Re: Zrušení "plátcovství" DPH
Dovolím si přidat se s dotazem. FO, čtvrtletní plátce DPH, ukončil podnikání 11.11. Přiznání k DPH za IV/15 podává v běžném termínu (do 25.1.2016) ?. Tento plátce má v evidenci drobného majetku přívěsný vozík za auto, pořizovací cena byla cca 18. tis. Uplatněn odpočet, v evidenci od roku 2012. Odvede z tohoto majetku DPH ?
Děkuji.
§78/1: Původní odpočet daně uplatněný u pořízeného !!!dlouhodobého majetku!!! podléhá úpravě
§4/4/d: Pro účely tohoto zákona se dále rozumí dlouhodobým majetkem obchodní majetek, který je hmotným majetkem podle zákona upravujícího daně z příjmů (Pozn. č. 7c: § 26 až 32a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.)
ZDZP §26: Hmotným majetkem se pro účely tohoto zákona rozumí samostatné hmotné movité věci, popřípadě soubory hmotných movitých věcí se samostatným technicko-ekonomickým určením, jejichž vstupní cena (§ 29) je vyšší než 40 000 Kč a mají provozně-technické funkce delší než jeden rok,
Jak to souvisí s vozíkem za 18 tisíc?
Taky by mě to zajímalo... Protože ten odkaz na 1/5 původního odpočtu smrdí §78, ten se ale podle mne týká jen dlouhodobého majetku (a to ještě v případě změny v užívání)... Já osobně bych operoval s §13/4/a a §13/5, takže DPH z ceny obvyklé v den vyřazení resp. ukončení. Nicméně já mám trochu jiný názor ohledně odvádění DPH z vyřazeného drobného (do 40t.) majetku...
>>>>Dovolím si přidat se s dotazem. FO, čtvrtletní plátce
>>>>DPH, ukončil podnikání 11.11. Přiznání k DPH za IV/15
>>>>podává v běžném termínu (do 25.1.2016) ?. Tento
>>>>plátce
>>>>má v evidenci drobného majetku přívěsný vozík za
>>>>auto,
>>>>pořizovací cena byla cca 18. tis. Uplatněn odpočet, v
>>>>evidenci od roku 2012. Odvede z tohoto majetku DPH ?
>>>>Děkuji.
>>>DPH odvede ve výši 1/5 z původního odpočtu.
>>********************************************
>>Je možný odkaz na § ? Díky
>
>Taky by mě to zajímalo... Protože ten odkaz na 1/5
>původního odpočtu smrdí §78, ten se ale podle mne týká
>jen dlouhodobého majetku (a to ještě v případě změny v
>užívání)... Já osobně bych operoval s §13/4/a a §13/5,
>takže DPH z ceny obvyklé v den vyřazení resp.
>ukončení. Nicméně já mám trochu jiný názor ohledně odvádění
>DPH z vyřazeného drobného (do 40t.) majetku...
Nicméně já mám trochu jiný názor ohledně odvádění
>DPH z vyřazeného drobného (do 40t.) majetku...
No "ven" s ním! Předpokládán že se shodneme......
Zrušení plátcovství DPH a dodanění DKP je popisováno jenom přes mlhavé odkazy. Bez problémů by mělo být dodanění podle ceny obvyklé v době zrušení plátcovství.
Vyřazením z evidence sice nemusíte dodaňovat, ale vyřazení by mělo být podloženo nějakým protokolem proč konkrétní DKP není dále funkční a použitelný pro podnikání, např. ten vozík za 18000 z roku 2012 není přeci nepoužitelný že by musel být z evidence vyřazen.
To znamená že bude sloužit pro osobní potřebu. Když by se mohl tento vozík zařadit do 2.odpis.skupiny (jako IM stejně jako je zařazen např. osobní automobil) tzn. odpis na 5 let tak by zůstatkový cena byla 22,25% z pořizovací ceny a z této částky bych odvedl DPH.
Další možnost je v autobazarech ověřit reálnou prodejní cenu podobného vozíku.
Docela by mě zajímalo, jestli těch 22,25% platí pro rovnoměrné i zrychlené odpisování.
Dále by mě zajímalo, u kolika FÚ by Vám prošlo (v případě dlouhodobého majetku) odvedení DPH z prosté zůstatkové hodnoty místo ceny běžné v místě a čase...
Dovedu si představit situaci, kdy odepisování první 4 roky přeruším. Pak odvedu DPH ve stejné výši jako jsem uplatnil?
Předtím jste vymyslel koninu a místo toho jste teď vymyslel další...
>>To znamená že bude sloužit pro osobní potřebu. Když
>>by
>>se mohl tento vozík zařadit do 2.odpis.skupiny (jako
>>IM stejně jako je zařazen např. osobní automobil)
>>tzn.
>>odpis na 5 let tak by zůstatkový cena byla 22,25% z
>>pořizovací ceny a z této částky bych odvedl DPH.
>>Další možnost je v autobazarech ověřit reálnou
>>prodejní cenu podobného vozíku.
>
>Docela by mě zajímalo, jestli těch 22,25% platí pro
>rovnoměrné i zrychlené odpisování.
Rovnoměrné odepisování
>Dále by mě zajímalo, u kolika FÚ by Vám prošlo (v
>případě dlouhodobého majetku) odvedení DPH z prosté
>zůstatkové hodnoty místo ceny běžné v místě a čase...
>Dovedu si představit situaci, kdy odepisování první 4
>roky přeruším. Pak odvedu DPH ve stejné výši jako jsem
>uplatnil?
O investičním majetku jsem nepsal a v předcházejícím příspěvku jsem také uváděl, že nejprůchodnější je stanovení ceny obvyklé.
>Předtím jste vymyslel koninu a místo toho jste teď
>vymyslel další...
Podle mého názoru když dodaníme z předmětného vozíku cca 25% ceny je to daleko méně rizikové než vozík prostě vyřadit z evidence a neodvádět DPH žádné. Ten vozík prostě nějakou zůstatkovou hodnotu má. Pokud by se vozík např. odprodal za 25% původní hodnoty tak by to FÚ asi mohl těžko napadnout.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.