Re: KH a Zákoník práce
Pane Pavle, pokud jsem to pochopila správně, účastníte se jednání našich zákonodárců o KH. To opravdu nikoho nenapadlo, aby těch 5 dnů bylo alespoň pracovních? Pořád nemůžu uvěřit, že jde opravdu o kalendářní dny, zvlášť s ohledem na §32 odst.2 daňového řádu.
Jinak velmi děkuji za Vaše informace na zdejším fóru!
Marhus,
jednou z mála jasných věcí u KH je to, že u výzvy se jedná o kalendářní a nikoliv pracovní dny. Viz § 101g ZDPH.
V této souvislosti je směšné, že pro následné KH je 5 pracovních dní. Přitom počátek běhu lhůty pro následné KH si vpodstatě stanovuje daňový subjekt sám (§ 101 f ZDPH).
Argumentace § 32/2 DŘ nelze použít, protože DŘ je obecný předpis a ZDPH je ve stanovení této lhůty předpisem speciálním který má přednost.
Hezký den!
Pavle, asi jsem se špatně vyjádřila. Vím, že ty dny jsou kalendářní. Spíš mi jde o to, jak je možné, že zákonodárci to tak schválili. Je to záměr? Opravdu to tak chtěli nebo tam jen zapomněli napsat "pracovní". Ten §32/2 jsem uvedla jen na ukázku, že dříve měli naši zákonodárci zdravý rozum a chápali, že pod 8 dnů je to vražedné. A nyní jen tak schválí 5 dní? Nikdo neprotestoval? Je naděje, že se dočkáme brzké novelizace?
Jak píše Vladimír, zákonodárci moc nečtou, ti jenom hlasují podle pokynů sekretariátů. Viděl jsem v televizi, jak jim jejich vůdci předcvičují, zda jsou poslanci pro, proti nebo zdržel se. Je to už nějaký pátek, ale asi to bude stále stejné.
Zákonodárci v tom budou nevinně. Je to návrh MF a ti mají názor, že všici kradnú a je potřeba je stíhat. Bohužel při tom zasáhnou drtivou většinu poctivých podnikatelů. To jim ale nevadí. Žijí v iluzi, že tím dopadnou daňové podvodníky.
Zákon je rok platný a nyní bude účinný. Do konce roku 2015 jistě novela nebude. Asi ani v blízkém budoucnu, snad jen kdyby proběhly nějaké soudy.
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.