Re: Kontrolní hlášení-podání-prosím o ná
Zatím jste tedy neměli jako plátci povinnost patrně.
Můžete přes EPO bez podpisu s potvrzením - podepsané potvrzení doručit do 25. na FU.
Nebo nejlépe DS - pokud ji klient má, tak určitě jeho DS.
Na portále daňové správy vyplníte KH (i DPH), dáte uložit k odeslání do datové schrány a odešlete. Do 25.
Já budu chtít na svých klientech, aby si DS zřídili a to z důvodu výzev k odstranění pochybností, na které by bylo 5 dní (meilem).
S DS bude jediná šance, když se vzdálím na týden, že to neprošvihnu. (při vyzvednutí zprávy nebo automaticky po 10 dnech je zpráva přijata). Tak doufám, že nezkrátí i lhůtu pro DS.
Je to výsměch, ty sankce budou likvidační a hlavně si nemůže nic vyzkoušet, když programy nejsou. Hezký den.
Na KH se bude psát kontakt - meil nebo DS. Takže určitě DS klienta. Myslím, že z Vaší určitě ne.
Pokud má poplatník DS - tak všechno z ní elektronicky. Nekomplikujte si to s Vaší DS - na to by musela být plná moc, ale u poplatníka, který ji nemá. A to už přebíráte všechna ta výše uvedená rizika. Ať si taky něco ohlídají.... Proto chci výhradně DS klienta.
Jeden z majitelů naší firmy je jako FO plátce, nechce DS, má pro to své důvody (a není to žádné schovávání před exekucemi). Má sice el. podpis, ale bojím se toho, aby mu chodily výzvy do mailu, není zběhlý v jeho užívání, zatím mu vše chodí na firemní a do toho se mi nechce. Nevíte, jestli by bylo možné při podání s el. podpisem udat jako kontakt DS jiného subjektu - naši firemní? V té se to rozhodně lépe pohlídá než v mailu. Případně jestli jde posílat přes DS zastupujícího subjektu (zastupovala by ho firma), jak byla jedna z variant v původním dotazu.
Také nad tím přemýšlím. Myslela jsem, že firmám budu posílat KH přes jejich datovku, FO přes svoji datovku, přičemž plná moc na FÚ pro ODESÍLÁNÍ DPH + KH + vyřízené výzvy ke KH. Nejsem si jistá, jestli může být plná moc pro více firem, ani jestli to není hloupý nápad.
Děkuji. Jen přemýšlím, jak to vyřešit, je to jedna z variant. Všichni klienti - FO nejsou ochotni zřídit si datovku. Dovedu si představit, že jim přijde výzva na mail, oni to zjistí třetí den, pak bude "fofr". A já jsem bez dovolené. Na druhou stranu nejsem ochotna vzít na sebe odpovědnost za PŘÍJEM výzev - nebudu denně prolézat všechny maily a datovky. Určitě dodatek ke smlouvám - lhůty a odpovědnost.
KH jakákoliv odpověď na výzvu
Z toho minima informací, které se státní správa uráčila pustit lidu obecnému, jsem nabyl dojmu, že je nutné ODPOVĚDĚT včas, nikoliv správně odpovědět. A tak bude asi vhodné hlídat hlavně termín pro odpověď a až se zjistí, zda v KH je skutečně chyba, tak podat následné KH. Bez stresu a bez pokuty, ale uvádím to bez záruky. :-))
Hezký den!
Re: KH jakákoliv odpověď na výzvu
Ke svému dotazu v tomto vláknu (viz. výše) jsem dospěla k tomu, že zmíněnému majiteli firmy předložím 2 varianty: Buď se nechá pro odesílání firmou zastupovat prostřednictvím její DS (pokud to půjde), nebo když si bude odesílat sám el. podpisem, tak si k tomu zřídí e-mail, který si bude sám kontrolovat na svoji vlastní zodpovědnost. On si představoval, že mu bude vše chodit tak jako dosud do firemního mailu. Už jsem ale vedení firmy sdělila, že odmítám v budoucnu dohady, kdo přehlédl mail od FÚ a kdo tedy bude platit případnou pokutu až 30 tis.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.