Re: Dovolená po rodič.dovolené-nevybraná
Doba MD se počítá jako doba odpracovaná, takže záleží na tom, od kdy do kdy MD byla, zda jste před MD marodila či ne a od kdy byla RD. Třeba Vám vznikl celoroční nárok, třeba pokrácený (účetní Vám to spočítá). Každopádně nevybraná dovolená Vám nepropadá a můžete si ji vybrat teď, po návratu z RD.
Moc děkuji za odpovědi, to jste mi udělali radost. Já jsem byla na rizikovém těhotenství, takže před nástupem na MD jsem byla na neschopnosti. Mateřskou dovolenou jsem měla 6/12-3/13. Myslíte, že tedy dojde ke krácení? Já jsem první, kdo se do firmy po RD vrátil:-))). Vychází mi to na cca 15 dní dovolené, jestli to dobře počítám. Samozřejmě jsem dostala pásku za 9/15 a tam mám uvedenou jen poměrnou část z letošního roku:-(.
Napište přesná data, takhle by to bylo jenom hádání. Pracovala jste na začátku roku nebo jste měla neschopenku už 1.1.2012? Kdy byl nástup na MD? Odhaduji, že krácení v roce 2012 by mohlo být jen o jednu nebo dvě dvanáctiny. V roce 2013 záleží na tom, jestli jste na MD byla 60 pracovních dnů nebo méně.
V roce 2012 zameškáno 116 dnů = krácení o 1/12
V roce 2013 do 25.2. "odpracováno" 40 dnů, nárok na 1/12 za 21 dnů.
Za rok 2014 nárok není.
V roce 2015 zameškáno zatím 173 dnů, krácení o 4/12.
Při ročním nároku 20 dnů, to je 18,5 + 1,5 + 13,5 = 33,5 dne, pokud do konce roku odpracujete 60 dnů. Při nemoci, OČR nebo neplaceném volnu, by se letošní nárok mohl ještě krátit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.