Re: Prac. úraz – PN po ukončení PP
>>Dobrý den, prosím, nemám vůbec zkušenosti s
>>pracovními
>>úrazy a teď řeším nějaký starý pracovní úraz z roku
>>2012 jednoho našeho zaměstnance.Už jsem si zjistila,
>>co
>>všechno poslat na Kooperativu, ale jde mi o výpočet
>>náhrady ztráty na výdělku.
>>Podal výpověď, pracovní poměr mu končil k 31.12.2012,
>>v době výpovědní doby (7.12.2012 se mu odpracování
>>3,5
>>hodiny stal úraz), byla PN, která končila až
>>15.1.2013. Bývalá mzdová účetní mu ještě v lednu
>>proplatila
>>dovolenou při ukončení PN 4198,- Kč (to ale nikde
>>odečítat nebudu, jestli předpokládám dobře?). Jde mi
>>hlavně o
>>to, jestli počítat náhradu za výdělku i za těch 15
>>dní
>>v lednu nebo ne. Sociálka mi potvrdila celou
>>vyplacenou částku.
>>Předem moc děkuji za případné odpovědi.
>
>Chápu dobře, že PP byl ukončen 31.12.2012 a ve výplatě
>za prosinec jste mu proplatili nevyčerpanou dovolenou?
>Měl zaměstnanec od 1.1.2013 zajištěnou jinou práci?
Mám kopii jeho výpovědi z 31.10.2012, z které plyne, že mu PP končí ke dni 31.12.2012.
Bývalá účetní mu tu nevyčerpanou dovolenou vyplatila až v lednu, nevím, z jakého důvodu. Ta paní účetní byla nějaká starší paní a docela to tak různě plácala, ale je taky možné, že jí o tom ukončení neřekli, s tou firmou není moc dobrá spolupráce. Jestli měl zajištěnou jinou práci, to nevím. Kdyby ano, tak se používá ten výdělek, který měl u nás? Asi když mi to nijak nedoložil, tak spočítat náhradu za ztrátu na výdělku jen do 31.12.2012? Četla jsem tady v historii (tak rok 2010), že to Kooperativa účetním vracela, že mají dopočítat i náhradu za PN po ukončení PP, tak mě to zmátlo.
není mi jasné, z jakého důvodu řešíte odškodnění PÚ až nyní. Není možné, že paní účetní vyplnila papíry a odeslala na Kooperativu k vyplacení od nich přímo zam-ci? Z dotazu mám dojem, že paní měla v papírech chaos, tudíž tato možnost přichází v úvahu. Pokud PÚ nebyl odškodněný, tak bych vše řešila s Kooperativou, přeci jenom jsou to už skoro 3 roky zpět. Nějak se mi to nezdá, že byste PÚ neodškodňovali hned po ukončení.
Prý nedodal papíry od doktora, ukončení neschopenky atd. Bezpečák co tady byl, tak taky už není. Ale všude to nahlášeno bylo (našli někde kopie), jen ne na Kooperativě, prý z toho důvodu, že zaměstnanec nekomunikoval a neposlal potřebné papíry. Posudek o bolestném, potvrzení od doktora, všechno mám až originály z tohoto roku, když jsem si to od něj vyžádala. Na Kooperativu jsem psala, protože jsem chtěla ověřit, zda už nebylo nahlášeno, tak napsali, že nebylo, ale že to nahlásit ještě můžu.
jenže v těch papírech právě musím vyčíslit tu náhradu za ztrátu na výdělku a nejsem si jistá, jestli to mám vyčíslit k 31.12.2012 nebo k 15.1.2013. Přikláním se k tomu, že to udělám jen k 31.12.2012, kdy končil PP. Jen mě zmátlo, že tady se psalo i něco jiného (že se to má vyčíslit k datu ukončení PN a ne k ukončení PP). Jsem nejistá, protože jsem to nikdy ještě nepočítala, proto se na to ptám...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.