DPH. Je spol. s r. o. povinna uvádět toto plnění kromě řádku 1 i do řádku 51 daň. přiznání?
Podle ustanovení § 76 odst. 3 písm. a) zákona o DPH se do výpočtu koeficientu nezapočítává prodej hmotného majetku, pokud tento majetek využíval plátce pro svou eko. činnost. Hodnota tohoto prodávaného majetku bude uvedena v ř. 51 přiznání k DPH a nebude do výpočtu koeficientu započítána. Rovněž bude hodnota prodávaného hmotného majetku uvedena v ř. 1 přiznání k DPH jako uskutečněné zdanitelné plnění.
já mám zase z článku ing. Novákové
2.4 Nákup a prodej majetku (ř. 47, 51, 60)
Zvláštní pozornost musí plátce věnovat vyplňování přiznání v případě, že nakupuje či prodává hmotný a nehmotný majetek či pozemky vymezené v § 78 odst. 2 ZDPH.
V případě pořizování tohoto majetku je potřeba kromě uplatnění nároku na odpočet daně na řádcích 40 až 46 vyplnit i řádek 47. Ale pozor - údaj na řádku 47 se nevyplňuje v období dle uplatňovaného nároku na odpočet daně, ale až v období, kdy byl tento majetek převeden do užívání. Znamená to, že pokud si plátce uplatňuje nárok na odpočet ze zaplacených záloh před datem uskutečnění zdanitelného plnění či u dílčích plnění, neprojeví se to na řádku 47, ale celková hodnota pořizovaného majetku bude v přiznání jednorázově, a to při převedení do užívání. Takto se může stát, že hodnota řádku 47 ve zdaňovacím období, kdy byl majetek převeden do užívání, několikanásobně překročí hodnoty celkově uplatněného odpočtu daně v tomto zdaňovacím období (řádek 46).
Pokud je výše jmenovaný majetek naopak prodáván, plátce by neměl opomenout prodej zahrnout na řádku 51 přiznání, neboť je potřeba v souladu s § 76 odst. 3 ZDPH prodej majetku vyloučit z výpočtu kráticího koeficientu. Prodej se uvede do levého či pravého sloupce řádku 51 podle toho, zda se bude jednat o plnění s nárokem na odpočet daně či bez nároku na odpočet daně. Např. prodej stroje se uvede jako zdanitelné plnění do řádku 1 a do řádku 51 levého sloupce, zatímco převod stavby po uplynutí tří let od vydání prvního kolaudačního souhlasu nebo od data, kdy bylo započato první užívání stavby se jako plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně (§ 56 odst. 1 ZDPH) uvede do řádku 50 a zároveň na řádek 51 do pravého sloupce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.