Re: Mzda pro jednatele
Víte, já jsem se na to dívala a také na některé komentáře z praxe, kdy se uvádí, že funkce jednatele může být bezplatná a v praxi se tak často děje, ovšem byla jsem také upozorněna, že tímto dochází k porušení zásady z § 66 odst. 2 obchodního zákoníku o přiměřeném použití ustanovení mandátní smlouvy.
Takže snad abych si kvůli tomu najala právníka? No.. to mi to pěkně začíná..
Jsem povoláním švadlena a založila jsem si studio se 3 zaměstnanci, toto je ale opravdu už nad moje možnosti.
1. jednatele jm,enuje VH nebo svým rozhodnutím jediný společník v zakl. listině- pokud budete jediným spol., tak se jmenuete jednatelem- už v not. zápisu o založení s.r.o.
2. piokud nechcete brát z s.r.o. peníze za funkci- jde o odměnu jednatele, tak buď uzavřete smlouvu s s.r.o. o bezplatném výkonufunkce a můžete brát další benefity- nebo neuzavřete žádnou smlouvu a výkon funkce bude bezúplatný
3. obch. zákoník byl dávno zrušen, ten, co vám to radil to asi netuší.
Vztah upravuje § 59 zák. o obchodních korporacch, kde se praví, že se...řídí přiměřeně ust. obč. zák. o příkazu, pokud nebylo ve smlouvě sjednáno něco jiného.viz bezúplatnost.
Pokud byste chtěla být souč. i zaměstnancem v s.r.o., tak uzavřete pr. smlouvu, kterou podepíšete jako jediný jednatel i jako zaměstnanec, podpisy musí být ověřeny.
Pr. smlouvu musíte rovněžschválit jako jediný společník svým rozhodnutím při výkonu působnosti VH dle § 12 ZOK.
chcete-li něco více, ptejte se.
Stručně:
Obchodní zákoník již neplatí. Od 1.1.2014 se musíte dívat do nového občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích.
Jednatelce se vyplácí odměna a ne mzda.
Daní se ovšem stejně jako mzda.
Nemusíte si vyplácet žádnou odměnu.
Doporučuji ovšem najít si odborníka, který Vám s těmito věcmi poradí.
Hledejte také tady na BC diskuzi v historii, je tu k jednatelství a odměně toho hodně. Pobírá se to často.
Mockrát všem děkuju!! Už jsem ani nedoufala, že mi někdo odpoví.. ale přece jen jsem se po týdnu koukla. Já už jsem z toho byla poměrně zoufalá - je těch papírů hodně.. Mám již najatou účetní, ale vidím, že to asi nebude stačit... to s tím obchodním zákoníkem mi poradila ona.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.