Re: přeprava mimo EU
Dobrý den,
neuvádíte o jakou přepravu se jedná, ale předpokládám, že jde o přepravu zboží. Pokud je taková přeprava uskutečňována mezi osobami povinnými k dani, stanoví se místo plnění podle základního pravidla § 9 odst. 1 ZDPH v sídle příjemce služby - tedy ve třetí zemi Švýcarsku. Fakturu vystavíte bez DPH, protože toto plnění není vůbec předmětem CZ DPH.
Ano, je to přeprava zboží. Mě trochu mate, že to není vývoz z ČR, ale ta přeprava probíhá úplně v jiných státech, jestli by se ta daň neměla odvést tam. Ale kdo to zjistí, že? Možná se mi to plete s prací na nemovitosti, to jsem teď zjišťovala. Takže u mně to není ani řádek 26 v přiznání k DPH?
Vývoz je uveden v § 66 a jde o propuštění zboží do celního režimu, který ZDPH považuje za vývoz. Musí být spojen s dodáním zboží. Souvislost s přepravou má potom § 69, který přepravu vázanou na vývoz zboží osvobozuje. Toto ovšem není Váš případ, protože tato přeprava se evidentně neváže na vývoz zboží z tuzemska. Ano uvedete v ř. 26 DAP.
A proč to tam mám uvádět, když to není vázané na vývoz z ČR? Tam právě se toho trochu bojím, že se to konalo úplně mimo území těch dvou , kteří si mezi sebou fakturují. Ale možná už moc přemýšlím, prostě když je odběratel Švýcar, je to mimo EU, tak bez daně. Ale proč na řádek 26?
A kdyby to byl občan, tak s českou daní, je to tak?
Vývoz z ČR se vykazuje na ř. 22. Do ř. 26 právě uvádíte ostatní plnění s místem plnění mimo ČR - tedy i toto. Pakliže opravdu jde o samostatnou přepravu jak popisujete, pak to do ř. 26 patří. Co se týká přepravy zboží pro osobu nepovinnou k dani (občana), pak je třeba určit místo plnění - podle § 10f. Místem plnění bude tedy Lichtenštejnsko a Německo. Správně byste tedy měla zjišťovat, jaké povinnosti Vám vznikají tam. Je ale otázka, kdo na to přijde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.